De gemiddelde leeftijd van studenten is 22,6 jaar. Hbo-studenten zijn gemiddeld 22,3 jaar en universitaire studenten gemiddeld 23,0 jaar. Internationale studenten zijn gemiddeld 9 maanden ouder dan de Nederlandse studenten.
De leeftijd waarop het merendeel de studie heeft afgerond is een jaar opgeschoven, van 23 naar 24 jaar. Meer studenten volgen bovendien een hbo- of universitaire opleiding, waarvoor zij langer in de collegebanken zitten.
Voor hbo en universiteit geldt geen minimumleeftijd. U moet jonger zijn dan 30 als uw studiefinanciering ingaat.
Studeren lijkt vooral iets voor tieners en twintigers die net van de middelbare school komen, maar dat hoeft helemaal niet. Ook op latere leeftijd kun je nog beginnen aan een studie. Je kan je laten omscholen of als je met pensioen bent een studierichting kiezen waar je altijd al dol op was.
Onderzoek van Qompact op basis van een survey onder mbo, hbo en wo-studenten wijst uit dat een vijfde van de eerstejaars studenten van het jaar 2020-2021 is uitgevallen. Uitgesplitst naar niveau gaat het hierbij om 23% van de mbo-studenten, 22% van de hbo-studenten en 20% van de wo-studenten.
Het percentage hbo-studenten dat binnen vier jaar na de start wisselt van studie was tot cohort 2012 vrij stabiel rond de 18,5 procent. Voor cohort 2013 daalde dit tot 17,5 procent gevolgd door een daling tot 16,5 in 2014 en 16 procent in 2015.
Gemiddeld besteedt een student tussen de 37 en 43 uur aan zijn studie. Maar hij zit niet al deze uren in de klas. Een deel van de tijd besteed een student aan zelfstudie, een deel aan stage en een deel aan scriptie en projecten en een deel van de tijd krijgt de student les. Contacttijd heeft dat.
"Ben ik te oud om te studeren?" We horen deze vraag zo nu en dan voorbij komen. Het antwoord is natuurlijk 'nee'. Je bent nooit te oud om te studeren en jezelf te ontwikkelen! Dat studeren op oudere leeftijd een stuk anders is dan toen je jonger was staat wel vast, want je leven is nu vaak anders.
Studeer je verder na je 25ste verjaardag, moet je meestal op dat moment in eigen naam bij het ziekenfonds aansluiten. Op deze regel bestaan een aantal uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je huwt of samenwoont en je partner een job heeft, kan je ingeschreven worden als 'persoon ten laste' bij je partner.
Het valt niet mee om op zo'n jonge leeftijd een goede keuze te maken. Dat verklaart ook waarom veel jongeren van studierichting wisselen. Het voordeel van op oudere leeftijd studeren is dat je weet wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Daarnaast is het vaak makkelijk om de leerstof toe te passen op jouw werkplek.
Voorwaarden mbo-niveau 1
Je bent op 1 augustus minimaal 16 jaar. Je kunt geen opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4 volgen, omdat je niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor die opleidingen.
72% rondt het hbo af. Van de leerlingen met een havo diploma haalt maar 65% binnen vijf jaar het diploma en de studenten met mbo 4 maar 60%.
Er zijn twee soorten bachelors: hbo (hoger beroepsonderwijs) en wo (wetenschappelijk onderwijs). De bachelorsdiploma's van het hbo en de universiteit zijn gelijkwaardig, maar er zijn ook verschillen: Opleidingen in het hbo hebben een beroepsgerichte oriëntatie. Wo-opleidingen zijn wetenschappelijk georiënteerd.
Het grootste verschil is de leeftijd waarop twintigers vast werk hebben. In 2018 had de helft van de 27-jarigen een vaste arbeidsrelatie, tien jaar eerder had de helft van de 24-jarigen al vast werk.
Zowel bij de 25- tot 34-jarigen (54,3%) als bij de 35- tot 44-jarigen (50,4%) was in 2022 ongeveer de helft hooggeschoold. Bij de 45- tot 54-jarigen was dat 46,2% en bij de 55- tot 64-jarigen 37,1%.
Hoe lang duurt de beroepsinschakelingstijd? Ongeacht uw leeftijd bedraagt de beroepsinschakelingstijd 310 dagen, zondagen niet inbegrepen. De beroepsinschakelingstijd duurt dus ongeveer één jaar.
Lukt het een student vanwege bijzondere omstandigheden niet om binnen 10 jaar het diploma te behalen? Dan kan de student een verlenging van de diplomatermijn aanvragen. Bij dit verzoek kunnen zowel medische als niet-medische omstandigheden de aanleiding zijn.
De nieuwe OESO-cijfers spreken voor zich: 32 procent van de Vlaamse studenten sluit een bacheloropleiding succesvol af na de voorziene 3 studiejaren. Bij de meisjes ligt dat aandeel iets hoger (37 procent), bij de jongens lager (26 procent).
De studie geneeskunde is de langst durende opleiding van Nederland. De studie is ook erg intensief. Je bent het grootste deel van je week bezig met studeren, leeropdrachten, practica en colleges. Hoe lang het duurt voordat je als dokter aan de slag kunt hangt af van de specialisatie die je kiest.
Je kan 8 à 10u studeren als maatstaf nemen. Vergeet niet om elk uur een korte pauze in te lassen en hier en daar in je planning een vrij moment vast te leggen. Hoe begin ik er aan?
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Naast hun studie hebben ze gemiddeld een bijbaantje van 13 uur per week. Naarmate de studenten ouder worden, werken ze ook meer. Namelijk gemiddeld 23 uur per week.
Wat als je je propedeuse op het hbo niet haalt? Als het je niet lukt om in je eerste jaar voldoende studiepunten te halen of je propedeuse niet binnen twee jaar, moet je dus in de meeste gevallen stoppen met je studie. Je moet dan op zoek naar een andere bachelor en vaak ook naar een andere hogeschool.
Chemische Technologie spant de kroon met 34 procent uitval tot en met januari. Tegelijkertijd heeft de opleiding te maken met een relatief lage instroom. De afgelopen jaren startten er zo'n 45 eerstejaars, maar dit jaar waren het er met 29 studenten beduidend minder.
Als jij je P in het eerste jaar wil halen, bedenk dan dat je vanaf het begin alles voldoende moet scoren! Als je over wil naar het tweede studiejaar hoef je niet per se je propedeuse al te hebben gehaald. Bij de meeste studies heb je wel een minimaal aantal studiepunten nodig om door te mogen naar het tweede jaar.