De juiste plek voor de kattenbak
De kattenbak moet op een rustige plek staan. Dit betekent liefst niet bij een deur. Zeker een buitendeur is af te raden als er andere katten in de omgeving wonen en komen 'buurten'. Ook naast de wasmachine of droger is meestal niet de beste plek.
Plaats de kattenbak in een rustige hoek of een rustige kamer waar je kat een overzicht heeft over de ruimte. Want katten willen van nature hun omgeving in de gaten houden. Jawel, ook wanneer ze in hun 'kleine kamertje' vertoeven. Kies een hoek of kamer verwijderd van looproutes die jij en je andere gezinsleden nemen.
Plaats van de kattenbak
De kattenbak moet op een plek staan waar de kat makkelijk bij kan (dus niet ergens achter in een rommelkast of drie verdiepingen hoger op zolder), maar wel waar hij wat privacy heeft. Niet in een looproute of direct naast een wasmachine of droger.
Dagelijks checken & wekelijks volledig verschonen
Ten eerste is het belangrijk om de bak dagelijks te checken en uitwerpselen met een schepje weg te doen. Daarnaast was je 'm best ook wekelijks met water én zeep om te vermijden dat de stank in de kattenbak trekt.
Elke dag de ontlasting en de urine uit de bak scheppen. Om de dag een klein laagje kattengrit toevoegen. Elke twee weken alleen de volledige kattenbakvulling verversen. Elke maand een grondige schoonmaak met warm water.
Vergeet niet om afhankelijk van het gebruik twee a drie keer per jaar het filter van de kattenbak ook te vervangen.
Kattenbak in de slaapkamer verbergen
Zet de kattenbak indien mogelijk zo ver mogelijk weg van het hoofdeinde van je bed. Nachtelijk graven kan je wakker maken.
Meerdere kattenbakken verspreid door huis
Deze richtlijn geeft aan, dat je minimaal evenveel kattenbakken nodig hebt als dat je katten hebt, plus eentje extra. Zo heeft de kat keuze waar hij zijn behoefte doet. Een kat poept namelijk liever niet waar hij plast en andersom.
Dierenartsen zijn het erover eens dat het het beste is om 1+1 kattenbakken per kat te krijgen. De algemene regel is een kattenbak per kat, plus een extra "huishoud" bak. Bijvoorbeeld, als u 2 katten heeft, is het beste om 2+1=3 kattenbakken in huis te hebben.
Een tip om de kattenbak aantrekkelijk te houden: zet de kattenbak in een ruimte waar je kitten niet vaak komt. Zie het zoals wij een toilet zien. Deze wil je ook niet middenin je woonkamer. Zorg daarnaast voor een veilige en rustige plek waar je kitten zijn behoeftes kan doen.
Vooral wat oudere huistijgers (en niet al te snuggere katten) hebben hier soms best wat moeite mee. Het is beter om de kattenbak in etappes te verplaatsen, of om je kat de nieuwe plek van de kattenbak een aantal keren te laten zien, bijvoorbeeld als hij aan het zoeken/dralen is op de oude plek.
Het ideale aantal kattenbakken is één per kat en één extra.
Je badkamer, washok of kelder zijn ideale ruimtes om een kattenbak te plaatsen. Zelfs je keuken kan een goede plek zijn. Zet de kattenbak in een rustige hoek en uit de buurt van zijn voederbak of slaapplek. Verplaats de kattenbak van je kat niet.
-Lichamelijke oorzaken: Urinewegproblemen (blaasgruis en blaasontsteking) komen vaak voor. (zie hoofdstuk blaasproblemen) Hormonen kunnen een rol spelen. Een kat die krols is doet vaak plasjes in huis. Een kat kan naast de kattenbak gaan plassen omdat het ergens anders pijn heeft of zich niet lekker voelt.
Zet de bak op een rustige plek in de tuin of op het balkon die goed te bereiken is. Gebruik liever geen geparfumeerd kattenbakgrit. Veel katten houden hier niet van. Als je meerdere katten hebt, neem dan ook meer kattenbakken.
Open of gesloten kattenbak
Om te beginnen zijn er open en gesloten kattenbakken. Een open kattenbak vindt de kat het fijnste, deze hebben geen deksel of deur en de kat voelt zich niet opgesloten op deze manier. Het voorkomt ook dat de kat kan schrikken van een gebeurtenis, omdat hij alles kan zien.
Open kattenbakken worden vooral gebruikt bij nerveuze katten die graag de omgeving in de gaten houdt, voor senior katten met gewrichtsproblemen en als opstartbak bij kittens. Gesloten kattenbakken zijn er voor katten die vooral behoefte hebben aan privacy en rust.
Heb je meerdere katten, dan heb je meerdere kattenbakken nodig. Verdeel deze door je huis, zodat een kat zich altijd kan terugtrekken als ze dat wil. Deurtjes in de kattenbak zijn voor vrijwel alle katten een gruwel. Ze kunnen niet om zich heen kijken en ze weten niet of de andere kat mogelijk op wacht.
Voordelen slapen met je kat
Slapen met je kat zorgt voor de aanmaak van oxytocine en voorkomt angst of slapeloosheid. Je kat in de buurt geeft een veilig gevoel en zorgt voor warmte.
Dat je je kat overdag buiten de behoefte laat doen, en hem voor de nacht binnen houdt? Dan is het antwoord een dikke nee, dat is uiterst onverstandig (en asociaal naar je buren toe, maar dat is een tweede). Je wil kunnen controleren of je kat diarree heeft, verstopt zit, blaasontsteking heeft enz.
Er wordt vaak gedacht dat een kat eenzelfde slaappatroon heeft als mensen. Maar katten slapen niet zoals mensen één keer per dag een aaneengesloten periode. Katten zijn gedurende 24 uur meerdere keren afwisselend wakker en in slaap. Een deel van de nacht zijn ze dus actief en op zoek naar eten, bezigheden of aandacht.
Hoe vaak moet je een kattenbak scheppen? Idealiter schep je de doos twee keer per dag leeg. Als dat niet mogelijk is, red je het ook wel met een enkele dagelijkse reiniging. Laat het echter niet langer dan een dag zitten.
Kattenbakvulling weggooien
Spoel kattengrit ook niet door de wc. De riolering kan verstopt raken. Gebruikte vulling van papier kan niet bij het oud papier, omdat het vies is.
Ja, want een kattenbak is essentieel om de gezondheid van je kat in de gaten te houden. Als hij alles buiten doet, zie je vrijwel nooit of hij kleine plasjes doet. Dat is juist een van de aanwijzingen dat hij wel eens blaasgruis zou kunnen hebben.