Hoe oud wordt een melkkoe? Een koe kan van nature wel twintig jaar oud worden. In de vee-industrie niet: daar gaan melkkoeien bij verminderde vruchtbaarheid, een lagere melkproductie of toenemende gezondheidsproblemen al op jonge leeftijd naar het slachthuis.
Koeien die een goede voeding en verzorging krijgen, kunnen zo'n 15 tot 25 jaar oud worden. Meestal halen ze die leeftijd echter niet. De gemiddelde Nederlandse melkkoe wordt slechts vijf jaar oud, de gemiddelde zoogkoe (voor vleesvee) tien jaar oud.
De gemiddelde leeftijd van de biologische melkkoe is 5 jaar. Dat blijkt uit een steekproef onder 95 biologische Nederlandse melkveebedrijven met in totaal 6.919 koeien. Uit statistieken van 2003 blijkt dat gangbare koeien gemiddeld 4 jaar en 8 maanden zijn. Dit is 4 maanden jonger dan biologische koeien.
Vaak gaan oude melkkoeien die onvoldoende melk produceren rechtstreeks naar het slachthuis. Het vlees van deze koeien is van lage kwalitateit en wordt meestal gebruikt voor gehakt en hamburgers. Bij Heijdra Vleesvee doen ze dit anders. Zij kopen oude melkkoeien en geven de dieren de tijd om eerst tot rust te komen.
Hoe oud wordt een melkkoe? Een koe kan van nature wel twintig jaar oud worden. In de vee-industrie niet: daar gaan melkkoeien bij verminderde vruchtbaarheid, een lagere melkproductie of toenemende gezondheidsproblemen al op jonge leeftijd naar het slachthuis. Gemiddeld zijn ze dan slechts zes jaar oud.
Wat gebeurt er als je koeien lang niet niet melkt? Als de koe haar melk niet meer kwijtraakt, maakt het dier eerst nog wel een tijdje melk aan. Hierdoor neemt de druk op de uier toe. Dit is erg pijnlijk voor de koe, en er kunnen ontstekingen in de uier ontstaan.
Op zondag 31 juli 2022 is Liebe 27 jaar geworden. De Fleckviehkoe is inmiddels met afstand de oudste, nog productieve, Fleckviehkoe ter wereld. Op 17 mei jl.
Reken op meer dan 500 euro voor een koe. Jonge stieren zijn vaak goedkoper, reken hier de castratiekosten nog bij. Daarnaast zijn er uiteraard nog heel wat andere kosten: een weide, een stal, het stro, het voer en de dierenarts kosten geld. Een halve hectare weide huren kost ongeveer 800 euro per jaar.
Kalf – jong dier, ook wel 'kuuske' genoemd (stierkalf = mannelijk, vaarskalf = vrouwelijk); Pink – eenjarig kalf, ook wel 'hokkeling' genoemd; Var – jonge stier; Vaars – jonge koe die voor het eerst is gedekt, ook wel 'maal' of 'eerstekalfskoe' genoemd.
Koeien plassen wel vijftien liter per dag. Dat komt allemaal onder een rooster in de stallen terecht. Als het daar mengt met koeienpoep, komt ammoniak vrij. Die stof is schadelijk voor het milieu.
Als vuistregel kan men stellen dat een melkkoe een watervolume van 4 keer haar melkproductie per dag drinkt met een minimum van 40 liter per dag.
Toch wel zo'n 15 liter bloed moet ze intussen kwijt geweest zijn – van zo'n 50 à 60 liter bloed dat een volwassen koe in zich heeft – als ze al niet meer verloren was…
Geheugen als een olifant
'. Koeien kunnen maar 1x per jaar voor het allereerst naar buiten, dus dat hebben ze mooi een jaar (!) onthouden. Koeien onthouden ook plekken in het land (waar is de schaduw, waar groeit het lekkerste glas) en mensen.
Jaarlijks worden ongeveer 22 mensen gedood door een koe, terwijl haaien elk jaar rond 5 mensen doden.
De stier en de koe zijn namelijk dezelfde dier. Ze zijn allebei runden. De mannelijke vorm noemen we een stier en de vrouwelijke vorm noemen we een koe.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo.
Dat komt het scherpst tot uiting bij diergezondheid. Gemiddeld over alle bedrijven liggen die kosten op 1,0 cent per kilo melk. Op bedrijven tot 7.000 kilo melk is dat 1,08 cent en boven de 11.000 kilo per koe 0,95 cent per kilo.
Om de schade aan het milieu te beperken mag landbouwgrond namelijk niet te intensief door vee worden gebruikt. Het aantal koeien moet daarom in verhouding staan tot de beschikbare grond van een bedrijf. Als norm geldt, dat een boer omgerekend 2,5 volwassen melkkoeien per ha cultuurgrond mag houden.
Troebel beeld, 330 graden zicht
Koeien zien maar zo'n 30 procent van wat de meeste mensen zien. Ze hebben wel een blikveld van 330 graden. Het verschil tussen licht en donker nemen de herkauwers extremer waar. Hun ogen hebben meer tijd nodig om te wennen aan andere lichtverhoudingen.
Het rund oftewel Bos taurus is de gedomesticeerd vorm van de oeros. Ruim 10.000 jaar geleden is het rund gedomesticeerd in het Midden-Oosten. In Drenthe vinden we de gedomesticeerde koe voor het eerst bij de hunebedbouwers. Het rund leverde meer op dan vlees, ook melk, leer en trekkracht.
De gemiddelde melkkoe in Nederland heeft een schoothoogte (gemeten van de grond tot de bovenkant van de rug) van zo'n 1,70 meter. Maar net zoals er hele grote mensen zijn, heb je ook hele grote koeien. De allergrootste is maar liefst 1,93 meter. De Amerikaanse stier Danniel stoot daarmee koe Blosom uit de recordboeken.
Melkkoeien worden aan het einde van hun zuivelcarrière geslacht om smakelijk rundvlees te leveren. Voor een goede kwaliteit is wel extra inspanning van boer en slachter nodig. De laatste decennia heeft het vlees van melkkoeien geen goed imago: het staat bekend als dat van 'worstkoeien'.
Dit gebeurt met verplichte lokale verdoving, maar als deze minimale verdoving is uitgewerkt, veroorzaakt het onthoornen zeker nog wel twee dagen pijn. De meeste boeren zorgen dan niet meer voor pijnstilling. De productie van de melk, de ontstekingen en de pijn kosten de koe ontzettend veel energie.
NU: 10.000 liter melk!
10.000 liter per jaar is tegenwoordig geen uitzondering meer. De volgende twee mijlpalen zijn op het gebied van melkproductie het benoemen waard: 100.000 liter melk: Als een koe goed melk blijft geven kan het voorkomen dat ze in haar hele leven de mijlpaal van 100.000 liter melk behaald.