De meeste pure hagelslag is bijvoorbeeld geheel plantaardig. Check hiervoor goed de achterkant van de verpakking, want soms is er wel nog melkpoeder gebruikt. De meeste huismerken pure chocoladehagelslag kan je echter gewoon naar hartenlust strooien over je bammetje.
Hagelslag is een soort broodbeleg dat bestaat uit kleine korrels die aan hagel doen denken. Hagelslag kan direct uit de verpakking op een boterham of ander baksel gestrooid worden, meestal nadat er eerst een laagje boter of margarine aangebracht is.
Ingrediënten. Suiker, cacaomassa, magere cacaopoeder, emulgator: raapzaadlecithine (E322), boterconcentraat, glansmiddel: arabische gom (E414). Tenminste 32% cacaobestanddelen. Geproduceerd in Nederland met suiker van binnen en buiten de EU en cacao van buiten de EU.
Pindakaas en andere notenpasta's zijn eigenlijk ook altijd vegan en wij hebben vaak meerdere soorten in de keukenkast staan. Je kunt gaan voor een klassieke, smeuïge pot pindakaas, een met extra stukjes pinda of een 100% notenpasta waar verder niets aan wordt toegevoegd.
Er zijn diverse plantaardige opties voor broodbeleg: hummus, 100% pindakaas, noten- of peulvruchtenpasta, groentespreads, tapenades, plakjes fruit en rauwkost. Tahin - een sesampasta uit de Arabische keuken - is ook een veelgebruikt product door veganisten.
Hagelslag. Deze hagelslagjes zijn in ieder geval vegan: Perfekt Chocolade Hagel Mix, Lotus speculoos hagel en mix, AH basic hagelslag puur en mix, Venz pure hagelslag, Jumbo hagelslag mix, Fred & Ed hagelslag puur, Markant hagelslag puur.
De meeste vegans zijn bovendien linksgeoriënteerd en niet gelovig. Wat je waarschijnlijk wel zal verbazen, is dat de gemiddelde leeftijd 42 jaar is.
Brood past binnen een veganistisch dieet
Dat zijn voedingsstoffen die je anders ook uit dierlijke producten haalt. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium in het voedingspatroon. In hartige en zoete broodjes kunnen wel dierlijke ingrediënten voorkomen, zoals ei en boter.
Bovendien bevatten ze bijna geen vitaminen, mineralen en goede plantenstoffen. Veganistische zoetstoffen: Veganistisch of niet, stroop, agavesiroop, dadelsiroop en ahornsiroop zijn nog steeds toegevoegde suikers.
Jam is namelijk helemaal vegan! Dit is in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Vaak wordt er namelijk gedacht dat de structuur van Jam komt door gelatine, maar dit is niet waar. De structuur van jam wordt namelijk veroorzaakt door pectine, een veganistische variant!
Deze ingrediënten hebben we nodig: cacaomassa, persboter en cacaopoeder. Om hagelslag te maken, missen we de suiker nog. Voordat we hagelslag maken, nemen we een kijkje in de fabriek.
Waarom is het zo populair en waar komt het vandaan? Het begon allemaal in 1919, toen de directeur van dropfabriek Venco op het geniale idee kwam. Hij wilde witte breekbare korrels met pure anijssmaak maken als broodbeleg. Hij noemde dit witte goedje hagelslag en bood het aan bij de kruideniers en bakkerijen.
Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
TILBURG - Delicia in Tilburg is de grootste fabrikant van hagelslag ter wereld. Het bedrijf produceert 16.000 tot hagelslag en vlokken per jaar. Dit gaat vooral in huismerkverpakkingen.
Meneer Dieperink, de directeur van de (drop)fabriek Venco bedacht rond 1919 dat witte broze korrels met een anijssmaak misschien wel lekker zouden zijn op brood. Hij deed zijn ontdekking – naar eigen zeggen – op een gure herfstdag, terwijl het buiten hagelde. Et voilà: de hagelslag was geboren.
Chips is toch gemaakt van aardappel en dus altijd vegan zul je misschien denken. Zo simpel is dat niet. Zeker niet als je kijkt naar de verschillende soorten chips die er inmiddels bestaan. Van gefrituurde aardappelchips tot popped chips en van groentechips tot kikkererwtenchips.
Je kan knoflook ook rauw gebruiken in bijv. pesto. Een knoflooksausje bij een vegan kebab kan ook bijzonder lekker zijn. Hiervoor maak je veganaise, waarna je een teentje knoflook in uitperst en er een beetje sojaroom aan toevoegt voor extra smeuïgheid.
Alle dranken van het merk Coca Cola zijn bijvoorbeeld vegan (niet alleen cola, maar ook fanta, sprite etc.) behalve hun Minute Maid Multivitamin. Toch blijft het handig om op de verpakking te kijken van frisdranken. Rivella en Taksi zijn bijvoorbeeld niet veganistisch omdat ze melk bevatten.
De vier basisingrediënten van bier zijn vegan: graan (om mout van te maken), water, hop en gist. Aan sommige bieren wordt ook honing toegevoegd, wat het niet meer vegan maakt. Net als wijn wordt ook bier vaak gefilterd of geklaard om gistresten en troebele deeltjes te verwijderen.
Vegetariërs, opgelet!
Veganisten gaan een stapje verder en vermijden alle dierlijke producten. Een wijn is dus pas veganistisch als er ook geen ei-eiwit of melkeiwit gebruikt is.
Condimenten: zoals ketchup en mosterd zijn gelukkig meestal vegan. Zoetstoffen: in vegan desserts gebruikt men vaak vloeibare zoetstoffen zoals agave- of esdoornstroop. In Europa zijn de meeste suikers zo goed als altijd vegan.
Wat eet een veganist wél? Veganisten eten alles waar geen dieren voor gebruikt zijn. In de eerste plaats eten plantaardige voeding zoals groenten, fruit, granen, peulvruchten, zaden, noten en bonen. Uiteraard eten veganisten ook gesynthetiseerde stoffen (zoals aroma's), of zout.
Waarom vegan eten gezond voor je is
Zo verlaag je door vegan te eten het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Bovendien heb je als vegan minder kans op diabetes type 2 en overgewicht. Wie overschakelt van een omnivoor naar een plantaardig voedingspatroon krijgt vaak meer energie.
In Oost-Nederland wonen verhoudingsgewijs de meeste vegetariërs: 4.9%. In Noord-Nederland eet 2,7% van de bevolking veganistisch, terwijl er in Zuid-Nederland nauwelijks veganisten te vinden zijn (0,4%). De vegetarische en veganistische trend wordt vooral door vrouwen gedragen.