Het verschil tussen een UV-lamp en een LED-lamp is minimaal, want ze geven beide UV-licht af. Het verschil zit 'm erin dat de UV-lamp het licht via een fluorescentielamp uitzendt en de LED-lamp het licht via een Light-Emitting Diodes.
LED uit een LED lamp komt voor in smallere golflengtes tussen 400 en 410 nm. Dit verschil maakt dat het met UV lampen die bredere golflengtes afgeven, langer duurt om gellak te laten uitharden en drogen. Onder de LED lamp die gebruik maakt van nauwe golflengten zullen gellak sneller laten drogen en uitharden.
Wat zijn de verschillen tussen een LED lamp en een spaarlamp? LED lampen en spaarlampen werken op een verschillende manier. Een LED lamp bevat een diode waar elektriciteit doorheen stroomt, die vervolgens wordt omgezet in licht. Een spaarlamp heeft niet zo'n diode, maar een buis waar een damp van kwik in zit.
Led-verlichting geeft geen infrarode of ultraviolette straling af, met uitzondering van led's waar het wit licht wordt verkregen met behulp van UV licht. Blauwe en koud witte led-lampen stralen relatief veel blauw licht uit, wat een gezondheidsrisico kan inhouden (“blauw lichtschade”).
Ledlampen met CCFL kunnen zowel ledgels als uv-gels uitharden. Ledlampen zonder CCFL kunnen dus niet alle uv-gels uitharden, vraag daarom altijd aan je leverancier van uv-gel en gellak of het mogelijk is de gel uit te harden met een ledlamp.
Wel is het zo dat LED-Lampen als veiliger beschouwd worden, omdat de handen minder lang onder de lamp hoeven. Het uitharden gebeurt namelijk sneller, waardoor de huid minder blootgesteld wordt aan het UV-licht.
Er zijn ook gel nagellakken die geen lamp nodig hebben. Deze nagellak droogt door middel van nanotechnologie, de verbinding van foto initiators en oligameren zorgen voor dat de lak zonder lamp kan drogen. Gel nagellak die geen UV stralen nodig heeft zijn voordeliger omdat je geen lamp hoeft aan te schaffen.
Ultraviolette straling komt niet alleen van buiten, maar ook van binnen, uit lampen. Zelfs de lichtgevende bordjes die de nooduitgang wijzen, zenden ultraviolette straling uit. De ultraviolette straling die gloeilampen en led-lampen verspreiden, is van een acceptabel niveau.
Slechts twee soorten lampen kunnen voldoende straling produceren: TL-buizen en zogenaamde menglichtspots met ingebouwde UV brander.
Ultraviolet of kortweg UV is een soort vorm van violet. Het is een van de twee kleuren die mensen niet met het blote oog kunnen zien (de andere kleur is infrarood). Bijen kunnen wel ultraviolet zien. Daardoor zien ze bepaalde bloemen beter dan mensen.
De lichtsterkte wordt aangegeven in Lumen (op de verpakking staat dit aangegeven in 'lm'.) Lumen is de meeteenheid van het uitgestraalde licht van een lamp. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe meer licht de lamp geeft.
De hoeveelheid licht van een ledlamp lees je af aan het aantal lumen (lm). Hoe meer lumen, hoe meer licht. Vergelijk in de tabel hoeveel lumen je nodig hebt, op basis van het Wattage (W) van je oude gloei- of halogeenlamp. Deze vergelijking staat vaak ook op de verpakking.
Gelukkig zijn LED lampen in dezelfde armaturen te monteren als een gewone lamp. LED lampen zijn verkrijgbaar met de bekende fittingen.
UV-straling beschadigt je huid. Voor het grootste deel herstelt de huid vanzelf. Maar dat gebeurt niet altijd. Hoe vaker en hoe ernstiger je huid verbrand, hoe meer je huid onherstelbaar beschadigd raakt.
De beste keus voor een nagellamp is er 1 die voldoet aan de volgende eisen: UV/LED lamp: hierin kan ieder type gellakken/gel worden uitgehard. Vermogen van minimaal 48W: iedere gellak kan hierin uitharden.
Gewone nagellak droogt niet onder een UV- of LED-lamp. Het moet aan de lucht drogen. Gellak daarentegen bevat polymeren die uitharden onder invloed van UV-licht. Ook droogt gewone nagellak niet sneller onder een UV- of LED-lamp.
Blacklight, ook wel ultraviolet licht genoemd, is in feite geen licht. De lichtstralen zijn vrijwel niet zichtbaar voor het menselijk ook maar zorgen er wel voor dat UV gevoelige materialen en witte tinten oplichten in het donker. Blacklight wordt gebruikt voor o.a. neon party's.
Blauw-violet licht heeft minder energie dan ultraviolet licht, maar het is bijna ongefilterd als het door het menselijk oog gaat en het netvlies bereikt. UV-licht daarentegen wordt bijna geheel geabsorbeerd door het voorste deel van het oog, waardoor ongeveer slechts 5% ervan het netvlies bereikt.
Een goede UV-lamp voor het uitharden van gellak, gelnagels of BIAB is de SUN X11 Max. Deze lamp heeft een wattage van 280 en bevat naast UV-lampjes ook 66 LED-lampjes. Een goedkoper alternatief is de LifeGoods nageldroger. Wil je het meteen professioneel aanpakken, dan is de DRM UV/LED Nagellamp een goede optie.
Gebruik zonnebrandcrèmes met ten minste een SPF 30, met zowel UVA- als UVB-filters. Smeer rijkelijk ruim 30 minuten vóór je blootstelling aan de zon. Smeer opnieuw elke 2-3 uur. Vergeet gevoelige plekken zoals lippen en oren niet.
Ultraviolette stralen kunnen ook afkomstig zijn van zonnelampen of zonnebanken. Er bestaan drie types van ultraviolette straling: Uv A-stralen vormen het grootste deel van de ultraviolette straling. Deze stralen zijn de hele dag aanwezig en zorgen voor een snelle maar kortstondige bruine tint.
3. In de zon Gellak heeft eigenlijk gewoon UV-licht nodig om goed te kunnen drogen. Daarom kun je dus ook gewoon in de zon gaan zitten op een dag waarop de UV-kracht van de zon hoog is.
Nadat de afzondelijke laagjes zijn uitgehard, voelt de lak nog steeds plakkerig. Dit is nodig voor de hechting van de volgende laag. Nadat de CCO Shellac Topcoat is aangebracht, voelt deze nog plakkerig aan. U dient deze plaklaag te verwijderen met CCO Cleaner of alcohol.
Nagels lakken in de zon
Het zonlicht hardt namelijk de gellak uit voordat je zelfs maar de kans krijgt om het aan te brengen. Als je kwastje of de gellak in het potje is uitgehard door de zon, kun je het product helaas niet meer gebruiken. Binnen je nagels lakken dus!