Slechts een half uurtje wandelen per dag doet wonderen voor je gezondheid. Het is goed voor je hart, longen, spieren en botten. Ook zorgt een half uur per dag wandelen voor een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk.
Elke dag 30 minuten wandelen kan je risico op hart- en vaatziekten met bijna 20 procent verlagen. Het kan bovendien je bloedsuikerspiegel verlagen en je immuunsysteem boosten. Een ideale natuurlijke manier om je gezondheid in deze tijd extra te beschermen.
Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.
30 minuten per dag bewegen is genoeg voor een gezonde leefstijl. Oordeel: waar, mits je het combineert met twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad is 150 minuten per week matig intensief bewegen voldoende voor een goede gezondheid.
Wandelen activeert de grote spieren in je lichaam, zoals je rug- en beenspieren. Daardoor gaat je lichaam flink aan het werk. En hard werken, betekent calorieën verbranden! Hoeveel calorieën je precies tijdens een wandeling verbrandt, hangt af van het wandeltempo en je lichaamsgewicht.
Bij veel mensen is het buikvet één van de eerste plekken die in de omvang slinkt, dus hoe dan ook is regelmatig wandelen goed voor het verbranden van (buik)vet en afvallen in het algemeen.
Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden. Dit helpt niet alleen om een strakke buik te krijgen maar je vermindert ook het risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Een ochtendwandeling gezond voor lichaam en geest
Alle reden om er zo vroeg mogelijk op de dag mee te beginnen. Maar er is nog een reden. Door al zo vroeg op de ochtend in beweging te komen stimuleer je je bloedsomloop, krijgen je organen meer zuurstof en worden alle afvalstoffen van de nacht sneller opgeruimd.
Het maken van wandelingen na de belangrijkste maaltijd van de dag kan allerlei chronische stofwisselingsstoornissen verbeteren. Het beste tijdstip is om twintig minuten na het eten van je grootste maaltijd een stuk te wandelen. Dat bleek uit onderzoek van de National Library of Medicine National Institutes of Health.
Higgins raadt aan om zeker eens per week je korte wandeling in te ruilen voor een lange wandeling. Een lange wandeling levert qua voordelen voor het hart ongeveer hetzelfde op, maar daarnaast heb je met een lange, matig intensieve wandeling minder kans op blessures en vergroot het jouw uithoudingsvermogen.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
De voordelen van zowel 10.000 stappen per dag lopen als elke dag 10 km wandelen zijn namelijk groot. Denk aan je gewrichten soepel houden, een frisse neus halen, je bloeddruk en cholesterol verlagen, een betere doorbloeding van je hart en bloedvaten, en natuurlijk calorieën verbranden.
Iets meer dan 20 minuten per dag is voldoende om je op de lange termijn beter te voelen en een betere gezondheid en gewicht te hebben, dus in totaal 150 minuten per week. Dit betekent dat twee stevige wandelingen van 10 minuten per dag kunnen voldoende zijn.
Om de snelheden in perspectief te stellen: een normaal wandeltempo is 4 tot 5 km/u. Als hardloper ga je dus al snel twee keer zo snel als een wandelaar. Dit betekent dat je bij 30 minuten wandelen je 2,5 kilometer hebt afgelegd, terwijl een hardloper na een half uur al 5 kilometer heeft gerent.
Doe minstens 150 minuten per week (2,5 uur) aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over verschillende dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
Wil je dus echt resultaat hebben is het zaak om elke dag minimaal een half uur maar liever nog een uur of meer extra te wandelen en dat over langere tijd vol te houden.
Je hoeft je echt niet iedere dag in het zweet te werken om gezond te blijven. Een stukje wandelen brengt al een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee – en doe je dit op de juiste manier, dan is dit zelfs nog beter dan een intensieve work-out!
Maar te veel trainen zorgt er juist voor dat je lichaam niet goed in staat is te herstellen. Je lichaam raakt dan overtraind. Signalen die hier op kunnen wijzen zijn een hogere rustpols dan normaal, een vermoeid lichaam, pijntjes die het begin kunnen zijn van een blessure of geen zin hebben om te gaan wandelen.
Hoeveel stappen is 30 minuten wandelen? Met de bovenstaande som komen we uit op 30 x 100 = 3000 stappen bij een wandeling van 30 minuten.
Je wandelt niet lang en niet snel genoeg.
Wil je van wandelen afvallen, dan zul je ervoor moeten zorgen dat je in de vetverbrandingsmodus komt. Dat betekent dat je lichaam eerst de snel beschikbare suikers moet verbranden alvorens het aan vetverbranding toekomt.
Met een uur wandelen verbrandt je zo'n 520 calorieën (2). Doe je dat dagelijks (en eet je niet meer dan je energiebalans) dan val je een halve kilo per week af.
Door een ochtendwandeling stap je letterlijk en figuurlijk fris en fit de dag in. Door te wandelen stimuleer je de bloedsomloop. Hierdoor komt er meer zuurstof binnen om de afvalstoffen van de nacht sneller kwijt te raken. Daarnaast komt er door bewegen endorfine vrij, hier krijg je een gelukkig gevoel van.
Wandelen verbetert je spijsvertering
Bewegen verbetert de spijsvertering en is dus goed voor je darmen. Jij én je darmen komen namelijk in beweging, wat de vertering van het eten stimuleert. Zo voorkom je verstoppingen. Daarnaast werkt wandelen ontspannend, wat ook goed is voor je darmen.
Conclusie. Bewegen doet vermageren, en met sommige sporten verbrand je meer calorieën dan met andere. Met een uur lopen verbruik je meer calorieën dan met een uur wandelen of een uur fietsen. Belangrijker is echter om blessures te vermijden en een sport te kiezen die je graag doet.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.