Sinds ongeveer 2004 lijkt het aantal mensen met uitsluitend de Marokkaanse nationaliteit zich echter te stabiliseren rond de 80.000. Desalniettemin naturaliseren nog steeds ongeveer 7000 Marokkanen per jaar. Dit aantal wordt gecompenseerd door migratie en (in mindere mate) natuurlijke bevolkingsgroei.
Omdat België geen etnische statistieken verzamelt is het exact aantal Marokkanen in België niet bekend. Schattingen lopen uiteen van 250.000 tot 450.000.
Vandaag wonen er nog 40.000 mensen met Turkse nationaliteit in ons land. Ongeveer 200.000 Belgen hebben een Turkse achtergrond. De grootste Turkse gemeenschappen situeren zich in Gent, Antwerpen, Brussel en de (Limburgse) Mijnstreek. Foto van een Turkse buurt in Limburg, 1975 - 1999, Unie van Turkse Verenigingen (UTV).
Frankrijk blijft met 1,3 miljoen mensen het land met de grootste Marokkaanse gemeenschap in Europa. Volgens de organisatie leven 3.736.141 Marokkanen in het buitenland. Daarvan woont 37% in Frankrijk, 23% in Spanje, 16% in Italië en 10% in België.
6,3% van de Belgische bevolking is moslim. 4,5% in het Vlaamse, 4,4% in het Waalse en 22,4% in het Brusselse Hoofdstedelijk gewest. 46,0% of bijna de helft van alle moslims in België hebben een Marokkaanse migratieachtergrond. 25,5% of 1/4 een Turkse en 28,5% een andere migratieachtergrond.
Diversiteit naar herkomst in België Op 01/01/2023 was 65,5% van de Belgische bevolking een Belg met Belgische achtergrond, 21,0% was een Belg met een buitenlandse achtergrond en 13,4% was een niet-Belg. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Terwijl slechts 1,9 procent van de bevolking van Nederland van Marokkaanse origine is, geldt dat voor 7,1 procent van de bevolking van de vier grote steden.
Zo is te zien dat de groep Marokkanen de grootste groep is in o.a Utrecht, De Bilt en Zeist.
Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is. Het grootste deel van de Marokkaanse Nederlanders komt uit de Rif en spreekt van huis uit Riffijns. Zij beschouwen zichzelf naast Marokkaans ook Berbers.
De Marokkaanse Arabieren stammen af van de Arabische veroveraars die in de zevende eeuw voor het eerst Marokko binnenkwamen en van de Arabische moslims die in de vijftiende eeuw uit Spanje werden verdreven. Eeuwenlang leefden de berbers voornamelijk in de bergen, terwijl de Arabieren de kustgebieden bevolkten.
Begin jaren negentig maakten de Marokkanen nog 6.7% van de totale Brusselse bevolking uit, nu is dat 4.1%. Als je echter afkomst in beschouwing neemt, had in 2001 meer dan 10% van de Brusselse bevolking een Marokkaanse achtergrond.
Frankrijk heeft de grootste Marokkaanse gemeenschap in het buitenland met 1,25 miljoen mensen. Daarna volgt Spanje met 880.000 Marokkanen waarvan 220.000 de Spaanse nationaliteit kregen. België is derde met 700.000 Marokkanen, waarvan 460.000 de dubbele nationaliteit hebben.
In Duitsland wordt de Marokkaanse gemeenschap geschat op 100.000 mensen. Een quotum van 17-20% werd door Duitsland aan Marokko toegekend, wat jaarlijks neerkomt op 34.000 à 40.000 mensen.
Zo'n 1 miljoen Israeli's hebben een Marokkaanse achtergrond, meer dan 10% van de gehele Israelische bevolking. Voor eeuwen had Marokko een van de grootste en meest welvarende Joodse gemeenschappen ter wereld.
De migranten proberen naar Europa te komen vanwege de crisis in Fnideq en de economische omstandigheden in Marokko. Volgens het Spaanse dagblad El País kwamen vanochtend weer talloze migranten te voet en zwemmend aan, in sommige gevallen gaat het om voltallige gezinnen. Tot dusver kwam één man om het leven.
Hoe noemen we inwoners van Nederland met een Marokkaanse migratieachtergrond? Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond worden in de media zowel 'Marokkaanse Nederlander' als 'Nederlandse Marokkaan' genoemd.
'Echte Nederlanders'?
Volgens deze definitie bestaat waarschijnlijk slechts 2% van de Nederlandse bevolking uit 'echte Nederlanders'. Dat zijn ongeveer 348.000 mensen. De overige 98% van de Nederlanders heeft één en meestal meer buitenlandse voorouders.
In de jaren zestig is er in Marokko grote werkloosheid en in Nederland een tekort aan arbeidskrachten. Zowel de Nederlandse overheid als de Nederlandse bedrijven besluiten om Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland te halen.
Het aandeel autochtonen is gedaald naar 48%, het aandeel Amsterdammers van niet-westerse herkomst bedraagt 35% en de groep westerse allochtonen is bijna 17%. Dat blijkt uit een factsheet van het Amsterdamse onderzoeksbureau Onderzoek, Informatie Statistiek (OIS).
Van de niet-westerse allochtonen zijn de aandelen onder Turken en Marokkanen het hoogst. Van de Turken ontving 28 procent eind 2001 een uitkering, van de Marokkanen 27 procent. Ook on- der Antillianen, Arubanen en Surinamers is het aandeel personen met een uitkering aanzienlijk hoger dan onder autochtonen.
Van de 890 duizend in Nederland geboren inwoners met twee in het buitenland geboren ouders, heeft veruit het grootste deel een herkomst buiten Europa. Een vijfde (189 duizend) heeft een Marokkaanse herkomst, een iets kleiner aantal (165 duizend) een Turkse.
Er wonen bijna een miljoen moslims in Nederland. Ze vormen nu 5,1% van de bevolking in Nederland. Hoewel hun aantal relatief klein is in vergelijking met de bevolking, is de islam de tweede religie na het christendom in dit land.