De arts brengt daarbij de kijkbuis (hysteroscoop) in de vagina en in de baarmoederhals zonder gebruik te maken van andere instrumenten. Door de druk van het water kan de hysteroscoop ingebracht worden tot in de baarmoeder. Dit kan lichte, op menstruatiepijn lijkende pijn geven.
De dag erna kunt u over het algemeen uw gewone bezigheden weer oppakken. Na grotere ingrepen zoals het verwijderen van een vleesboom of het vernietigen van het baarmoederslijmvlies of na toediening van sedatiemiddelen moet u over het algemeen een paar dagen uittrekken voor uw herstel.
Dit kan tot 2 weken aanhouden. Ook kunnen krampen (als bij een menstruatie) optreden, die na enkele uren tot dagen zullen afnemen. Meestal kunt u dezelfde dag weer uw dagelijkse bezigheden hervatten. Na een ingreep in dagbehandeling wordt een (kleine) week rust aanbevolen.
Na een hysteroscopie onder narcose of ruggenprik kan het verstandig zijn een paar dagen vrij te nemen. Als er geen bloedverlies meer is, is er geen bezwaar tegen geslachtsgemeenschap. Meestal komt u na een aantal weken op de polikliniek.
U krijgt het advies om de eerste twee weken na de operatie geen gemeenschap te hebben of tampons te gebruiken. Voelt u zich voldoende zeker, dan mag u na ontslag uit het ziekenhuis weer wandelen. Trimmen en joggen mag zodra uw lichaam dit weer aan kan. De eerste weken kunt u wat bloederige of bruine afscheiding hebben.
Het vermoeden van een poliep komt vaak naar voren tijdens een inwendig echo-onderzoek via de vagina, maar de diagnose kan alleen worden bevestigd met behulp van een vaginaal kijkonderzoek via een smalle buis met een telescoop aan het einde (hysteroscopie).
Poliepen van de baarmoeder komen vooral voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Ze geven niet altijd klachten. Een symptoom is waterige, bloederige afscheiding uit de vagina. Ongeveer 1 op de 20 baarmoederhalspoliepen kunnen kwaadaardig worden.
Het is normaal dat de onderbuik en vagina gevoelig zijn in de eerste 2 weken. Bij de vNotes techniek kunt u last hebben van het gas dat tijdens de operatie is gebruikt. U kunt dan gedurende 2 tot 3 dagen een pijnlijk gevoel in uw schouder en of uw nek ervaren. Vaak bent u sneller moe en kunt u minder aan dan u dacht.
Bij een diagnostische hysteroscopie kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis via de vagina naar de binnenkant van de baarmoeder. Tijdens dit onderzoek zijn kleine ingrepen mogelijk, zoals het verwijderen van een (kleine) poliep of een spiraal waarvan de touwtjes niet meer zichtbaar zijn.
Na dergelijke ingreep kan je feitelijk niet meer normaal zwanger worden. Deze ingreep wordt ook gedaan bij oudere vrouwen om eventueel abnormaal baarmoederslijmvlies te laten onderzoeken op mogelijke kwaadaardigheid.
Bij afname van het stukje weefsel kan een kort licht 'knijpend' gevoel worden waargenomen, maar de meeste patiënten ervaren dat niet als pijnlijk. Omdat de baarmoederhals vrij weinig bezenuwing heeft, wordt dan ook geen extra verdoving gegeven.
Het is voor de genezing beter als er dan niets in de schede komt. Daarom adviseren we de eerste 6 weken na de operatie geen seks te hebben (penetratie) of tampons/een menstruatiecup te gebruiken. Het kan geen kwaad om al eerder seksueel opgewonden te raken of te masturberen.
Aan het einde van de operatie haalt de arts de laparoscoop uit de buikholte en zuigt het gas weer weg. De wondjes worden gesloten met hechtingen en/of hechtpleisters. Hoe lang duurt de operatie? De operatie kan een half uur of soms een aantal uren duren.
De poliepen groeien normaal gesproken niet terug, maar er is wel een verhoogd risico op nieuwe poliepen. De belangrijkste complicatie van baarmoederhalspoliepen is dat in zeldzame gevallen kwaadaardige tumoren ontstaan. Soms gaan de poliepen gepaard met tumoren van de binnenbekleding van de baarmoeder.
De eerst twee weken na de operatie kunt u last hebben van vaginaal bloedverlies, rood of bruin van kleur, vergelijkbaar met een lichte menstruatie. Sommige vrouwen hebben eerst weinig of geen bloedverlies maar kunnen dan plotseling, ongeveer na 10 dagen, vaginaal oud bloed verliezen. Dit stopt meestal snel.
Via de vagina brengt de gynaecoloog een kleine camera in. Hiermee bekijkt hij of zij de binnenkant van de baarmoedermond en de baarmoeder. Dan brengt de gynaecoloog het MyoSure instrument in. Dit instrument zuigt de vleesboom of poliep op en verwijdert die tegelijkertijd uit de baarmoeder.
Een poliep kan verdwijnen. De impact ervan op de baarmoeder: een fibroom kan de baarmoeder vervormen.
Een vleesboom is een soort bal van spiercellen en bindweefsel. Het zit in de spierlaag van de baarmoeder. Vleesbomen geven meestal geen klachten. Behandeling is dan niet nodig.
Als uw baarmoeder vaginaal of met een kijkbuisoperatie is verwijderd, kunt u meestal de dag na de operatie naar huis. Als uw baarmoeder via de buikwand is verwijderd, blijft u meestal 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis. U kunt gerust bewegen, draaien of op uw zij slapen.
De steunkousen die u gedurende het verblijf in het ziekenhuis kreeg, draagt u best tot twee weken na de operatie. Bij een goede mobilisatie is dit thuis niet noodzakelijk.
Door verandering van de plaats van de urinebuis of door vernauwing is het soms moeilijk om na de operatie goed te kunnen plassen. In dat geval krijgt u opnieuw een katheter.
De tumor begint meestal als een poliep. Een poliep is een bultje in de wand van de darm. Poliepen komen vrij veel voor bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar. Darmkanker wordt in de medische wereld 'colorectale kanker' genoemd.
Veel vrouwen hebben last van vleesbomen en/of poliepen in de baarmoeder. Dit geeft vaak pijnlijke en vervelende klachten.
Watercontrastechoscopie is een simpele manier om poliepen, myomen, vorm afwijkingen en andere afwijkingen van de baarmoederholte op te sporen. Het is een inwendig echoscopisch onderzoek waarbij de binnenkant van de baarmoeder zichtbaar wordt gemaakt door water in de baarmoederholte in te brengen.