Bij een zwangerschap met een spiraal in de baarmoeder, is er namelijk een grotere kans op een miskraam of een vroegtijdige bevalling. In elk geval moet een dergelijke zwangerschap nauwlettend worden gecontroleerd.
Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.
In zeldzame gevallen kan het inbrengen van de spiraal tot een beschadiging van de baarmoeder leiden. De kans dat een spiraal uit deze batch verkeerd geplaatst is, is bijzonder klein. Maar een verkeerde plaatsing heeft mogelijk grote consequenties. Vandaar deze terugroepactie op de gehele partij.
De voornaamste risico's hebben te maken met het plaatsen van het spiraaltje zelf, nl. perforatie en risico op infecties. Het spiraaltje wordt soms ook uitgestoten door het lichaam. Deze risico's zijn echter uiterst zeldzaam.
De eerste 2 á 3 dagen na plaatsing raden we geslachtgemeenschap af. Tevens kun je beter geen tampons gebruiken tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen. Door het gebruik van een menstruatie cup zien we vaker dat het spiraal uitgestoten wordt.
Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.
Als u na uw 45ste een nieuw hormoonspiraal hebt gekregen, kunt u ervan uitgaan dat deze werkzaam blijft tot uw 52ste. U hoeft het spiraaltje dus op uw 50ste niet voor een korte periode te laten vervangen. U kunt het spiraaltje laten zitten en op uw 52ste laten verwijderen.
Verwijderen spiraaltje
Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de verloskundige voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
Wanneer mag ik vrijen na plaatsing? Zodra je zin hebt, kan je weer gewoon vrijen. Ook direct na plaatsing van het spiraaltje. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder, het kan dus geen kwaad.
Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks
Hoe wild de seks ook is, het zal er niet voor zorgen dat dit sneller gebeurt. Als je spiraal eruit komt, kun je in principe gewoon een nieuwe laten plaatsen en is de kans klein dat dit nog een keer gebeurt.
Spiraaltje – Na verwijdering van het spiraaltje of hormoonspiraaltje (Mirena®), kun je meteen zwanger worden. Geen van beide beïnvloedt immers je natuurlijke cyclus.
Er is geen leeftijdsgrens voor het LS en het wordt vanaf de leeftijd van 10 jaar toegepast. Het LS is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is 0,2% per jaar. Bij orale anticonceptiva is dit 0,3% bij perfect (theoretisch) gebruik, maar bij standaardgebruik 9%.
Het hormoonspiraaltje is heel betrouwbaar als middel om niet zwanger te worden. Per 1.000 vrouwen die een jaar lang het hormoonspiraaltje gebruiken, worden er ongeveer 2 vrouwen toch zwanger. Bij langer gebruik van het hormoon spiraaltje wordt de kans op zwangerschap nog kleiner.
Van de 1000 vrouwen die een koperspiraaltje hebben, wordt per jaar 1 vrouw toch zwanger. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal worden 2 vrouwen per jaar toch zwanger.
Betrouwbaarheid Het koperspiraaltje is heel betrouwbaar. De kans op zwangerschap is heel klein (0,1 tot 1% per jaar). Bijwerkingen De menstruaties worden vaak wat heviger, langduriger en pijnlijker. Na verwijdering van het spiraaltje bent u weer vruchtbaar.
Het spiraaltje verwijderen
De arts trekt met een speciale tang zachtjes aan de draadjes van het spiraaltje. Dat kan tijdelijk wat pijn veroorzaken, die meestal minder erg is dan de pijn bij de plaatsing.
De spiraal geeft een beetje hormoon (progestageen) af. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies in uw baarmoeder niet goed kan groeien. Daardoor is er maar weinig slijmvlies. U verliest dus ook maar weinig slijmvlies met bloed als u ongesteld bent.
Bij de pil is, als je deze trouw slikt, de kans op zwangerschap 0,3 procent, bij de hormoonspiraal 0,2 procent en bij de koperspiraal (zonder hormonen) 0,6 procent. Ze verschillen dus niet zoveel." "Maar", zegt Kalmijn, "de combinatie van anticonceptie én een condoom is altijd het beste.
Het koperspiraaltje kan 5 of 10 jaar blijven zitten (dat hangt af van het soort koperspiraal). Wanneer je het spiraaltje laat verwijderen ben je niet meer beschermd. Je kan dan meteen weer zwanger raken. Het koperspiraaltje voorkomt niet dat je een soa krijgt.
Heb 7 dagen voor het verwijderen geen seks of alleen seks met condoom. Of laat het spiraal verwijderen als je ongesteld bent. Laat gelijk een nieuw spiraaltje plaatsen.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft.
De voor- en nadelen van een spiraal
Je menstruatie wordt vaak minder zwaar. Sommige vrouwen worden zelfs helemaal niet meer ongesteld. Als je het hormoonspiraaltje laat verwijderen, ben je meestal snel weer regelmatig ongesteld. Er komt minder hormoon in je bloed dan bij andere voorbehoedsmiddelen met hormonen.
Condooms. Condooms zijn geweldig. Want als je ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn, beschermen ze je betrouwbaar tegen een ongewenste zwangerschap, zónder te knoeien met je gezondheid.