Deskundigen geven aan dat het niet slim is om je telefoon in de slaapkamer bij je te houden. Om te beginnen zijn er mensen die last hebben van het blauwe licht. Zeker vlak voordat ze gaan slapen. Daarnaast kan een telefoon je nachtrust verstoren door bijvoorbeeld geluid te maken of te trillen.
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat enkel de aanwezigheid van een telefoon al voor stress kan zorgen. Verder zetten sommige mensen hun telefoon 's nachts uit vanwege de straling. Deze elektromagnetische golven zouden voor ernstige gezondheidsrisico's zorgen, zoals kanker en vruchtbaarheidsproblemen.
Zit je nog een uur voordat je naar bed gaat op je telefoon, dan kan dit ervoor zorgen dat je allereerst slecht in slaap komt, maar daarnaast ook vaker 's nachts wakker wordt of zelfs overdag last hebt van vermoeidheid. Probeer voor het slapengaan niet meer in contact te komen met deze blauwe lichten.
Er zijn geen overtuigende bewijzen dat slapen met je mobiele telefoon naast je bed kanker veroorzaakt. Staat je gsm uit of staat hij in vliegtuigmodus, dan is er absoluut geen risico. Staat je gsm wel aan, dan maakt hij geregeld contact met een zendmast. Maar die straling is verwaarloosbaar.
Het is nog nooit bewezen dat straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de hersenen. Je mobiele telefoon mag 's nachts dus gewoon naast het bed blijven liggen.
'Er zijn geen wetenschappelijke effecten gevonden van straling lager dan de blootstellingslimieten op zintuigen, hersenen, het zenuwstelsel, hart en bloedvaten, hormonen, het afweersysteem, de vruchtbaarheid en zwangerschap', aldus het Kennisplatform.
Verwijder elektronica in de slaapkamer
Leg je mobiele telefoon nooit onder je kussen. Ook je mobiele telefoon geeft straling af die je slaap niet ten goede komt.
Wifi kan slapeloosheid veroorzaken
Wanneer u moeite heeft om in slaap te komen of s 'nachts regelmatig wakker wordt, kan dat te maken hebben met uw Wifi. Vooral mensen die Wifi gebruiken vlak voordat ze gaan slapen, hebben vaak klachten over hun slapen en lijden aan slapeloosheid.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Het is een heel slecht idee om je telefoon 's nachts op te laden. Niet per se voor je batterij, zoals vroeger het geval was, maar voor je eigen veiligheid.
Bekend is dat blauw licht invloed heeft op onze biologische klok, en daarmee de slaap kan verstoren. Door een structureel slaaptekort kunnen mensen zich slechter concentreren en minder goed presteren. Ook kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.
Met behulp van Slaap wordt de slaapfocus automatisch ingeschakeld en het scherm gedimd en vergrendeld. Met Ontspan is het mogelijk om de slaapmodus al eerder te starten dan bedtijd en kun je shortcuts activeren om in slaap te vallen, denk hierbij aan rustgevende muziek afspelen of het dimmen van de verlichting.
Zorg voor een vast slaapritme. Ga iedere dag op een vaste tijd naar bed en zet iedere dag op hetzelfde tijdstip de wekker - ook in het weekend. Zorg voor een goede omgeving: voldoende ventilatie en een donkere slaapkamer zorgen voor een diepere slaap.
Spiegels zijn gemaakt van glas en metaal en kunnen zo als een orgon-accumulator (~energie-opwekker) werken. Staat je bed dus recht tegenover een spiegel, dan kan deze versnelde, onrustige energie- en etherstroom op de aura van de slapende persoon inwerken.
Houd hem niet tegen je oor, draag hem niet in je binnenzak en leg hem niet vlak naast je op het nachtkastje: de mobiele telefoon. Want de straling die ons mobieltje uitzendt is mogelijk kankerverwekkend, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie die vorig jaar onderzoek deed naar gezondheidsrisico's en mobiel bellen.
Met het inschakelen van de vliegtuigmodus log je letterlijk even uit. Je hoeft niet meer om de nanoseconde het scherm te checken, want er kunnen geen meldingen binnenstromen. Dat zorgt ervoor dat je net wat relaxter in bed ligt.
Telefoon 's nachts opladen is slecht voor telefoonaccu
Lithium-ion-batterijen slijten namelijk veel sneller na 80 procent, dan daarvoor. Dit heeft te maken met de chemische samenstelling van een telefoonaccu, die het best gedijt tussen een oplaadpercentage van zo'n 20 tot 80 procent.
Gebruik je smartphone niet tijdens het opladen van de accu
Als je je telefoon tijdens het laden intensief gebruikt, is dat namelijk erg slecht voor de accu. Je verstoort zogezegd de laadcyclus. Dat kan ervoor zorgen dat bepaalde cellen sneller slijten dan andere, met een onvoorspelbare batterijduur als gevolg.
Schermtijd bekijken op een Android telefoon
Open het instellingenmenu. Druk op 'Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht'. Hier zie je een overzicht van hoeveel tijd je je telefoon gebruikt.
In de Google Home-app of de Google Wifi-app kun je zien hoeveel persoonlijke apparaten zijn verbonden met je wifi-netwerk.
In de meest betrouwbare onderzoeken komt naar voren dat wifi, bluetooth en radiogolven niet schadelijk zijn. Dat komt omdat deze straling een niet-ioniserende straling is.
Bovendien werkt moderne elektronica zoals computers en tablets ook met andere soorten straling, die nog gevaarlijker zijn dan RF-straling. Daarom kunt u uw WiFi-router het beste 's nachts uitschakelen, zodat hij geen RF-straling uitzendt en andere elektronische apparaten niet verbonden houdt.
Goed slapen begint met een goed hoofdkussen. Of je nou op je buik, rug of zij slaapt, met deze tips blijf je altijd goed liggen. Je hebt volgens experts het juiste kussen als je rug en je nek recht liggen en je kin omhoog blijft. Soms slaap je zo onrustig dat je kussen in je slaap verplaatst en je niet goed meer ligt.