Kan je nog groeien na je 21ste? Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter.
Wanneer de groeischijven bij kinderen na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk. Dit gebeurt bij Nederlandse meisjes gemiddeld rond het 16e jaar en bij jongens rond het 18e jaar (Coene, E. H.,Kollaard, S., 2013).
Jongens groeien in tegenstelling tot meisjes nog door tot ongeveer hun 21e jaar. Je kunt theoretisch nog een paar cm. groeien. Goed en gezond eten en een veel slaap zullen je daarbij helpen.
Naast je genen heeft je gezondheid ook grote invloed op hoe lang je wordt. Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.
De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.
Welke medicijnen worden gebruikt bij groeiachterstand? Bij groeiachterstand door een tekort aan groeihormoon worden groeihormonen toegepast. Voorbeelden van groeihormonen zijn mecasermine en somatropine. In zeldzame gevallen wordt somatropine ook gebruikt door volwassenen.
Op een röntgenfoto (van de hand en de pols) kan de arts bekijken in hoeverre de groeischijven al zijn dichtgegroeid. Vervolgens kan de arts de skeletleeftijd of botleeftijd bepalen: de leeftijd die past bij het 'rijpingsstadium' van het kind.
Voor het groeien van kleine kinderen is vooral vitamine D van belang. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden, voor het instandhouden van de weerstand en voor een goede werking van de spiren. Kleine kinderen hebben meer vitamine D nodig dan ze uit hun voeding en uit zonlicht kunnen halen.
De groei wordt geregeld door bepaalde stoffen die in het bloed voorkomen, zogenaamde hormonen. Bepaalde hormonen stimuleren de groei, terwijl andere hormonen de groei remmen. Bijvoorbeeld sporten, stress, voeding, slapen en ook weer erfelijkheid hebben veel invloed op de afgifte van deze groeihormonen.
Wat gebeurt er in de hersenen van een puber? De ontwikkeling van de hersenen loopt door tot tenminste het 25e levensjaar. Tijdens de puberteit zijn de hersenen dus nog volop in ontwikkeling.
In de lever stimuleert groeihormoon de aanmaak van een groeistof: de Insulineachtige Groei Factor-I (IGF-I) genaamd. Dit IGF-I komt ook in de bloedbaan terecht. Dit IGF-I zorgt, samen met groeihormoon, dat de botten groeien waardoor het lichaam in lengte toeneemt.
Groeisnelheid hangt van diverse factoren af. Voeding, omgevingsfactoren en de culturele afkomst van ouders bepalen hoe groot een kind wordt en hoe hard hij groeit. Ook groeihormoon speelt een rol. Als dit te weinig wordt aangemaakt, kan dit leiden tot verstoorde groei.
Bij iemand met acromegalie kunnen verschillende delen van het lichaam groter worden. Zoals bijvoorbeeld de handen en voeten, de onderkaak, de lippen en de neus. Andere kenmerken kunnen zijn: een zware stem.
Zodra de groeischijven verbenen, is verdere groei niet meer mogelijk." Enkel nagels en haren blijven ons hele leven lang groeien. Toch lijken de oren van oudere mensen soms groter dan toen ze jong waren. "Die indruk ontstaat doordat de oorlel uitzakt naarmate we ouder worden.
Er is niets bijzonders aan de manier waarop deze organen groeien. Dat betekent dat ook je neus, oren, handen en voeten niet meer groter worden als je lichaam zo tussen je 16e en 18e levensjaar ophoudt met groeien.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Als je in de overgang zit, is het vooral belangrijk om aan krachttraining te doen. Want door krachttraining behoud of bouw je spiermassa op. Spiermassa heb je nodig om een sterk, slank en strak lijf te behouden of terug te winnen. En train dan vooral ook je grote spiergroepen.
Tijdens de puberteit vindt over het algemeen een groeispurt plaats. Bij meisjes treedt deze op als zij een jaar of 11 zijn en bij jongens als zij een jaar of 13 zijn. Deze groei vindt plaats onder invloed van de geslachtshormonen samen met groeihormoon die door het lichaam worden geproduceerd..
Goed gevarieerd en gezond eten, zorgt dat de groei bevorderd. Dus denk eraan dat je veel vlees eet, maar ook fruit, groente, en voldoende drinken. Ook genoeg olie en vetten binnenkrijgen, kan bijdragen aan de groei. Maar vooral gevarieerd eten dus!
Tot de puberteit groeit een kind gemiddeld 6 centimeter per jaar. Tijdens de puberteit groeien kinderen het snelst, soms wel 10 cm per jaar. We noemen dit de groeispurt. Bij meisjes begint de puberteit meestal als ze 10 of 11 jaar zijn, bij jongens als ze 11 of 12 jaar zijn.
Zeurende pijn
Als je groeipijn hebt, voel je een zeurende of brandende pijn aan spieren van kuiten, scheenbenen of armen. Dat komt doordat je botten sneller groeien dan je spieren. Het lijkt daardoor alsof er hard aan je spieren en pezen wordt getrokken. Dat kan heel pijnlijk zijn, maar het is gelukkig niet gevaarlijk!
De epifysairschijf, ook wel groeischijf genoemd, is de plaats waar pijpbeenderen (de beenderen van boven- en onderarm, sleutelbeen, dijbeen en onderbeen) van zoogdieren zoals de mens langer worden. Een bot van arm of been bestaat uit één diafyse, twee metafysen en twee epifysen.
In het eerste levensjaar groeien kinderen op zijn snelst, in de eerste 3 maanden gemiddeld zo'n 3 cm per maand en daarna tot de leeftijd van 1 jaar 2 cm per maand. Tussen de leeftijd van 1 en 2 jaar groeien kinderen 1 cm per maand en dit wordt geleidelijk aan minder tot 0,5 cm per maand rond de leeftijd van 8 jaar.
Groeihormoon wordt voorgeschreven aan kinderen met groeihormoontekort. Ook kinderen met Syndroom van Turner, SGA met blijvend kleine lengte, chronische nierinsufficiëntie en het Prader-Willi syndroom worden behandelt met biosynthetisch groeihormoon. Lees meer over de behandeling met groeihormoon.
Een van de grootste nadelen: het risico op kanker. HGH stimuleert de groei van weefsel in het lichaam en kan daardoor ook een groeispurt betekenen voor een tumor. Ook kunnen er metabolische problemen ontstaan. Als je lichaam vet omzet in brandstof doordat je sport, dan is dat normaal.