Plat Amsterdams is een stadsdialect zoals gesproken door de volksklasse. Dit dialect heeft veel woorden overgenomen uit het Jiddisch en Bargoens. Jiddisch is de taal die de Joodse immigranten spraken toen zij zich in de zeventiende eeuw in Nederland vestigden.
Aan het Jiddisch ontleend zijn woorden als gein(tje), goochem, habbekrats, kapsones, ramsj, smoes en wieberen. Amsterdammers zeggen tot op de dag van vandaag "Nah, de massel, hè!" (Nou, de mazzel, hè!), afgeleid van "mazzeltof".
Een dialect dat je moet beleven
Plat Amsterdams en Mokums, de volkstaal die wordt gesproken door Amsterdammers die er geboren en getogen zijn. De volkstaal kent veel invloeden uit het Jiddisch, de gemeenschappelijke taal van de Europese Joden.
Het symbool van de Nederlandse hoofdstad is de grachtengordel, maar je vindt er ook heel wat musea over de geschiedenis van de stad en over grote kunstenaars. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan het Anne Frank Huis of het Rembrandthuis en vergeet ook zeker de hoogste schommel van Europa niet!
In Amsterdam wordt standaard Nederlands gesproken, met alle mogelijke accenten en verder heel veel andere talen, daarnaast is er het plat Amsterdams.
Plat Amsterdams is een stadsdialect zoals gesproken door de volksklasse. Dit dialect heeft veel woorden overgenomen uit het Jiddisch en Bargoens. Jiddisch is de taal die de Joodse immigranten spraken toen zij zich in de zeventiende eeuw in Nederland vestigden. Bargoens is de geheime taal van de onderwereld.
Amsterdam heette vroeger Amstelerdam, maar de inwoners noemen de stad zelf Mokkum. De stad is vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel in de 13e eeuw. De stad kreeg in 1300 stadsrechten en ontwikkelde zich al snel tot een welvarende handelsstad.
In het verleden werden in het Nederlands-Joods taalgebruik steden vaak aangeduid met hun eerste letter volgens het Hebreeuwse alfabet. Zo werd Amsterdam Mokum Allef genoemd (dus: Stad A) en Rotterdam was Mokum Reisj (Stad R).
Mokum is een Bargoens woord, een woord uit de dieventaal. Het gaat terug op het Jiddische mokem, dat 'stad' betekent. Op die manier werd het ook in het Bargoens gebruikt, voor 'stad' in het algemeen, dus niet specifiek voor de stad die sommige Rotterdammers aanduiden als '020', om het vermaledijde A-woord te vermijden.
Amsterdam dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. De plaats kreeg kort na 1300 stadsrechten, werd in 1345 door het Mirakel van Amsterdam een pelgrimsoord en groeide in de Gouden Eeuw uit tot een van de belangrijkste haven- en handelssteden ter wereld.
Meeste Amsterdammers wonen buiten Amsterdam
In Diemen en Landsmeer is het percentage geboren Amsterdammers hoger dan in Amsterdam: meer dan de helft is er in Amsterdam geboren. Ook in Purmerend, Almere en Lelystad bevinden zich relatief veel Amsterdammers.
Hier vermaak je iedere verveelde tiener met gemak! Moco Museum; modern museum aan het Museumplein met werken van o.a. Jeff Koons en Banksy. Fabrique des Lumieres; een interactief museum vol projecties op het Westergasterrein. STRAAT museum, een museum in Noord met de grootste kunstwerken in de hele stad.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Amsterdam en Rotterdam zijn twee totaal verschillende steden maar zijn beiden even bijzonder. Toeristen van over de hele wereld vinden al decennialang hun weg naar onze hoofdstad.
De oudste stad van Nederland is een status die door verschillende steden wordt opgeëist. Zowel Heerlen, Maastricht, Nijmegen als Voorburg kunnen vanuit de Romeinse oudheid aanspraak maken op deze status.