Wat nu? Afhankelijk van wat er in uw arbeidsreglement staat, wordt u al dan niet opgeroepen voor een raadpleging. Geldt er thuisblijfplicht en bezoekt de arts u op dat tijdstip maar bent u niet thuis, dan mag de werkgever uw gewaarborgd loon inhouden.
Wanneer je niet aanwezig bent op het moment dat de controlearts langskomt, dan kun je je gewaarborgd loon verliezen. Onlangs was er een rechtszaak waarbij een werknemer ophet verblijfsadres aanwezig was, maar toen de geneesheer aanbelde bevond zij zich in de tuin en hoorde ze de bel niet.
Na de medische controle
Stelt de controlearts vast dat je medewerker arbeidsgeschikt is, dan moet de medewerker het werk vervroegd hervatten. Indien hij het hier niet mee eens is, verliest hij zijn recht op gewaarborgd loon.
Een zieke medewerkers mag niet weigeren om zich door een controlearts te laten onderzoeken. De dokter bezoekt je medewerker aan huis. Bij afwezigheid wordt hij uitgenodigd om zich bij de arts aan te bieden.
Je kunt ook gecontroleerd worden als je een ziektedag opneemt zonder doktersattest. Je werkgever mag een controlearts sturen telkens als hij dit nodig acht.
Vaak meer aan de hand, signaal serieus nemen
Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand. Het is dus zaak dit signaal serieus te nemen.
Ben je arbeidsongeschikt door ziekte of een ongeval, dan heb je recht op 30 dagen betaald ziekteverlof per 12 maanden sociale anciënniteit. Elke dag ziekte telt altijd als een volledige ziektedag.
Koester geen al te grote verwachtingen van een controlebezoek. Wel kan het een ontradend effect hebben en ervoor zorgen dat werknemers minder geneigd zullen zijn om thuis te blijven. De kostprijs ervan bedraagt zo'n 100 EUR.
Wie? Preventieve gezondheidstoezicht voor uw medewerkers Elke werknemer heeft het recht op een gezondheidstoezicht voor werkgerelateerde klachten. Dit kunnen fysische of mentale klachten zijn. In het geval van risicoberoepen is een medisch onderzoek wettelijk verplicht.
De arbitragearts wordt aangesteld door de behandelende arts en de controlearts; binnen een termijn van twee werkdagen na overhandiging van het resultaat van de controlearts. De uitspraak van de arbitragearts wordt genomen binnen de drie werkdagen na zijn aanstelling en is bindend.
Bedrijfsarts bepaalt of je ziek bent
Een bedrijfsarts beoordeelt of je hierdoor je werk wel of niet kan uitvoeren. Dat is een andere beoordeling. Je huisarts of behandelaar kan hier natuurlijk wel een oordeel over hebben, maar het oordeel van de bedrijfsarts is in beginsel doorslaggevend.
Zonder uw toestemming mag de bedrijfsarts niet over uw ziekte praten met uw werkgever. En ook niet met uw huisarts of medisch specialist. De bedrijfsarts mag uw werkgever dus niet laten weten: wat uw klachten zijn of welke ziekte u heeft.
Je mag een werknemer met een contract van onbepaalde duur ontslaan tijdens een ziekteperiode als je daarvoor een gefundeerde reden kunt aanbrengen die niets te maken heeft met de ziekte in kwestie. Denk maar aan gemaakte beroepsfouten of fel verminderde prestaties.
Als patiënt kunt u om allerlei redenen een onderzoek, behandeling of andere medische tussenkomst weigeren. Dat kan bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging of om persoonlijke redenen. De arts respecteert uw keuze en probeert alternatieven voor te stellen.
Je blijft in ziekteverlof. De artsen bereiken geen akkoord: de behandelende arts vraagt aan de controlearts om een arbitragearts aan te stellen. Die scheidsrechter voert binnen 24 uur na zijn aanstelling een onderzoek uit en beslist onmiddellijk. De arbitrage schort de beslissing van de controlearts op.
Geen medisch attest meer voor één dag ziekte
Zodra de wet in werking treedt, moeten je werknemers je voor één dag ziekte geen medisch attest meer bezorgen. Ze kunnen er ook voor opteren om voor de eerste dag van een langere ziekteperiode geen attest te bezorgen.
Als de controlearts oordeelt dat je afwezigheid wegens ziekte niet gerechtvaardigd is, dan stemt die dit af met je eigen arts. Hierna neemt de controlearts zijn beslissing. Dit gebeurt volledig autonoom, onafhankelijk van het standpunt van je eigen arts. Je ontvangt onmiddellijk schriftelijk de bevindingen.
Beroepsprocedure. Ga je niet akkoord met de beslissing van de controlearts om het werk te hervatten, dan neemt je behandelende arts zo snel mogelijk – binnen de 24 uur en vóór de opgelegde hervattingsdatum – (telefonisch) contact op met de controlearts. Beide artsen proberen dan een akkoord te bereiken.
Wanneer je als patiënt of als familielid van een patiënt meedoet aan medisch-wetenschappelijk onderzoek, dan krijg je meestal de reiskosten vergoed, maar dit is geen recht. De medicijnen of de behandeling die getest wordt worden of door het ziekenhuis betaald of door de zorgverzekering.
Het medisch onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten. Via een gesprek en een medisch onderzoek gaat de arts na of je lichamelijk en geestelijk voldoet aan de medische minimumnormen zoals beschreven in bijlage 6 van het KB van 23 maart 1998.
Rol controlearts
De controlearts kan enkel nagaan of je arbeidsongeschiktheid bent. Hij mag in geen geval oordelen over de behandeling van je eigen arts. Ook de controlearts is gebonden door het beroepsgeheim. Hij mag bijvoorbeeld geen medische diagnose communiceren aan de werkgever.
Medische controle: wanneer en hoe je een controlearts aanvraagt voor je werknemers. Aan absenteïsme zijn verschillende directe en indirecte kosten verbonden. Door medische controles te organiseren op een respectvolle manier, hou je je verzuim onder controle en beperk je de impact op menselijk vlak.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee. Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
De belangrijkste reden voor ziekmelding is griep of verkoudheid. Die klacht staat met stip bovenaan, want maar liefst 34,7% van de respondenten in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2019 geeft aan dat dit de reden was voor het laatste ziekteverzuim op werk.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.