Op 15 augustus herdenkt Nederland de slachtoffers van de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands-Indië en het einde van de Tweede Wereldoorlog in dat gebied. Op deze dag in 1945 kwam met de Japanse overgave (capitulatie) definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor Nederland.
Jaarlijks wordt op 15 augustus stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden álle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
Napoleon werd op 15 augustus 1769 geboren in de plaats Ajaccio op het eiland Corsica. Het eiland was vijf eeuwen lang in handen van de Italiaanse republiek Genua. In 1769 kwam het eiland onder leiding te staan van Frankrijk.
Op 14 augustus 1597 bereikt Cornelis de Houtman de rede van Texel na een reis om handelsmogelijkheden en scheepvaartroutes van Azië te onderzoeken. Deze gebeurtenis is het startsein voor de handel op de oost en de Nederlandse kolonisatie van een groot deel van het huidige Indonesië.
"Better to the hell than to be colonized again," wordt op 17 augustus 1945 in Jakarta op een tram gekalkt. Het is de dag van de Proklamasi, de dag waarop Soekarno voor zijn huis in Jakarta de rood-witte vlag plant en de zelfstandige republiek Indonesië uitroept.
1941 - De eerste tweehonderd gevangenen komen aan in kamp Amersfoort. Het is een groep communisten die eerder waren geïnterneerd in kamp Schoorl. 1943 - Nachtelijk bombardement op Peenemünde, uitgevoerd door de RAF onder de codenaam Operation Hydra. 2017 - In het Spaanse Cambrils rijden terroristen in op het publiek.
Gebeurtenissen. 1692 - Executie door ophanging van vijf vrouwen en een geestelijke als gevolg van de heksenprocessen van Salem. 1987 - Bloedbad in Hungerford. 1990 - In het zwarte stadsdeel Soweto in Johannesburg (Zuid-Afrika) vallen 222 doden tijdens bloedig geweld tussen de aanhangers van het ANC en Inkatha.
1960 - De Centraal-Afrikaanse Republiek verklaart zich onafhankelijk van Frankrijk. 1961 - Op gezag van Walter Ulbricht en de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov worden in Berlijn, 's nachts, straten afgezet met prikkeldraad en militaire voertuigen.
1851 - In Australië wordt goud ontdekt. 1864 - De eerste Conventie van Genève: het Rode Kruis wordt opgericht en de eerste afspraken over de behandeling van oorlogsslachtoffers en bescherming van gewonde soldaten en medische ploegen worden gemaakt. 1900 - In Tilburg wordt de elfjarige Marietje Kessels vermoord.
Katrina wordt gezien als de dodelijkste en meest vernietigende Atlantische orkaan van het orkaanseizoen in 2005. De orkaan trok op 29 augustus 2005 over de zuidelijke staten Louisiana en Mississippi, waarbij de steden New Orleans en Biloxi zwaar getroffen werden.
Tijdens Napoleons periode als eerste consul en keizer van Frankrijk voerden het Verenigd Koninkrijk, keizerrijk Rusland, Oostenrijk en Pruisen, bijna continu oorlog tegen Frankrijk. Napoleon wist zijn vijanden echter keer op keer te verslaan.
Napoleon Bonaparte was een beroemde Franse legeraanvoerder, keizer en politiek hervormer. Hij kwam aan de macht in de laatste roerige fase van de Franse Revolutie en veroverde met het Franse leger grote delen van Europa.
Hemelvaart (15 augustus) Allerheiligen (1 november) Wapenstilstand (11 november)
Overige landelijke feestdagen
1 mei – Dag van de Arbeid (Europees Nederland) 15 augustus – Maria-Tenhemelopneming. 3e dinsdag van september – Prinsjesdag (Scholen in Den Haag geven meestal 1 dag vrij.)
Men viert dan Ferragosto, oftewel Maria Tenhemelopneming. Hoewel we deze feestdag in Nederland niet eens meer vieren, is Ferragosto in Italië een van de belangrijkste katholieke feesten. De dag dat Maria naar de hemel gaat en wordt herenigd met Jezus is voor de Italianen bijna belangrijker dan Hemelvaart.
1944 - Van het Italiaanse dorpje Sant'Anna worden vrijwel alle burgers, in totaal 560, door de 16e Panzergrenadierdivisie van de Duitse SS, vermoord. 1945 - Japan capituleert na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. 1955 - In Zuid-Soedan wordt de uitzonderingstoestand uitgeroepen.
Gebeurtenissen. 1934 - Op het eiland Alcatraz wordt een gevangenis geopend. 1953 - De eerste paal wordt geslagen voor een gemeentelijke was-, bad- en zweminrichting aan het Marnixplein in Amsterdam. 1965 - Begin van de rassenrellen in Watts, een wijk van Los Angeles.
1813 - Slag bij Grossbeeren. 1914 - Slag bij Bergen, een eerste contact tussen de Duitsers en de Britten als onderdeel van Slag der Grenzen. 1942 - De Slag om Stalingrad begint. 1990 - Op de Iraakse televisie worden beelden getoond van Saddam Hoessein die omringd wordt door Britten, onder wie enkele kinderen.
Viering/herdenking. Rooms-katholieke kalender: Heilige Zacheüs. Heilige Bernard(us) van Clairvaux († 1153) - Gedachtenis.
1981 - Mark David Chapman wordt wegens de moord op ex-Beatle John Lennon veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. 1988 - Het historisch centrum van Lissabon wordt door brand verwoest. 2006 - Het laatste massa-geproduceerde filmrolletje van Europa komt in de Fuji-fabriek in Tilburg van de lopende band.
1071 - Slag bij Manzikert, tussen een Byzantijns en een Seltsjoeks leger. 1346 - Slag bij Crécy, Filips VI wordt verslagen door de Engelsen. 1652 - Slag bij Plymouth, zeeslag tijdens de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog. 1914 - Begin van de Slag bij Tannenberg, het eerste Duitse succes tijdens de Eerste Wereldoorlog.
1861 - Slag bij Wilson's Creek tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Dankzij deze veldslag wonnen de Zuidelijken de controle over het zuidwesten van Missouri. 1913 - Vrede van Boekarest (1913), einde van de Tweede Balkanoorlog. 1920 - Vrede van Sèvres, vredesverdrag tussen de Geallieerden en het Ottomaanse Rijk.
Augustus, ook wel oogstmaand genoemd, is de achtste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 31 dagen. Augustus is vernoemd naar de Romeinse princeps Gaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus). In een schrikkeljaar begint augustus op dezelfde dag van de week als februari.