Hoe herken je een schoorsteenbrand? Tijdens een schoorsteenbrand is er buitengewoon veel rookontwikkeling. Het is zelfs mogelijk dat de rook naar binnen slaat. Naast de aanwezigheid van grote hoeveelheden rook, zul je de schoorsteenbrand ook herkennen aan een "loeiend en bulderend" geluid.
Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal.
Als de rook niet goed uit de schoorsteen komt en uit deuren of ramen begint te komen, kan dit een teken zijn van een verstopping. Moeite met het aansteken van het vuur. Dit gebeurt als het meer moeite kost om het vuur aan te steken of als het niet blijft branden.
Heb je toch schoorsteenbrand gehad? Dan ben je hiervoor verzekerd als je een opstalverzekering hebt. De verzekeraar vergoedt in de meeste gevallen de schade die is ontstaan door de brand. Helaas wordt rook- en roetschade niet altijd vergoed als dit het gevolg is van het gebruik van een open haard of kachel.
Schoorsteenvegen met een reinigingsblok
Je kunt de schoorsteen zelf gemakkelijk schoonmaken met behulp van een simpel reinigingsblok. Het werkt zo: je plaatst het blok in de haard of kachel. Vervolgens steek je het reinigingsblok aan en wacht je tot hij geheel is opgebrand.
brandbare stoffen een zelfontbrandingstemperatuur hebben. Zo is deze temperatuur zowel bij bv. hout, katoen als frietvet rond 270°C. Bij deze temperatuur beginnen deze stoffen in geval van voldoende zuurstof vanzelf te branden.
– je ziet vlammen en rook; – je hoort het knetteren van een brand; – je voelt warmte/hitte; – je ruikt een brandlucht.
Is het kuisen van mijn schoorsteen wettelijk verplicht? Het is wettelijk verplicht om je kachel of open haard minstens 1 keer per jaar schoon vegen. De opkuis voor de centrale verwarming gebeurd door de EPB-controle en dat vind 1 keer om de 2 jaar plaats.
Een gescheurd rookkanaal kan een schoorsteenbrand veroorzaken, dit wil je toch niet. Bij twijfel kunt je het eenvoudig testen met onze rookpatronen. De rookpatronen zijn eenvoudig aan te steken met een lucifer of een aansteker. Rookpatronen produceren grijswitte rook waardoor je kunt nagaan of je rookkanaal lek is.
Wanneer schoorsteenvegen
Bij gebruik van hout, kolen of olie, wanneer u de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.
De lente- en zomermaanden zijn immers het perfecte moment om de schoorsteen te laten vegen. Natuurlijk kan je het hele jaar door bij ons terecht voor schoorsteenvegen en onderhoud, maar door dit in het voorjaar of in de zomer te doen ben je helemaal klaar voor het nieuwe stookseizoen begint.
Als de kachel te hard brandt, of teveel warmte afgeeft, kunt u de zuurstoftoevoer verminderen door de secundaire luchtstroom lager te zetten. Of - indien aanwezig- kunt u de smoorklep gebruiken. Beter is echter steeds zoveel hout toe te voegen dat de kachel niet te heet wordt.
Als de warme lucht uit de haard omhoog gaat door de schoorsteen en wordt vervangen door koude lucht van buitenaf krijgt de lucht een opwaartse druk die zorgt voor een goede trek in de pijp. Als het buiten hard waait, kan die trek door de windrichting beter of slechter worden.
Binnen 2 minuten kan een flinke brand ontstaan die u niet meer zelf kunt blussen. En binnen 5 minuten kan uw huis volledig in brand staan. De materiële schade kan enorm zijn, om maar niet te spreken over lichamelijk letsel. Het is dus van levensbelang om snel te handelen en goed voorbereid te zijn.
Hoe ontstaan bosbranden? Bosbranden kunnen op twee manieren ontstaan: door een natuurlijke of een menselijke oorzaak. Natuurlijke branden ontstaan meestal door onweer. Een klein gedeelte ontstaat door spontane ontbranding van zogeheten 'droge brandstof', zoals zaagsel en bladeren.
Verzekeraars geven aan dat maar liefst de helft van het aantal branden in huis wordt veroorzaakt door elektrische apparaten. Tijdens gebruik worden apparaten warm en in combinatie met stof kan dat leiden tot brandgevaarlijke situaties.
Het grote verschil tussen een ontbranding (tot explosieve verbranding) en een detonatie, is dat de snelheid waarmee een ontbranding zich voortplant afhankelijk is van bijvoorbeeld de druk en/of de temperatuur waarbij de stof verbrandt.
Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden.
Je moet minstens 1 keer per jaar je schoorsteen laten vegen. Doe je dit niet, of kun je dit niet aantonen met een factuur van de schoorsteenveger, dan kan de verzekeraar zich erop beroepen dat je niet het nodige hebt gedaan om een schoorsteenbrand te voorkomen.
Wat kost schouwvegen? De gemiddelde prijs voor het reinigen van één schoorsteen schommelt tussen de 60 en 100 euro voor een rookkanaal dat regelmatig gereinigd wordt. Is je schoorsteen zwaar verontreinigd of moeten er ook vogelnesten verwijderd worden? Dan zal de kostprijs hoger liggen.
In Nederland liggen de gemiddelde kosten voor het vegen van een schoorsteen zo tussen de 40 en 100 euro per rookkanaal. Prijzen variëren uiteraard tussen de verschillende schoorsteenvegers. De belangrijkste factor in de kosten is in welke mate het rookkanaal vervuild is.