Zitten er hardnekkige gele of grauwe vlekken in het textiel? Meng dan in een kopje baking soda met een beetje citroensap en breng het goedje rechtstreeks op de vlekken aan. Laat het even intrekken en was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.
Maak een sopje van water en soda. Wrijf de soda even goed over de gele vlekken heen, zodat het goed in kan trekken. Laat dit een uurtje zo staan. Vervolgens kun je het kledingstuk gewoon in de wasmachine doen, en de gele vlekken zijn verdwenen.
Door drie delen baking soda met één deel water te mengen ontstaat er een papje, wat je vervolgens over de vlekken heen wrijft. Laat dit ongeveer twee uur intrekken en wrijf het shirt daarna eventueel nog in met een beetje wasmiddel.
Wat voor vlek je ook hebt, schoonmaken met baking soda is de beste manier om het weg te krijgen. Meng twee eetlepels met een paar druppels water en maak hier een pasta van. Smeer het op de vlek en laat even goed intrekken. Vervolgens doe je het kledingstuk in de was en je vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Vergeelde kleding wit maken met baking soda
Voeg simpelweg een half kopje baking soda toe aan het wasmiddel voor je witte was. Je kan de was ook weken. Gebruik daarvoor op 4 liter warm water 1 kopje bakpoeder. Laat je kleding minstens een uur weken en spoel daarna alles goed uit of was het in de wasmachine.
Vlekken behandelen met baking soda
De meest hardnekkige vlekken kun je verwijderen met een papje van baking soda. Vlekken uit kleding met baking soda is heel simpel; je hebt alleen water en natuurlijk baking soda nodig. Zo maak je het: Schep twee eetlepels baking soda in een kom.
De scheikundige benaming van baking soda is natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3) en voor gewone soda natriumcarbonaat (Na2CO3). Dit lijkt een minimaal verschil, maar het verschil is wel dusdanig groot! Baking soda is namelijk eetbaar, en soda absoluut niet.
Baking Soda kan je goed gebruiken voor de schoonmaak, maar ook bij voedselbereiding en het maken van persoonlijke verzorgingsproducten. Met gewone (kristal) soda kan dat niet. Dit soort soda is een stuk agressiever dan baking soda en dus alleen maar geschikt om mee schoon te maken.
Het wondermiddel: soda
Maak een papje van (baking) soda en water en smeer dit over de vlekken. Laat het een uur of drie weken en was uit. Jij kunt weer goed voor de dag komen.
Glansspoelmiddel! Dit middeltje voor de vaatwasser laat niet alleen je glazen stralen, maar verwijdert ook de gele zweetvlekken uit je beddengoed. Geen glansspoelmiddel in huis? Dan werkt blanke azijn ook super goed.
Azijn is een goed middel tegen veel vlekken, ook tegen gele vlekken in witte kleding. Vul een plantenspuit voor de helft met witte azijn en voor de helft met water. Spuit het mengsel op de zweetplekken voordat u de kleding wast. Ook met natriumbicarbonaat kunt u transpiratievlekken verwijderen.
Met baking soda zijn al je witte sokken straks weer net zo wit als toen je ze kocht. Voeg een paar eetlepels toe aan je wasmiddel en je was is weer zo goed als nieuw. Je kan ook vlekken aanstippen: wrijf de baking soda goed in en laat het een uurtje liggen. Hierna was je het weer in de wasmachine.
Gele vlekken kunnen in kleding ontstaan wanneer zweetplekken zicht vermengen met een anti-transpirant of deodorant. Het aluminium in de anti-transparant of deodorant gaan een chemische reactie aan met de zouten in het zweet.
Voeg aan een volle wastrommel naast de helft van je gebruikelijke wasmiddel ook 3 eetlepels baksoda toe. Dit zorgt ervoor dat lastige vlekken en nare geurtjes sneller verdwijnen en je was extra zacht uit de wasbeurt tevoorschijn komt.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Baking soda wordt ook wel baksoda of zuiveringszout genoemd. Chemisch gezien is het allemaal hetzelfde: natriumbicarbonaat, een stof die reageert met zuren. Als je baking soda mengt met een zuur, dan ontstaat het gas koolstofdioxide in de vorm van talloze bubbeltjes.
Kristalsoda ontvet:
Een paar lepels soda oplossen in water en jij hebt een prima allesreiniger voor het schoonmaken van vette oppervlaktes, zoals kookplaat of aanrecht, keukenkastjes en sanitair.
Werkt wateronthardend. Ook uitstekend te gebruiken bij: Gezwollen/ontstoken voeten (blaren) Aangekoekte pannen.
Los de soda op in heet water. Giet het mengsel in de verstopte gootsteen. Laat een nacht inwerken. Soda helpt goed tegen vetresten.
Baking Soda dringt diep in de stof door waardoor vlekken verdwijnen. Het is dan ook een perfect middel om je grauwe was weer wit te krijgen. Baking Soda zorgt er ook nog eens voor dat vieze luchtjes worden geneutraliseerd. Een win-win situatie dus!
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.