In drie uitzonderingsgevallen mag er thuisonderwijs gegeven worden: De eerste is als de ouders een trekkend bestaan leiden; De tweede is als er in de omgeving geen school is met jouw levensovertuiging; De derde is als het kind fysiek of psychisch niet in staat is om een school te bezoeken.
Thuisonderwijs geven omdat dit jou als ouder gewoon meer aanspreekt dan je kind naar een school sturen, is volgens de wet in Nederland dus niet mogelijk. Als je je kind thuisonderwijs wil geven, moet je goed nadenken op welke basis je een beroep doet op vrijstelling van de leerplicht.
Je mag die lessen zelf geven als ouder of voogd, met een aantal ouders samen voor meerdere kinderen of via een derde, bijvoorbeeld een privéleraar. Daarnaast gelden ook lessen in privéscholen die niet erkend zijn als thuisonderwijs, net zoals e-learning of afstandsonderwijs.
Maar ook tegenwoordig zijn er landen waar thuisonderwijs wettelijk toegestaan is. De bekendste daarvan zijn Verenigde Staten, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. In sommige andere landen is thuisonderwijs echter te allen tijde verboden.
Veel informatie en materiaal kun je gratis van het internet halen. De bibliotheek is bovendien gratis voor kinderen, en activiteiten en uitjes hoeven weinig tot niks te kosten als je ernaar zoekt. Welk bedrag ouders uitgeven aan thuisonderwijs verschilt dan ook sterk van gezin tot gezin.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
U vraagt toestemming bij de directeur van de school. Dit moet 8 weken of eerder voordat u op vakantie gaat. De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar.
Alleen als ouders en/of kinderen vrijgesteld zijn van de leerplicht, kunnen ze voor thuisonderwijs kiezen. De Leerplichtwet biedt daartoe twee mogelijkheden; zie artikel 5a en 5b Leerplichtwet.
De nadelen van Thuisonderwijs
Financiële gevolgen; thuisblijven om les te geven betekent ook dat je niet (of stukken minder) tijd over houdt om te werken. Te veel tijd samen; soms valt het ouders zwaar om 24 uur per dag met de kinderen te zijn zonder tijd voor zichzelf te hebben.
Er komt géén toezicht op ouders die thuisonderwijs geven. Als ouders in gebreke blijven, grijpt de Raad voor de Kinderbescherming in. Dat kan op basis van artikel 247 van het Burgerlijk Wetboek, dat ouders verplichtingen oplegt op het vlak van verzorging en opvoeding.
Dit zijn enkele situaties waarin u vrijstelling kunt aanvragen: Uw kind is ernstig ziek. Of uw kind heeft psychische klachten, waardoor het niet naar school kan. Voor vrijstelling heeft u een verklaring van een arts, psycholoog of pedagoog nodig.
Er is leerlingenvervoer als uw kind niet zelfstandig naar school kan, bijvoorbeeld bij ziekte, een handicap of gedragsproblemen. Soms kan uw kind hier ook gebruik van maken omdat de school ver weg is. Uw gemeente beslist of uw kind recht heeft op leerlingenvervoer.
Vraag hulp als je kind niet naar school wil: Praat met de leerkracht of de mentor van je kind. En maak een afspraak met de huisarts, jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Samen kun je bespreken wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kind snel weer naar school gaat.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Van zo'n 1200 leraren onderzocht ze de motivatie, tevredenheid, betrokkenheid en hun gevoel van competentie. Iets minder dan de helft van de docenten scoorde op al deze punten hoog. Een groep van 20 procent is gedemotiveerd en 30 procent bleek vooral onzeker over de eigen capaciteiten.
Bij thuisonderwijs is het soms moeilijk om orde en structuur te creëren. Dit kan frustratie veroorzaken en er zelfs toe leiden dat leerlingen de opdrachten en doelstellingen niet meer kunnen bijbenen. Bovendien is het coördineren van het curriculum vaak een hele opgave, helemaal als je meerdere kinderen thuis hebt.
Het schoolbestuur beslist of uw kind op de school wordt toegelaten. Weigering van kinderen op de basisschool is toegestaan maar hiervoor moeten wel goede redenen zijn. Leerlingen mogen niet willekeurig geweigerd worden. De school moet er voor zorgen dat het toelatingsbeleid bekend is en ze dit consequent toepast.
Kind vanaf 5 jaar verplicht naar school
De leerplicht begint op de 1e dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 jaar is geworden.
De regels verschillen van school tot school, kijk er dus eens het schoolreglement op na. Fysiek of psychisch geweld kunnen niet. De straf moet in verhouding staan tot de gepleegde feiten. Als een lichtere straf kan werken, mag de school niet kiezen voor een zwaardere straf.
Thuisonderwijs geeft je de kans om veel meer gekoesterde tijd met je kleintjes door te brengen. Je kunt ze zien leren, hun vaardigheden, interesses en persoonlijkheden ontwikkelen. Er is niemand anders die de kinderen beter liefheeft, begrijpt en ondersteunt dan hun moeder.
Leg uit waarom uw kind zo lang vrij moet zijn. De directeur beslist of uw kind vrij krijgt. Meer dan 10 dagen vrij zijn? Dan moet de leerplichtambtenaar toestemming geven.
De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was. En als een leerling minimaal 4 aaneengesloten schoolweken (28 kalenderdagen) continu afwezig en jonger dan 23 jaar is.