Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden.
Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.
Alleen door in het water te kijken of naar springende vis te kijken of is er ook wat aan het water te zien ? Bijvoorbeeld dat het mooi schoon is , of iets? Is dit water aangesloten op een groter water of een sloot? Als dit een afgesloten watertje is lijkt de kans mij klein dat er karper zit.
Lac de Cavagnac heeft niet voor niets de bijnaam : “Home of legends”. Op dit Middeleeuwse water zwemmen ongeveer 1000 vissen waarvan de grootste ongeveer 34 kilo weegt. Er zit geen meerval en steur, wel snoek en witvis. De karpers hebben dus ruimte zat en worden elk jaar groter!
Probeer eens tijgernoten, pellets, kaas, aardappel, brood, kikkererwten of mais. Ook kun je je aas een extra twist geven door gebruik te maken van flavours en dips. Je aas is hetgeen wat de karper uiteindelijk moet verleiden om toe te happen dus dit is een zeer belangrijke tip.
De karper is een vis die je het best van het voorjaar tot het najaar kunt vangen. Natuurlijk kun je de karper ook in de winter vangen, alleen eten de karpers dan een stuk minder vanwege de koude watertemperaturen.
Twaalf meter en soms nog dieper is op sommige wateren heel normaal in de winter. De karpers voelen zich er veilig, het water is er iets warmer en stabieler qua temperatuur dan de bovenste laag en wanneer je dergelijke stekken aanvoert leert een karper al snel dat er wat te halen valt!
Karpers eten voornamelijk dierlijk voedsel zoals: muggenlarven, vlo kreeften en slakjes. Maar ook mosselen en zelfs kleine visjes staan op het menu! Daarnaast eten karpers ook waterplanten zoals: waterpest, eendenkroos en draadalgen. Wanneer de karper nog heel klein is eten ze voornamelijk watervlooien en algen.
Vooral karpers die in dieper water leven zullen springen om overtollig gas te lozen. Vis je daar op de bodem en zie je regelmatig karpers op je stek springen, dan is de kans groot dat je beet krijgt!
Het Nederlands record karper is sinds 23 oktober in handen van Joop Butselaar met een enorm lange 108 cm schub, ook wel bekend als 'de recordvis'. Joop ving deze superschub op de Nieuwkoopse Plassen op een gewicht van 31,4 kg.
Vaak wordt gedacht dat een karper slecht ziet, niets is minder waar! Een karper ziet perfect op korte afstand, hij is dan wel geen afstand kijker zoals een snoek, maar één slimme karper herkend alles onderwater zelf als het water troebel is.
wil je dat niet, probeer het eens met particals. als je het evengoed allemaal wil uitproberen, ga je een hengel met je broodje zitten, en de andere met boilies. kijken of je verschil ziet in de vangsten.
Het vangen van voornamelijk grote karpers kun je bewerkstelligen door allereerst een goede voerstek te maken. Grote karpers zijn voorzichtig. Het beste aas om te voeren zijn grote boilies. Hierdoor sluit je de kleinere karpers grotendeels uit.
Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden.
Er liggen namelijk veel vijanden op de loer, die graag een karpertje lusten! Wie weet zo'n vijand te noemen? (Antwoord: snoeken, reigers, futen, aalscholvers).
Maden lenen zich bijvoorbeeld uitstekend voor de instant visserij op karper. Vis je op korte afstand dan kan je mogelijk met een katapult of voerschep de maden op je stek krijgen, maar wanneer je op wat grotere afstand vist zal dit niet meer gaan.
De traditionele karper op het kerstmenu is het resultaat van de gebreken van het communisme. Het was de enige vis die verkrijgbaar was. Honderd jaar geleden aten Polen heel andere vissen met Kerst", aldus Maklowicz.
Karpers en koi kunnen goed horen, daar de meesten vissen een frequentie kunnen horen boven de 1,000 hertz, kunnen koi tot 3 keer hogere tonen waarnemen tot boven de 3,000 hertz.
Een oude, zwakke vis zou ik geen 10 minuten op het droge durven houden hoor, niet dat ik dat met een normale vis wel doe hoor, maar een gezonde karper kan een half uur op het droge best overleven.
Het oog van de karper lijkt op die van mensen, deze bestaat namelijk ook uit staafjes en kegels. Door de kegels kan de karper bij voldoende licht uitstekend kleuren zien, waaronder ook rood.
De populairste soorten aas voor het vissen op karper zijn: boilies, partikels, tijgernoten of pellets. Ook binnen deze aas soorten is er keuze uit diverse smaken en kleuren aas. Zo is er keuze uit zoete boilies, pittige boilies, vismeel boilies en ontzettend veel andere creaties.
De meest gebruikte aas voersoorten zijn: Boilies; deze aassoort is zeer geschikt om voor te voeren. Groot voordeel is dat je hierbij minder risico loopt dat grote groepen witvissen je stek leegvreten. Boilies kunnen echter na verloop van tijd wel zacht worden, waardoor ze alsnog als witvis voer kunnen dienen.
Vis je met gesneden blokjes brood dan is een enkele prik van de haak door het blokje vaak voldoende. Prik je haak in de korst van het brood. Brood is mijn inziens het beste aas in zijn soort. Buiten het fijne gebruik is het ook betaalbaar en makkelijk te verkrijgen.
De karper kijkt als het ware door een 'fish eye' en het midden van zijn zichtveld is scherp, maar naar de randen toe wordt het zicht al snel slechter (onscherp).