Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Voordelen van een pocketvering matras
De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling. De levensduur van een goed pocket matras is 8 tot 10 jaar.
In een pocketveer matras zijn veel meer veren gebruikt dan in een binnenveringsmatras. Door de jasjes van textiel raken de veren elkaar niet aan. Dit zorgt ervoor dat het matras niet gaat 'piepen'. Ook zul je als gebruiker de veren niet kunnen voelen door het matras heen.
Een traagschuim matras heeft een optimale drukherverdeling, een uitstekend aanpassend vermogen en ventileert bovendien beter dan een pocketveren matras.
Het is echter geen goed idee om een pocketvering matras te gaan combineren met een lattenbodem, in de ruimtes tussen de latten krijgen de pocketveren namelijk geen steun en zullen deze niet juist in en uit veren. Dit kan op termijn leiden tot een slechte nachtrust en zelfs rugklachten.
Belangrijk voordeel is de ventilatie. De ventilatie van een pocketveer is veel hoger dan de ventilatie van een schuimmatras. Deze ventilatie zorgt ervoor dat de matras minder warm en minder klam aanvoelt.
Het beste werkt een boxspring of spiraalbodem voor een pocketveer matras. Deze bedbodems bieden een evenredige tegendruk over de gehele breedte.
Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling. Ideaal voor mensen met chronische rugklachten omdat de hele rug goed wordt ondersteund. Een nadeel is dat traagschuim minder goed ventileert en relatief snel warm aanvoelt.
Een binnenvering, koudschuim of pocketvering matras is geschikt, omdat tussen de veren de lucht goed door kan ventileren. Als je het snel koud hebt, raden wij een isolerend matras aan. Het is belangrijk dat een matras goed de warmte vasthoudt. Ga daarom voor latex, polyether of traagschuim.
Doorgaans liggen er één of meerdere schuimlagen op de pocketveren om je nog comfortabeler te laten slapen. Deze lagen zijn gevoelig voor kuilvorming. Wanneer er een schuimlaag van polyetherschuim op de veren ligt, dan is driemaandelijks draaien of keren voldoende.
Bij aankomst in de haven worden de containers gelucht, maar er kunnen nog resten van de gassen in het matras achterblijven. Door het matras voor gebruik 72 uur te luchten, zullen deze bijna helemaal uitdampen.
De foammatrassen van Ikea worden over het algemeen redelijk tot goed bevonden door gebruikers. Ze geven een redelijk goede ondersteuning. De levensduur en geschiktheid voor zware personen wordt matig tot slecht genoemd. Al een aantal keer heeft de Consumentenbond de Sultan Flokenes uitgeroepen tot Beste Koop.
Pocketvering matras is een betere keuze
Een pocketvering matras geeft substantieel meer ligcomfort en ondersteuning dan een binnenveringsmatras.
De nadelen van koudschuim
Toch zijn koudschuimmatrassen niet voor iedereen geschikt, omdat ze net wat minder zacht en bouncy aanvoelen, vrij zwaar zijn en altijd een beschermhoes nodig hebben.
Conclusie. Boxsprings zijn geschikt voor pocketmatrassen , koudschuim matrassen en traagschuim matrassen en nemen goed vocht op. In verband met hygiëne is het verstandig boxsprings zoveel mogelijk te luchten en te stofzuigen en/of de boxspring voor het einde van de technische levensduur te vervangen.
De veren van een binnenveringsmatras zijn door middel van een spiraalveer aan elkaar verbonden, en de veren van de pocketvering zijn individueel aan elkaar verbonden, waardoor een pocketvering matras een comfortabeler ondersteuning biedt.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.
De prijs verschillende tussen matrassen zijn groot maar de kwaliteit verschillen zijn ook bijzonder groot. Een beetje goed eenpersoons matras kost al gauw €600 en een 2 persoon-matras kost al snel €1500. Het beste kunt u eerst een begroting maken wat uw matras mag gaan kosten voordat je naar de winkel gaat.
Een zachter matras blijkt beter de natuurlijke houding (ergonomie), ook wel de S-curve, te kunnen volgen en te ondersteunen. Ook blijkt men op een zachter matras rustiger te slapen. Wel is een zachter matras altijd iets warmer omdat je er meer in ligt en het matras zich dus meer om het lichaam sluit.
Verschillende matrassen voor zijslapers
Er zijn verschillende soorten matrassen die voor zijslapers geschikt zijn. Zo zijn een koudschuimmatras of een pocketveringmatras matras het meest geschikt voor deze slaaphouding.
Tijdens het slapen op een matras is algeheel comfort net zo belangrijk als voldoende ondersteuning van de rug. Het slapen op een te hard matras kan pijn op drukpunten van de rug veroorzaken. Een medium-hard matras zou meer comfortabel kunnen zijn omdat de schouder en heupen iets in het matras kunnen zakken.
Drukverlagend matras
Voor mensen met reuma is dit een uitkomst, omdat zelfs heel weinig druk al pijnlijk kan zijn. Een drukverlagend matras kan slapen een stuk draaglijker maken. Meestal zijn drukverlagende matrassen gemaakt van traagschuim. Dit materiaal geeft steun en past zich aan het lichaam aan.
Naast wakker worden met fysieke klachten, kan een slecht matras er ook voor zorgen dat je minder goed slaapt. Doordat je lichaam niet (goed) kan ontspannen, word je niet uitgerust wakker. En omdat je bloedtoevoer en spieren bekneld raken, kan het ook gebeuren dat je 's nachts wakker wordt door je slechte matras.
Je biologische klok zorgt ervoor dat je 's nachts geen ontstekingsremmende eiwitten aanmaakt. Het gevolg daarvan is dat je 's ochtends stijfheid en pijn kan ervaren, die pas wegtrekt wanneer je actiever wordt.
Wat de meeste mensen echter niet weten is dat een veel lichamelijke klachten veroorzaakt kunnen worden door het matras waar u op slaapt. Klachten als rugpijn, nekpijn, pijn in de heup, pijn in de schouder, slapende ledematen etc. kunnen allemaal veroorzaakt worden door het slapen op een laagwaardig of verouderd matras.