Kortom: Kruisbloemige groenten zoals broccoli en spruitjes kunnen helpen de natuurlijke ontgiftingsenzymen van de lever te verhogen, de lever te beschermen tegen beschadiging en de bloedspiegels van leverenzymen te verbeteren.
Welke groente is goed voor de lever? Groene bladgroenten, zoals rucola, spinazie, paksoi, waterkers, zitten bomvol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Groene bladgroenten bieden bescherming voor de lever en het is vooral chlorofyl, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen zoals zware metalen.
De omega-3, 6 en 9 vetzuren in bijvoorbeeld fijngemalen lijnzaad, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie kunnen mogelijk zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever mogelijk in balans.
Bittere voeding versnelt de afgifte van gal in de darmen. Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Wanneer je je lever gaat ontgiften na alcohol krijg je meestal te maken met onthoudingsverschijnselen. Deze duren meestal zo'n drie tot zeven dagen. Vooral de eerste dagen kunnen heftig zijn.
Tips om je lever gezond te houden
Hier zijn enkele tips om je te helpen je lever te ontgiften: Drink voldoende water en vermijd uitdroging, minstens een liter water per dag. Vermijd overmatig gebruik van medicijnen en drugs. Eet een gezond dieet met veel groenten, fruit (vitaminen – mineralen) en volle granen.
Je huisarts kan daarna deze onderzoeken doen om te weten of je een vetlever hebt: aan je lever voelen: die kan groot of pijnlijk zijn. extra bloedonderzoek: dit is om te kijken of er iets anders is dan een leverprobleem. een echo van de lever laten maken: daarop is dan te zien of er veel vet in de levercellen zit.
Bepaalde kruiden zoals gember, kurkuma, mariadistel, ginseng en paardenbloem hebben een positief effect op de werking van de lever. Ook koriander, zoethout en cayenepeper kunnen helpen om de leverfunctie te ondersteunen.
Veel patiënten die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie.
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Als je te weinig cholesterol binnenkrijgt, zal je lever dat tekort zelf aanvullen. Maar dat proces werkt ook in de omgekeerde richting: wanneer je eieren of andere cholesterolrijke producten eet, zal je lever zelf minder cholesterol aanmaken.
Snackkomkommers helpen je lichaam om oude afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Hierdoor is komkommer een gezond voedselwaren voor de blaas, nieren, lever en alvleesklier. Door de zuiverende werking helpen snackkomkommers als tussendoortje de kans op blaas-, nier-, lever, en alvleesklieraandoeningen te verkleinen.
Broccoli behoort tot de kruisbloemige groentes en al deze groenten bevatten het stofje di-indolmethaan ook wel DIM genoemd. Deze stof helpt jouw lever met het afvoeren van alle stoffen in jouw lichaam, waaronder ook de overtollige hormonen.
Bepaalde kruiden zijn bijzonder geschikt vanwege hun ontgiftende werking. Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
Groene thee: net als koffie is groene thee rijk aan antioxidanten die de lever kunnen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
Leververvetting wordt vaak bij toeval ontdekt tijdens een echo van de bovenbuik of door afwijkende bloedwaarden bij een onderzoek voor andere klachten. Dit komt omdat leververvetting meestal niet of nauwelijks specifieke klachten geeft.
Helpt een dieet bij een leververvetting? Een milde vorm van leververvetting is wel omkeerbaar. De lever kan zich binnen enkele maanden herstellen. Er bestaat geen standaard leververvetting dieet.
"Een maand geen bier, wijn of andere alcohol zorgt voor verbetering van kortetermijneffecten, maar als je dit langer volhoudt, dan krijg je ook effecten voor de langere duur, zoals verminderde angstklachten, een beter geheugen, minder kans op depressie en bepaalde kankersoorten."
Een dieet bij een vervette lever houdt in dat je vetten en zout zoveel mogelijk vermijdt. Eet geen gefrituurde producten, weinig kaas en geen zuivelproducten.
Het nuttigen van de druiven in wijn of sap verbetert niet zozeer je lichaamsgewicht, maar wel boost de verbranding van vet, vooral in de lever. De stoffen kunnen dan ook de leverfunctie bij te dikke mensen verbeteren.
Appels bevatten krachtige antioxidanten die helpen om je lever te beschermen tegen ontstekingen. Ook bevatten appels pectine. Dit is een vezel die helpt bij het verwijderen van gifstoffen.
Het is niet mogelijk om de beschadiging van de lever terug te draaien. Mensen ontdekken leverproblemen vaak laat, omdat ze geen pijn of andere klachten hebben. De schade aan de lever kan dan al groot en niet meer te herstellen of te genezen zijn.