Symptomen. De patiënten zullen meestal klagen over pijnklachten, krampen of een vermoeidheidsgevoel in de kuiten, bovenbenen of de billen. Dit is het gevolg van het zuurstoftekort in de spieren op het moment van de inspanning.
Omdat coronaire hartziekte (verstopte slagaders) zich in de loop van een aantal jaren kan ontwikkelen, worden symptomen meestal niet gevoeld totdat de verstoppingen ernstig en levensbedreigend zijn. U gaat pas symptomen voelen wanneer uw hart harder werkt dan normaal, bijvoorbeeld bij het sporten.
De eerste verandering in uw aderen zijn doorgaans al opgetreden lang voordat u spataderen of andere zichtbare tekenen opmerkt. Vermoeide of jeukende benen, gezwollen enkels 's avonds, een stekend gevoel of pijn in de benen zijn de eerste signalen van veranderingen in de aderen.
Een half uur tot een uur lichaamsbeweging per dag is een goede remedie tegen aderverkalking. Dit verlaagt het cholesterolgehalte in uw bloed en vergroot de doorsnede van uw bloedvaten.
Roken, hoge bloeddruk, diabetes (suikerziekte), overgewicht en een hoog cholesterol zijn risicofactoren voor vaatvernauwing. Een gezonde leefstijl kan dus helpen om vaatvernauwing te voorkomen. Ook ondersteunt het uw herstel.
U kunt de doorbloeding in uw been verbeteren met: niet roken, veel bewegen en gezond eten. Bij etalagebenen helpt looptraining bij een fysiotherapeut goed. Ook krijgt u medicijnen. Bij een ernstige vernauwing of afsluiting van een beenslagader is dotteren, een stent of een operatie nodig.
Als u een aderontsteking heeft, is de wand van een bloedvat ontstoken. Dit ontstaat doordat er een bloedpropje in de ader zit. Een veelvoorkomende plek voor een aderontsteking is in het been. De ader die ontsteekt is meestal een ader die net onder de huid ligt.
Wat merk ik bij een aderontsteking? Op uw been of arm is de ader te zien als een dikke, harde kabel. Dit kan een aantal centimeters lang zijn. Uw huid eromheen wordt dik, rood, warm en pijnlijk.
Het dichtslibben van de aderen gebeurd niet van het ene op het andere moment. Het is een proces dat vaak jaren in beslag neemt.
Leeftijd: Met het ouder worden, neemt het risico op arteriosclerose toe en daarmee ook het risico op atherosclerose. De aandoening leidt voor de leeftijd van 40 jaar echter zelden tot klachten. Gemiddeld ligt de leeftijd dat men er last van begint te krijgen rond het 75e levensjaar.
Klachten kransslagadervernauwing
Signalen zijn: een beklemmende, drukkende of benauwende pijn midden in de borst; uitstralende pijn naar de onderkaak, hals, schouderbladen, armen, rug of maagstreek; zweten en misselijkheid.
Slagaderverkalking is niet te genezen. Wel kan de ziekte geremd worden door medicijngebruik en een gezonde leefstijl. Of een vernauwde slagader behandeld moet worden is afhankelijk van de plaats van de vernauwing en de ernst van de klachten.
Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf. Denk aan drop, zoute snacks, vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.
Aderontsteking (flebitis) is een plaatselijke ontsteking van de vaatwand van een oppervlakkig gelegen ader. Deze oppervlakkige aderen lopen net onder de huid. Hecht zich een stolsel aan deze ontstekingsplaats, dan is er sprake van een tromboflebitis. Aderontsteking verdwijnt vaak na enkele dagen tot weken spontaan.
In het begin ervaren patiënten pijn en vermoeidheid, stijfheid, krampen en koudegevoel ter hoogte van de ledematen. Deze gevoelens ontstaan bij lopen en verdwijnen bij stilstaan.
Slagaders vormen samen met je aders en haarvaten je bloedvatenstelsel. Je slagaders vervoeren zuurstof en voedingsstoffen naar je organen en weefsels. Aders voeren kooldioxide en afvalstoffen juist weer af. Daarnaast hebben aders een dunnere wand dan slagaders en liggen deze meer aan de oppervlakte.
Algemene klachten zijn lokale pijn, kramp, vermoeid gevoel en jeuk aan het been. Ook onrustige, zware of vermoeide benen kunnen klachten zijn. Daarnaast kunnen spataderen cosmetisch bezwaarlijk zijn. In een later stadium kan het zijn dat je vocht gaat vasthouden (oedeem) en dat er huidverkleuringen ontstaan.
Daarbij heb je pijn in je benen. Meestal voel je de pijn in je kuiten, soms in je bil, je dijbeen of je voet. De pijn treedt op wanneer je wandelt en neemt af wanneer je 5 tot 10 minuten rust ('etalagebenen'). De pijn komt sneller op wanneer je bergopwaarts of sneller wandelt.
Er is veel dat je zelf kunt doen om je hart en bloedvaten in goede conditie te houden. Niet roken, genoeg bewegen, niet teveel ongezonde vetten eten en stress-situaties vermijden. Daarnaast spelen voedingsstoffen natuurlijk een belangrijke rol.
Koffie is helemaal niet zo slecht voor onze slagaderen als eerdere studies suggereerden. Dat stellen Engelse wetenschappers in een nieuw onderzoek onder 8.000 deelnemers. Zelfs mensen die per dag 25 kopjes koffie achterover slaan, hebben geen grotere kans op stijvere slagaders.
Tot drie kopjes koffie per dag drinken vermindert risico op hart- en vaatziekten. Wie elke dag tot drie koppen koffie drinkt, loopt minder risico op een beroerte en andere fatale hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een grootschalige studie uit het Verenigd Koninkrijk bij bijna 500.000 deelnemers.
Heb je een te hoge bloeddruk, dan eet je best regelmatig yoghurt. Volgens onderzoekers is dit een efficiënte manier om hart- en vaatziekten te voorkomen.
Vitamine K draagt bij aan de gezondheid van hart en bloedvaten*. Vitamine K zit in vooral groene bladgroenten, fruit, zuivel, vlees, eieren en granen. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen voor in lever, kaas en eigeel.