De omgekeerde vlag is een in onbruik geraakt signaal waarmee in de Nederlandse zeevaart werd aangeduid dat een schip in nood verkeerde.
Waarom? De omgekeerde vlag lijkt het symbool van het boerenverzet tegen het stikstofbeleid en een stem op de BBB, maar uit gesprekken van de Volkskrant met vlaggenhangers blijkt dat de onvrede veel dieper zit, en vaak over andere dingen gaat.
Het omdraaien van de vlag is niet door Nederlanders bedacht. Deze protestbeweging heeft een Amerikaanse oorsprong, en werd bekend uit onder andere de tijd van de Vietnamoorlog.
Waarom de vlag omgekeerd? Met het gebruiken van de Nederlandse vlag wordt een nationaal symbool geclaimd; een vlag van iedereen. Het omdraaien ervan geeft de boodschap dat het land in nood verkeert. Bovendien is de vlag een middel dat iedere Nederlander herkent en daarom de aandacht trekt.
Het idee komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit de scheepvaart in de 16e eeuw. Destijds hing men de vlag omgekeerd om te laten zien dat een schip in nood was. De boodschap is nu bijna hetzelfde, alleen is nu 'ons land in nood'. Het op de kop hangen van de vlag gebeurde vooral veel in Amerika.
Frankrijk. De vlag van Frankrijk heeft vrijwel dezelfde kleuren als de Nederlandse vlag, alleen lopen de banen verticaal en zijn de kleuren in omgekeerde volgorde. Volgens Eve Devereux was de Franse vlag gebaseerd op die van Nederland al voordat Napoleon Nederland veroverde in 1810.
Volgens de meest gangbare theorie staan de kleuren op onze vlag namelijk symbool voor wat mensen vroeger zagen als de 'natuurlijke' opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel.
De Nederlandse vlag wordt al sinds de 17e eeuw afgebeeld als een driekleur met de kleuren rood, wit en blauw. Bij het zien van de Luxemburgse vlag zullen veel mensen aannemen dat ze de Nederlandse voor zich hebben, want deze is bijna identiek: ook een driekleur met van boven naar beneden de kleuren rood, wit en…
Groene vlag
De vlag die tussen 19 november 1977 tot 3 augustus 2011 in gebruik was, was volledig groen. Dit was de enige nationale vlag in de wereld die slechts één basiskleur had en geen embleem of insigne bevatte.
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.
De Nederlandse en Franse vlaggen lijken op elkaar vanwege het gebruik van rood, wit en blauw. De kleuren in de Nederlandse vlag komen mogelijk van het persoonlijke symbool van Willem van Oranje of vanwege hun maritieme betekenis.
Al in de middeleeuwen werden vlaggen ondersteboven gehesen op kastelen in noodsituaties. Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16de eeuw in de scheepsvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
De reden voor de kleurencombinatie van de Nederlandse vlagstaat nergens officieel vermeld. Men neemt echter aan dat de kleuren staan voor de natuurlijke opbouw van de bevolking ten tijde van het ontwerp. Rood symboliseert het volk, wit staat voor de kerk en blauw representeert de adel.
Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was. Het wit en blauw waren afkomstig van de livreikleuren van het Prinsdom Orange. Het oranje was afgeleid van het Prinsdom Orange.
Oudste vlaggen ter wereld
De Deense vlag (Dannebrog) – De Deense vlag wordt beschouwd als de oudste nationale vlag ter wereld. Volgens de legende viel de vlag uit de hemel tijdens een Deense kruistocht in Estland in 1219.
Na de opstand was de facto de Statenvlag weer in gebruik bij de marine. Ruim een jaar later, op 1 december 1807, werd dit bij koninklijk besluit ook wettelijk geregeld. Wel werd de naam veranderd in Koninklijke Hollandsche vlag.
De vijftig sterren op de vlag stellen de vijftig staten van de Verenigde Staten voor. De dertien strepen staan voor de dertien oorspronkelijke kolonies die zich in 1776 afscheidden van Groot-Brittannië. De vlag wordt meestal de Stars and Stripes (Sterren en Strepen) genoemd.
Een vlag, volledig gehesen of halfstok, mag nooit de grond raken en/of het verkeer hinderen. Volgens de vlaginstructie geldt dat de vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang uitgehangen wordt.
Behalve oranje kreeg de vlag de koninklijke kleur blauw van het geslacht Nassau. De Nederlandse driekleur werd een symbool van vrijheid en bleef dat ook toen de kleur oranje van de vlag later in rood veranderde. Vandaar dat de Nederlandse bevolking op feestdagen de oranje wimpel boven de nationale vlag mag voeren.
Tonny BOER
De betekenis van de Nederlanse vlag is als volgt: Rood staat voor VOLK (lees: democratie) Wit staat voor KERK Blauw staat voor ADEL (lees kapitaal) De vlag nu omkeren betekend dus dat er van democratie in ons land geen sprake is en de het kapitaal het voor het zeggen heeft.
De kosten van de manifestatie worden voor een groot deel betaald uit giften van de industrie. Met een belangrijke rol voor de veevoerindustrie. „We leveren een financiële bijdrage. Een bedrag waarmee het evenement georganiseerd kan worden”, zegt een woordvoerder van veevoerproducent ForFarmers.
De vlag lijkt op de vlag van Nederland, die een donkerdere kleur blauw (kobaltblauw) heeft. De beide vlaggen hebben echter geen gedocumenteerde gezamenlijke geschiedenis. Het feit dat Luxemburg in de 19e eeuw tot Nederland behoorde, heeft niets te maken met de kleuren van beide vlaggen.
Landenvlag uithangen
Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen. Een vlag behoort de grond niet te raken. Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand. Tegenwoordig is dat niet meer het geval.
De kleur van de bovenste baan van de Nederlandse vlag scheurt Nederland al eeuwen doormidden. Die was eerst oranje, maar is nu rood. De oranje wimpel boven de vlag is een compromis om de verbondenheid - Oranje Boven met het koninklijk huis via de vlag te visualiseren.