Koel de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water. Veel (kleine) oppervlakkige tweedegraads brandwonden (blaren) kunt u zelf behandelen. Ga naar de huisarts bij grote wonden of als u twijfelt.
Laat de blaren bij een tweedegraads brandwond zitten
De huid wordt hierdoor niet alleen rood, maar ook het diepere weefsel zoals je bloedvaten raken beschadigd. Daardoor ontstaan er ook blaren." "Die kun je het beste laten zitten om de kans op een infectie te verkleinen.
Bij een tweedegraads brandwond is de huid beschadigd. De huid is rood, nat en pijnlijk. Er ontstaan blaren. Genezing: binnen 14-21 dagen, weinig tot geen littekens.
1e graads brandwonden worden behandeld met een crème zoals after sun of vaseline. 2e en 3e graads brandwonden worden behandeld met Flammazine® of Flammacerium® . Beiden zijn antibacteriële middelen die er voor moeten zorgen dat er geen ontsteking ontstaat aan de brandwond.
Is de brandwond rood en nat, met hele of kapotte blaren, gebruik dan vette gazen (vaseline-gazen). Deze kleven niet zo snel vast aan de wond en kunt u gemakkelijker verwijderen. Vervang de vette gazen iedere twee dagen.
Smeer niets op de brandwond. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk plastic huishoudfolie of een vet gaas op. Zo kan er geen vuil bij komen.
Eerstegraads brandwonden moet u goed vet houden met vaseline. Op tweedegraads en derdegraads brandwonden moet u iedere dag nieuw verband doen. De arts of verpleegkundige van de spoedeisende hulp legt u uit hoe dit moet.
Koel bij verbranding direct 10 tot 20 minuten met lauw zacht stromend kraanwater. Trek ook zo snel mogelijk kleren en sieraden uit. Laat kleding die aan de wond plakt, zitten. Smeer niets op de brandwond.
Bij een diepe tweedegraads brandwond is de lederhuid (tweede huidlaag onder de opperhuid) duidelijk aangetast. De hitte heeft langer kunnen doordringen in het huidweefsel.
Smeer niets op de brandwond. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk plastic huishoudfolie of een vet gaas op. Zo kan er geen vuil bij komen.
Koel de wond tien tot twintig minuten. Richt de waterstraal boven de brandwond. Koel alleen de brandwond en voorkom onderkoeling. Dek de brandwond af met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
De verbrande plek is rood of roze, pijnlijk, droog, zonder blaren. Een verbrande huid door de zon is hier een voorbeeld van. Het valt te vergelijken met een ontstekingsreactie, aldus de Brandwondenstichting, en na een paar dagen verdwijnen de onaangename verschijnselen.
Kies na de eerste beoordeling en herbeoordeling van brandwonden bij oppervlakkige tweedegraads brandwonden voor paraffinegaas en bij diepere wonden afhankelijk van de vochtigheid van de wond, de prijs en regionale afspraken voor een gelvormend verband.
De regel van 9 maakt gebruik van veelvouden van 9 om tot een snelle inschatting van het percentage TVLO te komen. Voor het hoofd samen met de hals 9%, voor elk arm 9%, voor elk been 2x9 of 18%, voor de voorzijde en achterzijde van de romp elk 2x9 of 18% en 1% voor de genitaliën.
Derde graads brandwonden zijn in tegenstelling tot eerste en tweede graads niet pijnlijk. Dit komt doordat de zenuwen zover zijn beschadigd dat ze geen prikkels meer doorgeven.
Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of met een schone doek of laken. Huishoudfolie plakt niet aan de wond en de brandwond blijft goed zichtbaar voor de beoordeling door een medisch professional. Leg het huishoudfolie in lagen over de wond, om afknelling te voorkomen.
Een brandblaar geneest en droogt vanzelf uit als deze heel blijft. Als het goed is zit hieronder je nieuwe, herstelde huid. Als een brandblaar kapot is gegaan moet je deze zelf schoonhouden en de kapotte huid steriel wegknippen.
Op een kleine eerstegraads brandwond of oppervlakkige tweedegraads brandwond kun je wel een pleister plakken. Gebruik nooit een normale pleister, maar kies altijd voor een speciale brand pleister.
Smeer niets op uw brandwond! Er is van geen enkele crème of zalf aangetoond dat die de genezing verbetert of de kans op infectie verkleint. Smeer ook niets op littekens.
Metalline gaas of metalline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
Bepanthen Wondgel
Te gebruiken bij kleine wonden, zoals schaaf-, snij- en brandwonden. Bevat geen parabenen, kleurstoffen of parfum. Geschikt voor het hele gezin, van jong tot oud. Bepanthen Wondgel is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Smeer bij brandwonden waarmee je naar professionele hulp gaat niks op de wond. Dit kan het uiterlijk van de wond beïnvloeden en beoordeling moeilijker maken. De enige uitzondering daarop zijn brandwonden gels.
Genezing van de huid. Het herstel van uw huid neemt, afhankelijk van de diepte van de verbranding, enkele weken tot een aantal jaren in beslag. Een tweedegraads brandwond, waarbij slechts een gedeelte van de huid verloren is gegaan, wordt met zalven, crèmes, donorhuid of met speciale verbandmiddelen behandeld.
Eerstegraads verbrandingen gaan vooral jeuken en een beetje pijn doen. Tweedegraads brandwonden doen flink wat pijn. Maar derdegraads brandwonden doen meestal geen pijn terwijl er veel meer beschadiging van de huid bestaat.