Je bent eerder dronken als je sneller en meer alcohol drinkt, als je niet gewend bent regelmatig te drinken en als je op een nuchtere maag drinkt. Als je alcohol door een rietje drinkt, merk je iets sneller het effect van alcohol dan wanneer je gewoon drinkt.
Alcohol met een rietje drinken zorgt er inderdaad voor dat je iets sneller dronken wordt. Niet omdat je meer alcohol binnenkrijgt, maar omdat de alcohol sneller in je bloed terechtkomt. Wanneer je een glas alcohol drinkt, stroomt de drank voornamelijk over je tong.
Het drinken van alcohol heeft een direct effect op je lichaam. De alcohol komt immers in de bloedbaan terecht en wordt zo in je lichaam verspreid. Na een 10-tal minuten bereikt het de hersenen en worden de eerste effecten voelbaar.
Dan heeft alcohol al bij minder glazen een sterker effect op je. Met andere woorden: iemand die bijna nooit drinkt, kan al dronken worden van 2 glazen wijn. Met 'een glas' bedoelen we een standaardglas. Bij de beschrijving gaan we ervan uit dat je dat aantal glazen binnen een paar uur drinkt.
Alcohol komt via de slokdarm, de maag en de dunne darm in je bloed terecht. Via je bloed komt alcohol ook in je hersenen terecht. Dat is een belangrijke plek, want daar worden veel functies van je lichaam bestuurd. Alcohol zorgt ervoor dat de hersenen deels verdoofd worden.
3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): aangeschoten
Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie (bijvoorbeeld evenwicht) verminderen en je kunt situaties minder goed inschatten. Je ziet steeds minder aan de randen van je gezichtsveld (tunneleffect) en je rijvaardigheid is zichtbaar minder.
Na ongeveer 10 minuten bereikt alcohol de hersenen via het bloed. Vanaf dan ondergaan de hersenen en het zenuwstelsel de (verdovende) werking van alcohol. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer. Na ongeveer 20 minuten bereikt alcohol de lever, die met de verwerking begint.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): je voelt je meer ontspannen, maar je bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): u bent dronken, u kunt absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Agressie & impulsiviteit
Alcohol werkt niet alleen verdovend, maar ook ontremmend. Vandaar dat onder invloed van alcohol gevoelens dikwijls sneller en heftiger geuit worden. Ook gevoelens van kwaadheid zullen sneller geuit worden, en gemakkelijker uitlopen op verbale en/of fysieke agressie.
Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Na een avondje stevig drinken kun je dus nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt. Dit heet restalcohol.
Door de zoete smaak lijkt het inderdaad ook of je ranja aan het drinken bent, maar vergis je niet! Er zit namelijk een alcoholpercentage van 10% in. Als je dus teveel van die kleine flesjes naar achteren tikt, dan kan het zomaar zijn dat je hier de volgende dag spijt van hebt.
De gifstoffen in je lichaam moet opgeruimd worden. Dit kost energie. "Vitamines kunnen daarbij helpen. Daarnaast wil je goed slapen en goed uitgerust zijn om te zorgen dat je voldoende energie in je lichaam hebt om zo snel mogelijk weer te herstellen." Een kater is niet te verminderen.
Als je merkt dat je steeds meer alcohol nodig hebt om het effect te merken, dan heb je een tolerantie ontwikkeld voor alcohol. Dat betekent dat het roes-effect van alcohol steeds minder voelbaar wordt. Het lichaam en met name de lever zijn dan gewend geraakt grote hoeveelheden alcohol te verwerken.
Wanneer je uitgeput bent, vertragen je mentale processen. Hierdoor ben je minder scherp dan normaal. Als je alcohol drinkt terwijl je moe bent, voel je je meer dronken dan je eigenlijk bent, zegt Swartzwelder.
Koolzuurhoudende dranken maken je sneller dronken omdat het gas de maagwand irriteert, wat de alcohol sneller de bloedbaan doet bereiken. De zogenaamde breezers maken je niet sneller dronken ook al lijkt dat wel zo. Dat komt vooral omdat men vaak meer van die zoete drankjes opheeft dan men zelf denkt.
Mannen die meer dan 14 standaardglazen per week drinken en nooit meer dan 5 glazen per gelegenheid drinken overmatig. Bij vrouwen is deze norm iets anders: als zij meer dan 7 standaardglazen per week achteroverslaan en nooit meer dan 3 glazen per gelegenheid dan drinken zij overmatig veel.
We vroegen het Niels Bom van het Trimbos-instituut Alcohol en Drugs. Hij benadrukt dat de alcoholconcentratie van drank geen invloed heeft op hoe sterk de kater is. “Je wordt van wijn niet sneller dronken dan van bier. Wat er wel toe doet is de hoeveelheid alcohol die er gedronken wordt.
Je voelt je fitter. Je slaapt beter. Je huid wordt gezonder. Je leverwaarden en cholesterolgehalte dalen.
Dus in alcoholvrij bier kán nog alcohol zitten. Als er minder dan 0.1% in zit, mag je het van de Nederlandse drank- en horecawet alcoholvrij of malt noemen. Dat percentage is vergelijkbaar met een overrijpe banaan: je wordt er niet dronken van. Maar als er 0.0% op het etiket staat, mag er helemaal niks meer in zitten.
Bij volwassen ervaren drinkers kan een alcoholvergiftiging optreden vanaf een promillage van 4. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Bij 5 promille raakt een volwassene in coma.
dronken (bn) : aangeschoten, beneveld, beschonken, bezopen, boven haar water, boven zijn water, in de lorum, in de olie, kachel, keil, ladderzat, lazarus, sikker, straalbezopen, teut, tipsy, toeter, toeterzat, topzwaar, zalig, zat.
Alcoholgebruik onder jongeren zorgt voor gezondheidsschade en alcoholproblemen op latere leeftijd. Jongeren zijn extra kwetsbaar. Niet alleen lopen ze sneller een alcoholvergiftiging op, ook zijn hun hersenen nog volop in ontwikkeling.
Effect van alcohol op slaap
Het drinken van alcohol kan effect hebben op de lengte en de kwaliteit van slaap. Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller in slaap vallen na het drinken van een glas alcohol, het zogeheten 'slaapmutsje' [7]. Maar daarna is de slaap minder diep en onrustig [7].
Alcohol heeft ook een stimulerend effect op de productie van serotonine in het brein. Serotonine is een stof die onder andere invloed heeft op de stemming, de slaap en het geheugen. Serotonine geeft net als dopamine een prettig gevoel en daarnaast ook een gevoel van verbondenheid met anderen.