Een 'slapende' voet, wie kent het niet? Je kunt last krijgen van tintelende voeten als je te lang op je voet of met je benen over elkaar hebt gezeten, of als je verkeerd gelegen hebt. De bloedtoevoer en zenuwen raken dan tijdelijk bekneld en de tintelingen vertellen je dat je van houding moet veranderen.
De oorzaak van tintelingen in de voeten
In ernstige gevallen kan een tintelend gevoel in de voeten wijzen op diabetes, infecties of een verhoogde bloeddruk. Ook dingen zoals een vitaminetekort of overmatig alcoholgebruik kunnen de kans op tintelingen in de voeten vergroten.
Je wiegt je voeten of handen in slaap door langdurig in dezelfde houding te staan of zitten, of door te lang op je arm te liggen of je benen over elkaar te kruisen. Door de druk knel je bepaalde zenuwen af, waardoor je ledematen en je hersenen niet meer goed kunnen communiceren met elkaar.
Dan is een veelgehoorde bewering over dit onderwerp dat u uw been gemakkelijker kunt breken wanneer deze (deels) slaapt. Dit is echter een fabeltje. Wat wel zo is, is dat u minder stabiel bent wanneer uw benen of voeten slapen. Hierdoor kunt u uw evenwicht sneller verliezen en vallen.
Tintelende benen kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is mogelijk dat de aandoening verband houdt met zwangerschap, medicijngebruik en achteruitgang van de nieren. Het komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en kan verergeren door roken, alcohol, koffie, overgewicht en weinig lichaamsbeweging.
Zoals gezegd: in de meeste gevallen is een tintelend gevoel in je voeten volkomen normaal en is even bewegen het enige wat je moet doen om van de tintelingen af te komen. Heb je erg vaak last van tintelende voeten? Ga er dan mee naar je huisarts of maak een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging.
Restless Legs Syndrome (RLS) of het rustelozebenensyndroom is een aandoening die vooral 's avonds en 's nachts optreedt, als u stilzit of ligt. De benen voelen geïrriteerd en branderig aan. Dat onaangename gevoel vermindert als u uw benen even beweegt.
Wat gebeurt er in je lichaam bij slapende handen, voeten, armen of benen? Tintelingen in handen (slapende handen), voeten, armen of benen worden vrijwel altijd veroorzaakt omdat de doorbloeding van de zenuw, die met de zenuw meeloopt, in de verdrukking raakt en daardoor niet optimaal wordt doorbloed.
Meest gebroken bot: enkel
Het belasten van de enkel leidt tot helse pijnen. Uit de statistieken blijkt dat deze breuk de lijst van meest gebroken botten aanvoert! Overigens kunnen zich verschillende breuken rondom het enkelgewricht voordoen.
Waarom slapende ledematen
Ledematen kunnen gaan 'slapen' als pulsen (signalen) niet goed worden doorgegeven door de zenuwen naar de hersenen. Hierdoor verliezen de hersenen deels het contact met het lichaamsdeel. Door de minder goede bloedvoorziening wordt het arm, been of hand slap.
Een derde van ons leven brengen we namelijk al slapend door. Als we 75 zijn, zullen we dus maar liefst 25 jaar van ons leven in dromenland hebben vertoefd. Slapen is belangrijk voor onze gezondheid, maar dat wil niet zeggen dat je je na enkele nachten slecht slapen al meteen zorgen moet maken.
Door de benen te bewegen verdwijnt het vervelende gevoel even. Stoppen met roken kan de klachten minder maken. Drink geen koffie voor het slapen gaan. Overdag genoeg bewegen kan ook helpen.
Een goede nachtrust zorgt ervoor dat we de emoties van de voorgaande dag kunnen verwerken, en dat we onthouden wat we die dag hebben geleerd. Daarnaast reset het als het ware de hersenen, waardoor we de volgende dag weer ruimte hebben voor nieuwe kennis, emoties en prikkels.
Een doof gevoel of tintelingen kunnen vaak worden veroorzaakt door 'met je benen over elkaar zitten' of 'op je arm in slaap vallen'. Indien er sprake is van gevoelloosheid en tintelingen zonder duidelijke oorzaak, dan is dit vaak een symptoom voor een onderliggend probleem zoals het carpaal tunnel syndroom.
7) Tintelingen in armen en nek
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn.
DEXA-onderzoek. De uitslag van een DEXA-onderzoek geeft aan wat de conditie van je botten is op de twee kwetsbaarste plekken van je skelet. De zwakste plek van je lange botten, in dit geval het dunste stuk van je bovenbeen, vlak onder het heupgewricht.
De meest voorkomende breuken zijn een gebroken been, een gebroken pols en een gebroken rib. Een breuk kan ontstaan door een ongeluk of een langdurige overbelasting van het bot. Ook kunnen breuken ontstaan als gevolg van een andere ziekte.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam.
'Als je op je linkerzijde slaapt dan wordt er minder druk uitgeoefend op de kringspier van je slokdarm,' zegt dokter en slaapspecialiste Priyanka Yaday. Lig dus op je linkerkant en laat je armen comfortabel voor je rusten.
Het carpaal tunnel syndroom, de bekendste aandoening aan de hand. ' S Nachts wakker worden door een slapende hand en wanneer u die weer beweegt, zakt het tintelende gevoel. Het carpaal tunnel syndroom wordt veel gezien bij mensen tussen de 40-60 jaar.
Een stuk zeep. Een klassieke tip van Oma, oftewel van vroeger. Door een stuk 'echte' zeep onder je hoeslaken of matras te leggen, wordt de kans op nachtelijke spierkrampen verkleind. Kramp is namelijk een verzuring in de spieren.
Magnesiumtekort een van de oorzaken van RLS
Hiertoe behoren ook zenuw- en spierfuncties, plus een gezond immuunsysteem. Magnesiumtekort kan problemen veroorzaken met de geleiding van de zenuwimpulsen en spiercontracties en spierkrampen veroorzaken. Het toedienen van extra magnesium kan RLS-symptomen verminderen.
Vitamine B12 en foliumzuur
Heeft u een (te) lage foliumzuur en/of vitamine B12-waarde dan kan het nemen van supplementen uitkomst bieden. Het is niet bewezen dat uw RLS-klachten hiermee verdwijnen, maar het is mogelijk dat er een positief effect bestaat.
De symptomen van artrose in de voet kunnen bijvoorbeeld zijn: pijn en stijfheid in de voet, zwellingen in de voet, botvergroeiingen en moeite hebben met bewegen. Artrose in de voet kan in ieder gewricht van de voet ontstaan, maar komt vaak voor in de enkel, de grote teen en de gewrichten rond het middenvoetsbeentje.