Blijven de klachten alsnog? Dan zou je af en toe een maagzuurremmer als ranitidine kunnen slikken. Dit medicijn heeft minder bijwerkingen dan pantoprazol of omeprazol. Stop er na een maand wel mee.
PPIs remmen de aanmaak van het maagzuur en zijn het meest effectieve medicijn tegen zuurbranden. Naast zuurbranden zijn er ook nog andere indicaties waarvoor PPIs worden voorgeschoten. PPIs functioneren namelijk ook als maagbeschermer bij NSAIDs zoals Ibuprofen en Diclofenac en bloedverdunners.
IS RENNIE EEN MAAGZUURREMMER OF EEN MAAGZUURBINDER? Je hebt er misschien wel eens over gehoord: je hebt maagzuurremmers, de zogenaamde H2 blokkers en proptonpompremmers (PPIs), en maagzuurbinders. Rennie is een maagzuurbinder met een lokale werking, direct en alleen in de maag. Rennie wordt niet opgenomen in het bloed.
U kunt maagzuurremmers gebruiken als u een langere werking wenst bij uw maagklachten, zoals bij nachtelijke zuurbranden. Voorbeelden van H2-blokkers zijn cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine. Lage sterktes kunt u bij de drogist of apotheek kopen. Hogere sterktes worden op recept voorgeschreven door uw arts.
Allereerst is er een verschil tussen maagzuurbinders en maagzuurremmers. Maagzuurbinders zijn de milde variant: ze binden en neutraliseren het maagzuur. Maagzuurremmers zorgen dat er minder maagzuur wordt aangemaakt. Deze middelen worden ook wel protonpompremmers (PPI's) genoemd.
We noemen hieronder enkele belangrijke bijwerkingen voor zowel pantoprazol als omeprazol. Last van duizeligheid, slapeloosheid of slaperigheid. Je kunt een tekort aan vitamine B12 krijgen. Dit merk je aan een doof gevoel in vingers en tenen, tintelingen of evenwichtsstoornissen.
Hoelang u pantoprazol moet gebruiken, hangt af van uw ziekte. Soms moet u het langdurig gebruiken, zodat de maagklachten niet terugkomen. U kunt misselijk worden of buikpijn krijgen. Ook kunt u last krijgen van hoofdpijn en duizeligheid.
Voorbeelden hiervan zijn de zogenaamde H2 antagonisten zoals ranitidine en cimetidine. Ook bij het gebruik van deze middelen kan misselijkheid optreden. Middelen die minder misselijkheid geven zijn stoffen die het zuur neutraliseren. Voorbeelden hiervan zijn maalox en antagel.
Toediening: De tabletten niet kauwen of fijnmaken maar in hun geheel innemen met water 1 uur voor een maaltijd, bij toepassing 2×/dag de eerste tablet voor het ontbijt, de tweede tablet voor de avondmaaltijd.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
In de aanbevolen dosering wordt Rennie over het algemeen goed verdragen. Zelden komen bijwerkingen voor zoals misselijkheid, braken diarree of juist verstopping. Langdurig gebruik van Rennie in hoge dosering kan leiden tot een verhoogd calcium- of magnesiumgehalte in het bloed.
Bij maagklachten, zoals brandend maagzuur, pijn door opkomend maagzuur of een opgeblazen gevoel met misselijkheid. De maagklachten verminderen binnen een kwartier. De werking houdt 4 uur aan.
Wanneer naast Rennie 680 mg/80 mg andere geneesmiddelen worden gebruikt, verdient het aanbeveling om Rennie 680 mg/80 mg pas 1 à 2 uur na inname van deze geneesmiddelen te gebruiken. De opname en daarmee de werking van geneesmiddelen kan door gelijktijdige inname met Rennie 680 mg/80 mg worden beïnvloed.
Pantoprazol is wat effectiviteit en bijwerkingen betreft gelijkwaardig aan omeprazol. Tot nu toe blijkt de kans op interacties kleiner, maar de klinische relevantie hiervan is nog onduidelijk.
Voor de behandeling van een darm- of maagzweer is de gebruikelijke dosering voor volwassenen pantoprazol 40 mg per dag. Als er sprake is van een infectie of bacterie kan de arts een combinatie van pantoprazol en antibiotica voorschrijven. De behandelingsduur van een darmzweer is doorgaans twee tot vier weken.
De gebruikelijke dosering Rennie is voor volwassenen en kinderen ouder dan twaalf jaar één tot twee tabletten per keer. De maximale dosering Rennie is elf tabletten per dag (8 gram calciumcarbonaat).
NSAID's (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen)
NSAID's werken pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. In combinatie met paracetamol geven NSAID's extra pijnstilling. Als er sprake is van maagklachten of risicofactoren, krijgt u een recept voor het medicijn Pantoprazol 20 mg 1x per dag.
Als je dit middel langer dan acht weken achter elkaar hebt gebruikt, kun je beter niet in één keer stoppen. De maag reageert dan namelijk met de aanmaak van extra veel maagzuur, waardoor de klachten weer terugkomen. Je kunt het gebruik het beste in twee tot drie weken langzaam afbouwen om dit te voorkomen.
Door de bescherming vallen deze tabletten niet uiteen in de maag. Gebeurt dit wel – bijvoorbeeld door het breken van het tablet – dan komt de werkzame stof in verhoogde concentratie in de maag en kan de maagwand beschadigen.
BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.
Wel rustig afbouwen, anders gaat de maag als reactie extra maagzuur uitscheiden. Stoppen met roken helpt ook. Sommige artsen adviseren om het hoofdeinde van het bed op klossen te zetten. Dat onderdrukt de symptomen 's nachts misschien een klein beetje, maar bij de eerste keer bukken zal het zuur weer omhoog golven.
Pantozol is een maagzuurremmer, ook wel een maagbeschermer genoemd. De werkzame stof is pantoprazol. Je kunt het medicijn gebruiken bij behandeling van maagklachten, brandend maagzuur, maagpijn en een maag- of darmzweer.
Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting. Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen. Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.