Als het echter goed gaat, betekent het afsluiten van 3G juist beter mobiel internet voor iedereen omdat er meer ruimte vrijkomt voor 4G. Je kunt er ook altijd nog voor kiezen om te bellen via wifi. Vaak bel je dan zelfs met betere geluidskwaliteit.
2G: Het eerste digitale gsm-netwerk. Gebruikers kunnen op dit netwerk bellen, sms'jes versturen en met lage snelheid internetten. 3G: Kan gebruikt worden voor bellen, sms'en en het versturen van grotere databestanden. Ook kunnen gebruikers hierop mobiel internetten met een hogere netwerksnelheid dan bij 2G.
Vanaf 1 juni 2023 kun je niet meer bellen, sms'en en internetten via 2G.
Na bijna 20 jaar is het einde van 3G in zicht! Vanaf 31 maart 2022 stopt KPN definitief met de derde generatie mobiel netwerk.
In Nederland biedt momenteel enkel T-Mobile nog 3G aan, KPN en Vodafone zijn hier al mee gestopt. Naar verwachting zal T-Mobile hier ook snel volgen. Dat providers stoppen met aanbieden van 3G is niet iets wat we enkel in Nederland en België zien, dit gebeurt wereldwijd.
UMTS is sinds 2001 in Nederland. Het 3G netwerk wordt gebruikt voor bellen, sms én data. De 3G-technologie geeft mobiele gebruikers een breder bereik van diensten en een grotere netwerksnelheid. Het is geschikt om te bellen én om mobiel te internetten.
Het voordeel van 3G internet is dat het zuiniger is dan 4G internet. Met 3G internet spelen video's op bijvoorbeeld YouTube standaard maximaal in de 480p-resolutie af. Dit kost ongeveer 1 MB per seconde.
Een telefoon zonder internet is handig voor kinderen en tieners. Ouders kunnen contact houden met kinderen zonder ze vrije toegang tot het internet te geven. Mobiele telefoons zonder internet zijn verkrijgbaar met een abonnement of met een prepaid abonnement, net als elke andere telefoon.
Vroeger had je telefoon enkel verbinding met 2G voor telefoongesprekken en sms'jes. Later werd 3G geïntroduceerd, waardoor mobiel internet een optie werd. Met 3G is het mogelijk om te downloaden met een snelheid van ongeveer 7 Mbit per seconde. De volgende generatie was 4G.
Tot wanneer werkt het 2G-netwerk? Het 2G-netwerk blijft naar verwachting tot ten minste april 2025 operationeel, zowel als back-up voor spraak- en sms-diensten als voor Internet-of-Things-toepassingen.
Echter, het 2G netwerk in Nederland wordt vanaf juni 2023 uitgefaseerd en komt per april 2025 ook te vervallen. In België start de uitfasering van 2G in 2027 en verwachten de providers tussen 2028 en 2030 dit netwerk niet meer te ondersteunen.
KPN garandeert ondersteuning tot en met 30 november 2025, daarna stopt het netwerk. Als reden geeft KPN aan dat het steeds meer moeite kost het 2G-netwerk veilig en efficiënt in de lucht te houden.
Bij bellen over 4G gelden grotendeels dezelfde voordelen. Je hebt beter en consistenter bereik, het gesprek klinkt helderder en je legt sneller verbinding. Bijkomend voordeel is dat je snel kunt blijven internetten terwijl je belt. Normaal schakelt je telefoon over naar een 2G- of 3G-verbinding om te kunnen bellen.
Kan ik blijven bellen, ook als ik even geen 4G-bereik heb? Natuurlijk. Als je even geen 4G-bereik hebt, schakelt je toestel automatisch terug op mijn 3G-netwerk. Daar merk je niks van.
Bellen via 4G inschakelen: ga naar Toestelinstellingen > Verbindingen > Mobiele Netwerken. Schakel daar de optie bellen via 4G in. Bellen via 4G inschakelen: ga naar Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data > Schakel 4G in. Kies daar de optie 'Gesprekken en data' om bellen via 4G in te schakelen.
In de huidige maatschappij kan een leven zonder internet best moeilijk zijn. Toch is het vooral de mening en vooroordelen van de maatschappij dat het juist moeilijk maakt. Mensen worden gezien als wereldvreemd of ouderwets. Toch zeggen de meeste mensen zonder internet dat het vooral veel rust geeft.
Internet uitzetten om onverwachte kosten te voorkomen? Zo schakel je het mobiele dataverkeer op je smartphone uit, zodat je alleen gebruik kunt maken van WiFi. Je kan ook alleen data roaming uitzetten, om te voorkomen dat je telefoon in het buitenland op internet gaat.
Als je op een plek bent waar heel erg veel mensen tegelijk aanwezig zijn kan de dichtstbijzijnde zendmast overbelast raken. Het komt dan vaak voor dat het toestel van de klant overschakelt naar 3G omdat er dan minder mensen gebruik van maken. Dit is dan op dat moment de snelste verbinding.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Aan het icoontje boven in je scherm, dat aangeeft of er een mobiele dataverbinding is, kan je meestal zien of je 3G of 4G hebt. De cijfer- en lettercombinatie staat namelijk op je scherm aangegeven. Staat er geen 4G maar LTE boven in je scherm? Dan is jouw toestel geschikt voor 4G.
3G is een vorm van mobiel internet. Hiermee internet je via het netwerk van je mobiele provider. Dit gaat via zendmasten en op deze manier kan je overal in Nederland mobiel internetten.
3G-technieken zijn in 2001 ontwikkeld in Japan door 3GPP en voor het eerst in gebruik genomen in Azië rond 2002, gevolgd door de VS. De World Administrative Radio Conference heeft hiervoor het 230 megahertzspectrum vrijgegeven aan 2 gigahertz (GHz) voor 3G-netwerken.