Kies voor de behandeling van osteoporose in eerste instantie uit de bisfosfonaten alendroninezuur en risedroninezuur in combinatie met colecalciferol (vitamine D3) en, afhankelijk van de dagelijkse inname van de patiënt, calcium. Na een recente heupfractuur heeft een behandeling met zoledroninezuur de voorkeur.
Stop met roken en drink minder alcohol
Roken tast de gezondheid van uw botten aan. Het verhoogt de snelheid waarmee u botmassa verliest, waardoor u eerder osteoporose krijgt. Veel alcohol drinken kan het vermogen van het lichaam om normale, gezonde botten te behouden, beïnvloeden.
Osteoporose is niet te genezen, omdat het lichaam geen nieuw bot meer aanmaakt na het 30ste à 35ste levensjaar. Maar het afbraakproces van het bot is wel te vertragen, met medicijnen. Zo kun je dus voorkomen dat het snel erger wordt. Extra calcium en vitamine D nemen en meer bewegen helpen ook.
Hoewel osteoporose niet te genezen is, kunnen we de botdichtheid bij de meeste mensen wel verbeteren. Het doel is hierbij om (nieuwe) botbreuken te voorkomen. U heeft zelf ook invloed op het verloop van uw ziekte. Door bepaalde voeding worden uw botten sterker.
Aan het einde van het leven bedraagt bij een gemiddelde levensverwachting het totale verlies aan botdichtheid ongeveer 45% voor de vrouw en gemiddeld 25% voor de man. Dit is dus een indrukwekkend fysiologisch verlies, met name bij vrouwen.
Maar als je zwakke botten hebt, is het goed om extra aandacht te besteden aan bepaalde voedingsstoffen. Dat geldt vooral voor calcium en vitamine D. Daarnaast spelen magnesium en voldoende eiwitten ook een belangrijke rol als je je botten zo sterk mogelijk wilt houden.
Symptomen. Van osteoporose zelf voelt u meestal niets. U merkt het vaak pas als een bot breekt. U krijgt pijn en door de breuk kan uw lichaamshouding veranderen of het bot gaat anders staan.
Onderzoeken van osteoporose
De reumatoloog luistert in de eerste plaats naar uw verhaal en onderzoekt de gewrichten.
Als je actief je botten belast, is dat een belangrijk signaal voor je botten om sterk te blijven. Bewegen tegen de zwaartekracht in geeft de meeste botbelasting en het beste resultaat. Goede voorbeelden hiervan zijn: wandelen, traplopen, hardlopen, tennissen, dansen, touwtje springen.
Ook pijnklachten in de onderrug die niet een duidelijke oorzaak hebben kunnen wijzen op osteoporose. En als je behoort tot een groep die extra risico loopt om osteoporose te krijgen, is dat ook een waarschuwingssignaal.
Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen? Sporten waarbij je je eigen gewicht draagt en die dus je botten belasten, zijn zeer goed voor mensen met osteoporose; denk hierbij aan wandelen, fietsen, tennissen of tuinieren.
Vanaf je dertigste worden je botten langzaam steeds minder stevig. Dat geldt voor iedereen. Maar bij osteoporose is de verzwakking van de botten ernstiger en sneller dan normaal. Met zwakkere botten loop je meer risico om een bot te breken, wat ernstige gevolgen kan hebben.
Omdat uw botten brozer en minder sterk worden, kunnen uw botten normale belasting niet meer opvangen. U kunt dan eerder een botbreuk krijgen. De meest voorkomende botbreuken door osteoporose zijn botbreuken van de heup, pols en wervels, vaak na een niet eens zo ernstige val.
Bij ernstige osteoporose schrijft uw internist medicijnen voor (meestal Alendroninezuur of Risedroninezuur). Deze medicijnen remmen de afbraak van de botdichtheid, waardoor u minder kans hebt op een botbreuk. Meestal moet u deze medicijnen in ieder geval vijf jaar blijven gebruiken.
Door vermoeidheid kan het zijn dat u minder beweegt en minder vitamine D en calcium binnenkrijgt via de voeding.
Als u een ingezakte wervel heeft, kunt u het volgende voelen: Pijn in de rug die plotseling opkomt of langzaamaan ontstaat en die erger wordt bij het rechtop zitten of staan en minder wordt als u gaat liggen.
De meeste wervelinzakkingen genezen goed, maar sommige patiënten blijven klachten houden aan de ingezakte/gebroken wervel.
Vaak wordt aangenomen dat botontkalking op te lossen is door extra calcium. Dit is alleen het geval als er ook extra magnesium wordt ingenomen. Gebeurt dit niet dan wordt het extra calcium niet opgenomen. Sterker nog: dan wordt calcium uit de botten onttrokken.
Bij osteoporose staat Calcium vaak in de belangstelling. Calcium is nodig voor sterke en gezonde botten, dat is zeker waar! Maar wist je dat Magnesium minstens zo belangrijk is?
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
Osteoporose heet ook wel botontkalking. Het is een aandoening waarbij de afbraak van bot sneller gaat dan de aanmaak. Er verdwijnt kalk uit de botten en de structuur van de botten verandert. De botten worden brozer en breken gemakkelijker.
U krijgt een scan van uw botten. Bij de scan wordt gemeten hoe stevig uw botten zijn en hoe hoog uw ruggenwervels zijn. U heeft botontkalking als uw botten veel minder stevig zijn dan bij andere mensen van uw leeftijd. Botontkalking is niet te zien op een gewone röntgenfoto.
Pas op met alcohol
Door alcohol verliest je lichaam wat meer calcium via de urine (net als door cafeïne in koffie, thee en cola en door zout). Het algemene advies is om geen alcohol te drinken, in elk geval niet meer dan één glas per dag. Meer drinken geeft alleen maar negatieve gezondheidseffecten.
Wanneer een van beide ouders, een broer of een zus osteoporose heeft en al een heupbreuk heeft gehad, neemt de kans toe. Bovendien lijkt er een verband te bestaan tussen bepaalde wijzigingen in de genen en de kans dat iemand een lagere botmassa en botbreuken erft.