Eet daarom in plaats van grote maaltijden kleinere porties met voedzame snacks tussendoor. Suiker geeft snelle energie, maar ook dan krijg je juist een dip erna. Beter is het om iets te eten met veel ijzer en goede vetten. Denk aan avocado, nootjes of humus.
Een blikje Red Bull, Nalu of een andere energydrink om beter wakker te worden of tegen het middagdipje? Of toch maar gewoon een kopje koffie? Volgens diëtisten is het duidelijk waarvan je het best wakker blijft. Koffie werkt beter: de cafeïne in een kop zwarte koffie heeft 4 à 5 uur een effect op je lichaam.
Als het donker is maakt je lichaam meer melatonine aan, wat je slaperig maakt. In het licht zakt het niveau melatonine en word je wakkerder. Dus open die gordijnen en ga 's morgens meteen naar buiten. Een wekker met een lamp die daglicht simuleert kan ook helpen.
Dit kun je zelf doen voor een betere nachtrust: Kijk minstens een uur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon, tablet, laptop of naar de tv. Drink 's avonds geen alcohol en geen cafeïne. Zorg goed voor jezelf: beweeg voldoende, eet gezond en gevarieerd en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.
Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.
“Factoren die wakker blijven bevorderen zijn bijvoorbeeld cafeïne, een koudere omgeving, een goed verlichte kamer met veel blauw licht en staan,” hij zei, eraan toevoegend dat factoren die slaap aanwakkeren bijvoorbeeld een donkere omgeving, een warme comfortabele temperatuur, liggen en je ogen dichtdoen zijn.
Tracht een regelmatige en voldoende slaapcyclus in acht te nemen. Vermijd sommige tijdstippen (van 13u tot 15u en van 2u tot 5u) indien u een lange rit moet afleggen. Zet de temperatuur in de wagen niet te hoog. Verminder de lichtintensiteit van uw dashboard om uw ogen minder snel te vermoeien.
Als je echt heel moe wordt, is het slim om veel koud water te drinken. Dit schudt je net als een koude douche wakker en zo wordt je lichaam geprikkeld om dat ene uurtje niet in slaap te vallen!
Na 15-45 minuten: de cafeïne bereikt zijn piek. Je voelt je een stuk alerter en geconcentreerder. Na 30-50 minuten: de cafeïne is volledig opgenomen en je lever reageert door meer suiker in je bloed te pompen. Na 1 uur: hallo suikerdip!
Het drinken van alcohol kan effect hebben op de lengte en de kwaliteit van slaap. Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller in slaap vallen na het drinken van een glas alcohol, het zogeheten 'slaapmutsje' [7].
In een stilstaande wagen mag je niet slapen
De wegcode is onverbiddelijk: in een geparkeerde wagen mag je niet slapen. Dat wordt immers aanzien als kamperen.
De algemene regel in België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, en Zwitserland, is dat je mag overnachten in de auto, zolang het maar niet op kamperen lijkt. Als er een stoel, tafel of BBQ buiten staat, wordt dit gezien als kamperen.
Het is volgens de Nederlandse wet mogelijk om overal bij een openbare weg je auto stil te zetten om te slapen. Maar een gemeente kan dit vervolgens in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verbieden. In de realiteit is het daardoor zo dat je bijna nergens in Nederland mag slapen in je auto.
Onthoud dat je zonder slaap minder effectief en productief bezig bent dan met een paar uur slaap. Het is dus soms beter om maar gewoon te gaan slapen en het werk de volgende dag weer op te pakken.
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."
– Na een paar dagen zonder slaap kunnen de hersenen allerlei gekke hallucinaties gaan vormen. Dit is een gevaarlijk effect van te lang wakker blijven. Onderzoek toont aan dat de eerste hallucinaties beginnen na 72 uur wakker blijven. Hallucinaties worden ervaren in verschillende vormen, hieronder volgen een paar.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten. Het lijkt alsof oudere mensen meer slapen dan volwassenen, maar aan de totale slaapduur verandert weinig.
'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af. Na twee uur slaap heb je al meer dan 50 procent afgebroken. '
Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek onder 38.000 volwassenen blijkt dat volwassenen die dagelijks vijf uur of minder slapen een grotere kans lopen op een vroegtijdige dood dan mensen die iedere nacht minstens zes à zeven uur slapen. Wat er zo schadelijk is aan korte nachten, maakt het onderzoek niet duidelijk.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen. Ook in dierlijke producten zoals vlees en eieren vind je deze vitamines.
Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, neemt de kans op een hartaanval toe. Te weinig slapen is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel slapen blijkt nu ook ongezond te zijn. Te veel slaap wordt in een nieuw onderzoek gelinkt aan een hoger risico om ziek te worden en te overlijden.
Als een bestuurder een andere bestuurder sleept, mag er tussen beide voertuigen maximaal 5 meter zitten. Het is verstandig dat de gesleepte auto de alarmlichten aan heeft, voor extra zichtbaarheid.