Een kegelvormige verpakking laat zich makkelijker inpassen tussen andere voorwerpen en kan stabieler opgestapeld worden. Door de grote opening aan de bovenkant is het gemakkelijk om iets uit de zak te pakken om op te eten. Warm voedsel, zoals friet of oliebollen, koelt ook minder snel af in een puntzak.
Bas Birker is al jaren vanuit Nederland naar België gekomen. En in die tijd heeft hij al stevig kennis gemaakt met ons erfgoed. Frieten in een puntzak bijvoorbeeld. Een goed concept is die puntzak, maar net daarom stoort Bas zich aan het schaamteloos misbruik ervan in de Belgische brasseries.
Meest gebruikte maat frietzakje
Het populairste puntzakje is de PZ17. Dit frietzakje wordt veel gebruikt in frietzaken en restaurants voor een kleine friet. In een PZ17 gaat ongeveer 150 gram friet. Ter vergelijking, een PZ26 is ongeveer 3 keer zo groot.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet. Het gaat om de juiste balans.
Het aantal gram frietjes dat je in een friteuse bakt noemen wij het laadvermogen. Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
Patat betekent dus 'aardappel' en 'frites' betekent dat het gefrituurd is. Aangezien je naast aardappelen nog veel meer kunt frituren, is het eigenlijk niet logisch om de bereidingswijze tot afkorting te maken. Maar ja, de aardappel is wel de koning onder de gefrituurde snack. De opper-frites is dus friet.
De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet. Natuurlijk wel zonder satésaus. Let op voor de hamburgers in de friettent, deze lijken vaak gezonder omdat er wat groenten bij zitten maar vergis je niet!
Over het algemeen wordt zo'n 250 gram friet per persoon ingeschat. Als je voor 1 à 2 personen wilt frituren, heb je dus vaak aan een kleine frituurpan met een bakcapaciteit of laadvermogen van 500 gram voldoende.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Het gerecht heette vroeger patates frites. Dit was te lang en dus besloten ze het af te korten." "Het betekent dus letterlijk vertaald aardappel gefrituurd." Je ziet het waarschijnlijk al aan de naam, maar de oorsprong van het woord 'patates frites' ligt in de Franse en Vlaamse taal.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Maar wat moeten we verstaan onder 'niet gezond'? Laten we beginnen met een gemiddelde portie friet van 200 gram. Zo'n portie levert al snel ± 75-80 gram koolhydraten en ± 500-600 calorieën. Samen met een flinke dot mayonaise (50 gram) komt dit al gauw uit op ± 800 calorieën.
Maar het ene frietje is het andere niet. Het ene is uiteraard wat langer en groter, daarom is het niet precies te zeggen hoeveel calorieën er in één frietje zitten. Maar we kunnen een schatting maken dat een gemiddeld frietje ongeveer 5 gram weegt.
Er zitten 384 kilocalorieën in 1 bakje (150 gram) friet, bereid in hard vet, zonder zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'friet, bereid in hard vet, zonder zout'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
We legden hierboven al uit dat je per portie friet zo'n 250 gram aan mag houden. Als je patat wilt bakken voor 4 personen kom je dus op 1000 gram uit.
Wat je er ook bijgeeft, 150 tot 200 gram patat per persoon is echt meer dan voldoende. Is dat niet genoeg, dan eten ze nog maar wat extra sla ;-) . Voor zes personen heb je dus rond een kilo patat nodig.
“Het gemiddelde voor een normaal pakje? 350 gram. Maar daar werd in beide richtingen vlot van afgeweken, hoor. Een standaardmaat is er niet.
In de 5 Europese fabrieken worden jaarlijks 1,2 miljard kilo aardappelen verwerkt tot 700000 ton eindproducten. Er zijn dus bijna 2x zoveel aardappelen nodig voor een kilo friet. De schil gaat eraf en er verdampt veel water tijdens het frituren.
Medium portie: 116 gram. Large: 133 gram. Het verschil tussen die twee: 10 frietjes.
Wanneer je een portie van 70 gram zou eten (vergelijkbaar met het gewicht van een frikandel of kroket), kom je uit op zo'n 127 kcal. De loempia is dan nog steeds de gezondste keuze, al is het verschil met de rest wel wat minder groot. Daarnaast bevat deze snack ook relatief weinig (verzadigd) vet en zout.
Langste friet: Stephan Tyvaert uit Gent bakte in 4 uur tijd een friet, gemaakt van aardappelpuree, van 9 m, 79 cm en 4 mm lengte en een dikte van 2 x 2 cm. Hij verkocht hem nadien in stukjes. Grootste aardappelchips: Charles Chip Inc.
De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet. Natuurlijk wel zonder satésaus. Let op voor de hamburgers in de friettent, deze lijken vaak gezonder omdat er wat groenten bij zitten maar vergis je niet!