Hoofdpijn, moe, duizelig
Of je wordt beetje duizelig als je opstaat. Als je echt uitgedroogd bent, kun je zelfs flauwvallen en je lusteloos en verward voelen. Andere verschijnselen bij uitdroging zijn dorst, een droge mond, dieper liggende ogen, een snelle ademhaling en hartslag en koude armen en benen.
Check de kleur van je urine
Als je urine lichtgeel is of de kleur heeft van stro, wil dat zeggen dat je lichaam water vrijlaat en je urine verdund is; je bent dus voldoende gehydrateerd. Heeft je urine daarentegen een donkere kleur, houdt je lichaam vocht vast. Dat wil zeggen dat je meer moet drinken.
Je brein bestaat namelijk voor 75 procent uit water. Wanneer je uitgedroogd raakt, hebben je hersenen een tekort aan water en kun je hoofdpijn krijgen. De hoofdpijn wordt veroorzaakt doordat de bloedvaten in je hersenen uitzetten om zoveel mogelijk gebruik te kunnen maken van het vocht wat achter is gebleven.
Verkrampte spieren
Wanneer je last hebt van vochttekort is je balans aangetast. Te weinig vocht zorgt weer voor een laag gehalte natrium en kalium wat weer zorgt voor pijnlijke spieren en onverwachte spastische krampen.
Dus als je maar een klein beetje uitgedroogd bent, hebben de hersenen tekort aan water en kan je hoofdpijn krijgen. De bloedvaten in de hersenen zetten uit om zo goed mogelijk gebruik te kunnen maken van het vocht dat er nog wel is. Ze drukken dan tegen het hersenvlies aan en daardoor krijg je hoofdpijn.
Het wordt ons aanbevolen zo'n anderhalf à twee liter per dag te drinken. Dit hoeft niet alleen maar water te zijn. Alle dranken tellen mee.
Per dag moet je zo'n 1,5 liter water drinken. Dit zijn 6 grote glazen. Lees onze tips om genoeg te drinken en kom te weten wat je het beste drinkt.
Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.
Hoeveel moet ik elke dag drinken? Een gezonde volwassene heeft ongeveer 35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht nodig. Deze richtlijn wordt u aanbevolen door wetenschappelijke organisaties. Een persoon van 50 kilo heeft dus 1,7 liter nodig, bij 60 kilo 2,1 liter, bij 70 kilo 2,4 liter en bij 80 kilo 2,8 liter.
Wanneer je te veel water drinkt, kunnen de nieren de vochtbalans in het bloed niet op orde houden. Je lichaam reageert door overtollig vocht te verwijderen. Dit leidt tot misselijkheid, braken en diarree. Overtollig water in het lichaam zorgt ervoor dat cellen opzwellen in de hersenen en tegen de schedel drukken.
Het wordt vaak aanbevolen om twee uur voordat je naar bed gaat te stoppen met water drinken. Op die manier overspoel je je lichaam niet met extra vocht dat midden in de nacht een ongewenste trip naar de badkamer kan veroorzaken.
Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink. Deze dranken staan in de Schijf van Vijf. Genoeg drinken is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen.
De nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken. Het advies is om vooral thee, koffie, melk of water te nemen. Door alcohol verlies je meer vocht dan je binnenkrijgt, waardoor je juist sneller uitdroogt. Ook kinderen kunnen bij extreme hitte meer vocht gebruiken, maar minder dan volwassenen.
Is 3 of 4 liter water per dag te veel? Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken.
Wat gebeurt er als je te veel water drinkt? Je nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Drink je veel meer, dan kan er een te laag gehalte aan natrium in je bloed ontstaan, wat ritmestoornissen aan je hart kan veroorzaken.
Elke dag produceren de nieren 180 liter voorurine, waar maar 1,5 liter urine van overblijft. Dit komt vooral omdat 99 procent van het water in de voorurine geresorbeerd wordt. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze producten leveren op hun beurt ook gezondheidsvoordelen.
Vooral voor de lever heeft dagelijks alcohol drinken vaak veel gevolgen. Je lever kan flink wat hebben, maar als het te veel wordt kun je leverproblemen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan leververvetting, een leverontsteking of leverfalen. Allemaal aandoeningen die ernstig en soms levensbedreigend kunnen zijn.
Snelle hartslag of hartkloppingen
Als er onvoldoende vocht in je lichaam is daalt het bloedvolume in je aderen. Je lichaam werkt dan hard om genoeg bloed naar je organen te vervoeren door de hartslag te verhogen, waardoor het bloed sneller door je lichaam wordt gepompt.
Dehydratatie hoofdpijn kan aanvoelen als een sluimerende last tot zware migraine. symptomen van dehydratatie samen met hoofdpijn. Deze kunnen onder andere zijn; Extreme dorst.
Kun je de slaap niet vatten? Ga dan naar de keuken en eet een banaan. Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert.
Een slokje water voordat je gaat slapen, houdt niet alleen je vochtbalans op peil. Ook je spieren, gewrichten en hormonen komen daardoor allemaal in balans. Dat zorgt ervoor dat je je lichaam beter ontspant. Daardoor kun je slapeloosheid voorkomen.
Welke voedingsstoffen stimuleren de slaap? Tryptofaan, een natuurlijk aminozuur, werkt slaapbevorderend. We vinden deze stof in de meest eiwitrijke voeding terug. Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade.