U kunt het beste kiezen tussen een korte powernap van 20 minuten of een lange powernap van 90 minuten, afhankelijk van het effect dat u wilt bereiken met uw powernap. Voor een refresh, om weer alert te zijn is 10-20 minuten voldoende.
Slaap niet langer dan 30 minuten
'Het duurt ongeveer 30 minuten voordat je overgaat in de diepe slaap,' vertelt Winter, en als je eenmaal in je diepe slaap raakt kan je je behoorlijk slap voelen als je wakker wordt. 'Laat je powernap daarom niet langer duren dan 30 minuten'.
Een kort slaapje in de middag, wat vaak een powernap genoemd wordt, kan een te korte of gestoorde nachtrust tegenwerken, wakkerheid bevorderen en cognitief vermogen en leren verbeteren. Gek genoeg is een slaapje van 10 minuten al genoeg om deze voordelen teweeg te brengen, ook al is het maar voor een paar uur.
'Het perfecte middagdutje duurt tussen de 10 en 20 minuten. Wanneer je powernap langer dan 20 minuten duurt, bevindt je lichaam zich niet meer in een lichte maar diepe slaapfase', aldus Beers. Je kan de diepe slaapfase zien als het gevarengebied van een middagdutje.
>> Goeie vraag: kun je slaap inhalen? Emeritus hoogleraar in psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam Gerard Kerkhof vertelde aan de Volkskrant dat het daarom zeker nuttig om even te slapen, ook al is het maar een paar uur. Bij voorkeur tussen acht en tien uur in de avond.
U kunt het beste kiezen tussen een korte powernap van 20 minuten of een lange powernap van 90 minuten, afhankelijk van het effect dat u wilt bereiken met uw powernap. Voor een refresh, om weer alert te zijn is 10-20 minuten voldoende.
Gelukkig zien we vanuit onderzoek dat je zelfs na 1 jaar een slaaptekort inhalen mogelijk is. Je lichaam heeft er alleen veel tijd voor nodig. Deelnemers die een periode van 3 weken 5,6 uur per nacht sliepen, hadden 9 dagen nodig om de slaapschuld in te halen.
“Ga maar gewoon liggen en dan rust je ook uit” werd ons in de kinderjaren meegedeeld door onze ouders als we niet konden slapen, maar is dit ook zo? Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt.
Het gezonde gemiddelde is ongeveer 7-9 uur slapen. Zo heeft je glymfatisch systeem genoeg tijd om je hersenen schoon te krijgen. Het ideale aantal uren slaap verschilt per persoon. Sommige mensen doen het met 7 uur en anderen knorren het liefst nog een uurtje langer door.
Bij een slaaptekort van bijvoorbeeld 1 uur, neem je een powernap met een lengte van 90 minuten. Waarom geen uur? Omdat je dan nog midden in je slaapcyclus zit. Elke volle slaapcyclus van lichte naar diepe en terug naar lichte slaap duurt 90 minuten.
Mensen die korte nachten hebben in de week hebben er alle baat bij om in het weekend wat langer te blijven liggen. Recent Zweeds onderzoek bewijst dat bijslapen wel degelijk een gunstig effect heeft en zelfs gezondheidsrisico's, verbonden aan een slaaptekort, verkleint.
Een korte powernap is gezond! Sterker nog: mensen die drie keer per week een middagdutje doen, hebben zelfs 30 procent minder kans op een hartaandoening.
Waar menigeen met een iets te korte slaap al in staat zijn vrienden en collega's iets aan te doen, of hun energietekort aanvullen met suiker en vet, voelen de mensen met genoemde afwijking zich uitstekend. Slechts 4 uurtjes slaap voelt voor hen als een normale nachtrust.
Hoe goed je slaapt is vaak belangrijker dan hoe lang je slaapt. Goed slapen betekent voor de meeste mensen: binnen 20 tot 30 minuten in slaap vallen en 2 of 3 keer per nacht kort wakker worden. Als je overdag kunt blijven doen wat je normaal doet, dan is je slaap goed genoeg.
Verschillende slaaponderzoeken vertellen je hoeveel slaap gezond is. 'Je moet precies 7 uur slapen', 'je hebt zeker 8 uur slaap nodig', '6 uur nachtrust is voldoende'.
Ook omdat je in bed ligt, in een horizontale houding, treedt er vanzelf meer rust en ontspanning op. Maar het is niet dat je hetzelfde effect krijgt als bij een diepe slaap.” Toch is rusten met de ogen toe dus nuttig.
De gevolgen van slaaptekort op de lange termijn
Als je echter een slaaptekort van meer dan drie dagen hebt, zijn de gevolgen ernstiger. Je immuunsysteem wordt dan namelijk zwakker en je kunt last krijgen van stemmingswisselingen. Ieder mens heeft dus slaap nodig om goed te kunnen functioneren.
Met stip op nummer 1: Slapen
Misschien denk je dat er tijdens je slaap niet zo veel gebeurt, maar dat is niet zo. Want slaap = herstel, vooral voor je hersenen. Je cellen leggen nieuwe energievoorraden aan. Al slapend ruim je de spanning van de dag op.
Wat is slaaptekort? Als u te weinig slaapt en/of de slaap die u krijgt niet van goede kwaliteit is, heeft u last van een slaaptekort. Als u last heeft van een slaaptekort wordt u vermoeid wakker en heeft u moeite met functioneren door de dag heen.
Vooruit slapen is ook mogelijk. Stel: iemand weet dat hij op zaterdagochtend vroeg wakker moet worden en vrijdagavond laat in bed zal liggen. Uit onderzoek blijkt dat een paar dagen van tevoren een uurtje extra slapen de slaap op peil houdt. Men bouwt dan extra energie op.
Om gelijk maar even met de deur in huis te vallen: voorslapen en slaap inhalen is allebei niet goed voor je. Het is zelfs zo dat je lichaam nog vermoeider kan raken. Dit komt omdat je biologische klok verstoord wordt. Hierdoor ga je je slechter voelen én krijgt je lichaam te maken met (meer) stress.
Donald Trump heeft genoeg aan drie tot vier uur slaap. Richard Brandson (oprichter van Virgin Group) slaapt vijf tot zes uur. Toch is het niet altijd effectief om slaap in te leveren voor werk.
7 tot 9 uur per nacht is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid slaap voor volwassenen. Het is niet bepaald gezond als u structureel minder slaapt, maar te veel slaap is ook weer niet goed.