Couscous wordt gezien als het nationale gerecht van Marokko. Het wordt gemaakt van gestoomde griesmeel, groenten en vlees of kip. Waarvan het vlees altijd onder de groente wordt verstopt. Boven de couscous worden dan ook gekarmeliseerde uitjes, rozijnen en kikkererwten geserveerd.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten.
Als groente wordt er veel artisjokken, courgettes, aubergines, groene asperges, kikkererwten en olijven gegeten. In Marokko wordt veel gebruikt gemaakt van stoofpotten, zoete gerechten en kruiden zoals: koriander, munt, komijn, kaneel, kurkuma, kardemom, gember, nootmuskaat en cayennepeper.
Centraal in de Marokkaanse keuken staan de kruiden, specerijen en vlees. Lamsvlees en rundvlees zijn twee zeer populaire vleessoorten in de Marokkaanse gerechten. Ook al worden er veel verschillende kruiden en specerijen gebruikt de gerechten zijn zelden pittig.
Op het platteland kun je bijvoorbeeld zomaar worden uitgenodigd voor een diner bij iemand thuis. Hoe arm ook, het gezin zal voor je koken en je het naar de zin maken. Een dergelijk aanbod afslaan is erg onbeleefd. Veel Marokkanen gaan nog gekleed in traditionele gewaden zoals jellabas (mannen) en sluiers (vrouwen).
Mannen en vrouwen begroeten hetzelfde geslacht (als ze elkaar niet kennen of geen vrienden zijn) door hun rechterhand uit te steken. Pak dan de hand van de ander vast (de hand wordt niet geschud) en raak dan met de platte hand de linkerborst aan.
Drinkwater. Het kraanwater in Marokko is niet veilig om de drinken. Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.
Een traditioneel ontbijt bestaat uit zoete of hartige pannenkoeken. Deze laatste worden gegeten met boter en honing. De meeste Marokkanen eten echter wit of bruin khubz (Marokkaans brood, te vergelijken met Turks brood) met hartig beleg (feta, salami, worstjes) en olijven.
Olijven, amandelen, dadels en citrusvruchten zijn de vier belangrijkste fruitsoorten die in Marokko worden verbouwd.
Het drinken van alcohol wordt in Marokko over het algemeen afkeurend bekeken. In de meeste cafés en restaurants zijn alcoholische dranken niet te verkrijgen. Een argument dat veel mensen gebruiken is dat het drinken van alcohol in strijd zou zijn met de islam.
Kosten voor eten en drinken
Het eten en drinken in Marokko is niet heel duur. Je kunt voor een paar euro heerlijk eten in Marokko, maar je kunt ook een duurder restaurant bezoeken en hier duurdere, Westerse gerechten eten.
Een tajine, ookwel tagine genoemd, is een stoofpot bekend van de Marokaanse, Tunesische en onder andere Algarijnse keuken. Kenmerkend aan deze Oosterse braadpan is het kegelvormige deksel.
Sowieso gebruiken de Marokkanen hun handen veel tijdens het eten, bijvoorbeeld om vlees te kluiven. Na de maaltijd wast men weer de handen en hierna drinkt men gezamenlijk thee. Als afsluiter eet men gebak of koekjes. Marokkanen gebruiken de lunch tussen 12.00 en 14.30 en eten 's avonds tussen 19.30 en 22.30.
Marokkaanse muntthee, de nationale drank van Marokko, is een sterke groene thee met flinke hoeveelheden munt en suiker, die meermaals in kleine glaasjes wordt gegoten en weer terug in de pot, tot alles goed is vermengd en een schuimlaagje is ontstaan.
Drinken in Marokko: Nana of muntthee is de traditionele drank van Marokko. Het wordt gezet van groene Chinese thee samen met verse muntbladeren en veel suiker.
Een land ontdekken betekent ook de taal leren. Marokko's twee officiële talen zijn Arabisch en Amazigh, maar vrijwel alle Marokkanen spreken en begrijpen Frans. Het Spaans is wijdverspreid in het noorden en zuiden van Marokko.
U groet een vriend. In dit geval begint de begroeting in het Marokkaans met vier zoenen. De hand van de andere persoon houdt u ondertussen vast. Het kan zijn dat twee mannen of vrouwen vervolgens gemakkelijk een kwartier praten, terwijl u nog steeds elkaars handen vasthoudt.
De Marokkanen houden van vlees en er wordt kip, lams- of rundvlees gegeten. Bij het eten komt ook weer het brood op tafel, dit wordt gebruikt om mee te eten of om op te deppen. Er is veel verse vis te verkrijgen, vooral in de kustplaatsen van Marokko, waar men nog traditioneel de vis vangt.
Marokkaanse eetgewoonten
Eerlijk is eerlijk, de variatie is niet eindeloos, maar het eten is gezond, vers, vol met groenten, zonder toevoegingen en heerlijk op smaak gebracht met bijzondere producten zoals ingemaakte citroen en specerijen.
De prijs van een tajine varieert van €20 tot zo'n €200.