De Utrechtse Heuvelrug is met circa 20.000 hectare na de Veluwe het grootste bos- en heidegebied van Nederland.
Van alle gemeenten in Nederland heeft Apeldoorn de meeste oppervlakte bos met 166 km2. De kleine gemeente Rozendaal heeft echter naar verhouding het meeste bos met 67 procent van het oppervlak land. Rozendaal is ook de gemeente met verreweg de grootste oppervlakte bos per inwoner ((12 417 m2).
Het Mantingerbos is het oudste oerbos van Nederland. Het bos is aangewezen als Natura 2000-gebied (N2000) en is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN).
Op 10 juni 1871 werd hier de laatste boom geveld in het achtduizendjarige oude bos, het laatste oerbos van Nederland - Beekbergerwoud. Als 'Het Woud' terug te vinden op negentiende-eeuwse kaarten. Geliefd om de rijkdom bij plantkundigen uit die tijd.
Nederland is een van de landen met het laagste aandeel bos in de totale landoppervlakte. Het is een dichtbevolkt land met veel landbouwgebied.
Gelderland is de meest bosrijke provincie, gevolgd door Noord-Brabant. In Groningen en Zeeland komt de minste hoeveelheid bos voor.
In Beieren , rondom de Beierse bergen en langs de Tsjechische grens, vind je Nationaal Park Bayerischer Wald.
De Taiga of ook wel 'Boreal forest' genoemd is één van de 14 biomen in de wereld die worden onderscheiden door het WWF. De verschillende Taiga's in Canada, Scandinavie en Rusland vormen samen het grootste bosgebied ter wereld (boreal forest) en is tevens onze grootste zuurstof producent.
Op nummer één staat Suriname, dat voor 95% uit bos bestaat.
Veel Nederlanders zijn dol op een stevige boswandeling. Toch is het niet vanzelfsprekend dat er bossen zijn in ons land. Natuurorganisaties voeren actie om ontbossing tegen te gaan. Maar let wel: in 1850 bestond Nederland slechts voor 1 procent uit bos.
Met een leeftijd van 386 miljoen jaar is het bos dat in Cairo is aangetroffen zo'n 2 tot 3 miljoen jaar ouder dan de vorige recordhouder: een bos dat eerder in Gilboa – eveneens gelegen in de staat New York – werd ontdekt. Onderzoek wijst uit dat het bos in Cairo zeker twee soorten bomen herbergde.
Finland is het land met relatief de meeste bomen. De Finse bodem bestaat zelfs voor 77 procent uit bossen. Zweden volgt met 75 procent, aldus het overzicht met cijfers over 2005. De bossen zorgen wel voor steeds meer hout.
Het oerbos is het laatste restant van het laaglandbos dat vroeger uitgestrekt lag over het hele Europese continent en is daarmee het laatste stukje échte wildernis. Het gebied ligt op de grens van Polen en Wit-Rusland, op slechts drie uur rijden van Warschau.
Op dit moment vertegenwoordigen bossen ruim 7,5 miljard bomen verdeeld over 18 miljoen hectare. In 1990 was 28% van Spanje bedekt met bos maar dat is op dit moment gegroeid naar 37%.
Het oerbos dateert al van 8.000 voor Christus en is het enige overgebleven voorbeeld van de oorspronkelijke bossen die ooit heel Europa bedekten.
Al wandelend de gedachten verzetten in dichtbegroeide bossen, dat kan uitstekend in de provincie Gelderland, maar ook in Limburg. Daar vind je procentueel het hoogste percentage bos per landoppervlakte, respectievelijk 19,7% en 16,1%, blijkt uit cijfers van het vakblad Natuur Bos Landschap.
De oppervlakte bos in Nederland is licht afgenomen ten opzichte van vorige metingen, tot circa 363.800 ha in 2021. De voornaamste oorzaken voor deze daling zijn het vellen van tijdelijke bossen die zijn aangeplant op landbouwgrond en het omzetten van bos in andere natuur, zoals heide.
In Flevoland en Fryslân bestaat ongeveer de helft van het oppervlak uit natuur, water en recreatieterrein. Overijssel heeft het kleinste aandeel natuur en water (19 procent), gevolgd door Drenthe (21 procent). Deze twee provincies hebben met 70 procent naar verhouding de meeste landbouwgrond.
Het podium. Op één prijkt Luxemburg. Maar liefst 76% van het land bestaat uit beschermd natuurgebied.
Eén vijfde van al het bos op aarde bevindt zich in Rusland (inclusief Siberië). Bos in overvloed, zo lijkt het, maar schijn bedriegt. Al één derde van het oorspronkelijke Russische bosareaal is verdwenen. Momenteel rest nog ruim acht miljoen vierkante kilometer.
Ruim 94 procent van de 16,4 miljoen hectare landoppervlakte van Suriname bestaat uit bos.