Doodslag is het opzettelijk, maar niet
Over moord en doodslag
Als iemand van plan is een ander te doden en daarna die persoon ook echt om het leven brengt. Moord is dus 'doodslag met voorbedachten rade'.
Als iemand opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven beroofd wordt, is sprake van moord. Wordt iemand opzettelijk, maar niet met voorbedachten rade van het leven beroofd? Dan spreken we van doodslag. Een (poging tot) moord of doodslag heeft veel impact op het slachtoffer, of op de levens van nabestaanden.
De maximale gevangenisstraf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar. Daarmee komt die straf weer in redelijke verhouding te staan met de maximale gevangenisstraf voor moord (30 jaar), als alternatief voor de levenslange gevangenisstraf.
Sinds de invoering van het Wetboek van Strafrecht staat op doodslag maximaal 15 jaar gevangenisstraf. In 2006 is de maximumduur van de gevangenisstraf voor moord verhoogd van 20 naar 30 jaar, als alternatief voor de levenslange gevangenisstraf.
Je zou denken dat men vond dat de doodstraf te heftig was en daarom werd afgeschaft, maar niets is minder waar! Iemand levenslang opsluiten tot de dood erop volgt vond men juist erger dan de doodstraf.
Moord is strafbaar gesteld in artikel 289 Wetboek van Strafrecht: “Hij die opzettelijk en met voorbedachten rade een ander van het leven berooft, wordt, als schuldig aan moord, gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie.”
Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Levenslang is in Nederland levenslang. Levenslanggestraften hebben sinds 2016 een kans om zich te herstellen en mogelijk ooit weer vrij te komen. Na 25 jaar wordt beoordeeld of iemand met levenslang mag gaan werken aan een mogelijke terugkeer in de maatschappij.
Door sommige omstandigheden kan de tijdelijke gevangenisstraf van maximaal 15 jaar opgerekt worden naar 30 jaar. Dit kan als er sprake is van: een samenloop van strafbare feiten. terroristische misdrijven.
Welke straffen riskeert u? Onopzettelijke doodslag wordt bestraft met een gevangenisstraf van drie maanden tot twee jaar en met een geldboete van 50 euro tot 1000 euro (te vermenigvuldigen met opdeciemen).
dood door schuld: als iemand om het leven komt door verwijtbaar gedrag of nalatigheid, waarbij de dader niet bedoelde te doden; doodslag: het opzettelijk doden van iemand zonder voorbedachten rade; gekwalificeerde doodslag: dit is doodslag gecombineerd met een ander misdrijf (bijvoorbeeld een beroving);
Levenslang (27 augustus 2022)
Op dit moment hebben 57 mensen levenslang en dat aantal stijgt snel. Nederland is het enige land in de Europese Unie waar levenslang ook echt levenslang is. En dat terwijl het Europees Hof van de Rechten van de Mens in 2013 oordeelde dat levenslange opsluiting onmenselijk is.
Zoals bij elk misdrijf, kent ook dood door schuld een in de wet opgenomen maximale straf. Deze maximale straf bedraagt 2 jaar gevangenisstraf en een geldboete van de vierde categorie (€19.500,-). Indien de dood is veroorzaakt door roekeloosheid, is de maximale straf vier jaar en een geldboete van de vierde categorie.
Straffen jeugdstrafrecht
Minderjarigen tot 16 jaar kunnen bijvoorbeeld maximaal één jaar jeugddetentie krijgen. Als er sprake is van ernstige delicten (bijvoorbeeld moord of terrorisme) of verzwarende omstandigheden, kan een rechter besluiten jongeren van 16 of 17 jaar te berechten volgens het volwassenenstrafrecht.
Verwurging is strafbaar, ook als dat met wederzijdse instemming gebeurt. Voor vervolging is het geen voorwaarde dat er mensen gewond zijn geraakt of erger. “Het verwurgen van iemand zien wij niet als een spelletje, maar als een misdrijf,” aldus een woordvoerder van het OM.
Het enige echte legale zelfverdedigings wapen is de pepperspray van Bodyguard Veiligheidsproducten. Deze schakelt de belager enkele minuten uit zonder blijvend letsel aan te brengen. In de tijd dat de aanvallen “knock out” is kan jij jezelf in veiligheid brengen en naar de politie gaan om aangifte te doen.
Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Openlijke geweldpleging is strafbaar gesteld in de artikelen 141 Wetboek van strafrecht (Sr.). “Zij die openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, worden gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en zes maanden of geldboete van de vierde categorie.
Rechercheurs zijn mensen die zich specialiseren in het onderzoeken van misdaden, oplossen van misdrijven en opsporen van verdachten.
De politie onderzoekt een onnatuurlijk overlijden altijd. Dit gebeurt door een rechercheteam. Rechercheurs verhoren in het onderzoek onder meer vrienden, familie en bekenden van het slachtoffer, en getuigen.
Met behulp van de informatie uit het forensisch onderzoek gaat de politie verder zoeken naar andere aanwijzingen. Zo houden ze mogelijke verdachten aan, horen ze getuigen en analyseren ze de misdaad met behulp van andere deskundigen. Dit is de verantwoordelijkheid van de tactische recherche.
Een gevangenisstraf kan tijdelijk zijn (maximaal 30 jaar). Of levenslang. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent.
De doodstraf kost ongeveer vier keer zo veel als een levenslange gevangenisstraf. De grootste kostenpost is de slopende rechtsgang. De afgelopen jaren is het geregeld voorgekomen dat ter dood veroordeelden onschuldig bleken te zijn.
De doodstraf werd in zijn geheel (ook in vredestijd) afgeschaft in Nederland in 1983; de laatste terechtstelling in vredestijd was voltrokken in 1860. In België was die laatste burgerexecutie in 1863; daarna werden tot 1950 259 mensen voor oorlogsmisdrijven geëxecuteerd, vooral door de kogel.