Vertaal siësta van Nederlands naar Frans
sieste; dodo; méridienne; petit somme; somme.
Het déjeuner was dus oorspronkelijk de eerste maaltijd van de dag. Nu wordt de lunch gebruikt rond 12 uur 30/13 uur. Franse restaurants zitten om die tijd propvol. Meestal trekt men er een uur voor uit, soms langer, afhankelijk van het gezelschap.
Wanneer je als Nederlander een Fransman begroet, is de kans groot dat je simpelweg 'bonjour' (hallo) of 'salut' (dag) zegt.
De Fransen lunchen meestal met meerdere gangen, meestal drie of vier, en nemen er echt de tijd voor. Een salade of soepje vooraf, een goed stuk vlees of vis met groenten als hoofdgerecht en een dessert (zoet of kaas). De Fransen gaan ook vaak uit lunchen, in een horecazaak.
Men eet in Frankijk, net als bij ons, drie maaltijden per dag maar het accent ligt daarbij op het warme middagmaal: het déjeuner. De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen.
Tussen ontbijt en lunch. Dat werd dus brunch. Tussen lunch en diner heet tegenwoordig drunch. Brunch kennen we allemaal.
In Frankrijk wordt een Bed and Breakfast ook wel een Chambre d'hotes genoemd, wat letterlijk een gastenkamer betekent.
Hoe vaak men zoent, hangt van de streek af. In Parijs en in het noorden twee keer. In Normandië en Bretagne vier keer en in het zuiden drie keer. Zelfs de Fransen weten niet precies hoe (vaak) het hoort.
'Dinch' is een samentrekking van de woorden diner en lunch. Je kunt het vergelijken met 'brunch', wat een samenvoeging is van ontbijt (breakfast) en lunch. Een dinch is dus eigenlijk de maaltijd die je eet in plaats van de lunch en het diner. Je combineert de twee dus met elkaar.
De middagmaaltijd of lunch (ook wel middageten) (verouderd: noenmaal) is de maaltijd die gegeten wordt rond het midden van de dag, meestal tussen 12 en 14 uur. Terwijl er met 'diner' vaak een warme (avond)maaltijd wordt bedoeld, kan een lunch of middagmaal zowel koud als warm zijn.
De dunch is inmiddels enigszins ingeburgerd. In het najaar van 2021, toen de horeca een tijdje om acht uur dicht moest, kwam dat woord op. Als mengwoord van lunch en diner leidde het al langer een sluimerend bestaan. De brunch was al heel lang populair; die past vooral in het weekend prima in een slome dagindeling.
Hier kan echt tot in de kleinste details een geanimeerd gesprek over gevoerd worden. En wat altijd weer terug komt : parfois les choses les plus simples sont les meilleures. In Frankrijk zijn er 4 maaltijden op een dag : het ontbijt, het middageten, de gouter (spreek uit koeté met een zachte K) en het avondeten.
6. Water bij de maaltijd: zo krijg je kraanwater. Wil je liever niet betalen voor een fles water (”plate ou gazeuse?”) bij het eten, gebruik dan het codewoordje 'une carafe' d'eau.
Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Net als in Nederland eten de Fransen vaak gewoon drie keer per dag een maaltijd en hebben ze allerlei lekkere dingetjes voor tussendoor. In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'.
Wat kan ik eten als gezonde lunch? Bruin of volkorenbrood met lekker veel vezels binnen voor een verzadigd gevoel en volop koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen, zoals ijzer. En brood is een belangrijke bron van jodium, omdat er speciaal bakkerszout wordt gebruikt waaraan jodium is toegevoegd.
Het beste moment om te lunchen is dan ook tussen 12.30 uur en 13.00 uur.
Misschien Combien ça coûte?
Désolée, je ne parle pas français. Sorry, ik spreek geen Frans. Désolée, je ne parle pas français.
Een brunch is een verlaat ontbijt of een vroege lunch. Brunch is, zoals de naam al een beetje weggeeft een combinatie tussen breakfast (ontbijt) en lunch. Met andere woorden: een heerlijk moment om met z'n allen te genieten van veel lekkers.