Als u gaat roken, versnelt uw stofwisseling. Dit heeft als gevolg dat voedsel sneller wordt verteerd. Dit is de reden dat mensen die beginnen met roken vaak afvallen. Stoppen met roken heeft juist weer het tegenovergestelde effect: de stofwisseling vertraagt, of gaat eigenlijk terug naar 'normaal'.
Roken verhoogt je energieverbruik en remt je eetlust. Als je stopt met roken, kunnen er een aantal veranderingen in je lichaam optreden. Hierdoor kan je bijvoorbeeld meer smaak krijgen van je eten. Daardoor zul je soms wat meer eten en kom je misschien enkele kilo's bij.
In de eerste weken of maanden na het stoppen neemt het gewicht snel toe. Maar na ongeveer 6 maanden stabiliseert het zich. Natuurlijk kun je hiervan balen, maar het is goed je te realiseren dat uit onderzoek is gebleken dat het bij de meeste mensen gezonder is om enkele kilo's aan te komen, dan om te blijven roken.
Omdat roken je stofwisseling verlaagt is het belangrijk deze weer te verhogen als je wil afvallen. Dit kan je het beste doen door meer te gaan bewegen. Ga bijvoorbeeld een extra half uurtje wandelen per dag of een keer extra naar de sportschool per week.
Ten eerste zorgt nicotine ervoor dat de stofwisseling versnelt. Hierdoor wordt uw energieverbruik verhoogd. Daarnaast onderdrukt nicotine de eetlust en het hongergevoel. Die twee factoren zorgen ervoor dat een roker gemiddeld vier kilogram lichter is dan een niet-roker.
Rokers die stoppen worden soms enkele kilo's zwaarder. Nicotine stimu- leert de stofwisseling. Als je stopt, krijgt je stofwis- seling weer zijn natuurlijke tempo. Ook proef en ruik je beter, waardoor je meer zin kunt hebben in eten.
Drink veel water
Uw nieren hebben water nodig om nicotine en andere afvalproducten uit te scheiden. Als u zin hebt in een sigaret, kan water drinken u over het moment heen helpen. Water zorgt voor een andere smaak in uw mond. De behoefte aan een sigaret kan daardoor minder worden.
Een vezelrijke maaltijd bevat fruit, groente, granen en peulvruchten. Vezels stimuleren de darmwerking waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Hierdoor hebben we minder hongergevoel en zullen we minder snel gaan snacken.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Na 2 wekenJe lichaam wordt beter
Je lichaam repareert zichzelf en je hoeft steeds minder moeite te doen om van het roken af te blijven. Je voelt je energieker en je huid gaat er mooier uitzien. En dat niet alleen! Kom er op ikstopnu.nl achter waarom je er frisser en gezonder uitziet als je stopt met roken.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen.
Wie stopt met roken, heeft al na een paar jaar minder kans op hart- en vaatziekten. Die kans is dan bijna gelijk aan het risico van mensen die nooit rookten. Ook het risico op kanker neemt af met de jaren. En stoppen is pure gezondheidswinst, op elke leeftijd.
In week 3 zijn de ontwenningsverschijnselen vaak voorbij. Dit betekent dat de lichamelijke verslaving voor een groot deel over is. Toch kunt u nog steeds zin hebben in een sigaret. Dit is de geestelijke verslaving.
Gemiddeld komt iemand die komaf maakt met de slechte gewoonte dan ook 3,5 tot 8 kilo bij in de eerste jaren.
Het roken van een sigaret zorgt ongeveer 20 tot 30 minuten voor een verhoging van de stofwisseling met 2 tot 20%. Dit is in calorieën omgerekend 140 tot 200 calorieën per dag. Dat kun je ongeveer vergelijken met een boterham met pindakaas. Als je stopt, mis je deze energie verbranding.
Je huid is namelijk beter doorbloed. Daarnaast maak je meer collageen aan als je gestopt bent. Dat is een stof die de huid soepel en stevig maakt en je oogleden gladder trekt. Bovendien kunnen stoffen in rook je ogen irriteren en ze een vermoeide uitstraling geven.
Op de 3e en 4e dagen na het stoppen met roken zijn de ontwenningsverschijnselen het zwaarst. Dit zijn zonder twijfel de ergste dagen van het stoppen met roken. Je bent chagrijniger, sneller geïrriteerd en slaapt 's nachts minder goed.
Wie wil stoppen met roken doet er volgens Deense onderzoekers goed aan om geleidelijk af te bouwen. De coldturkeymethode, waarbij je een verslaving abrupt afbreekt, is schadelijk voor de gezondheid. Je zou (tijdelijk) symptomen van dementie kunnen ervaren.
Als u stopt met roken, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn: een slecht humeur, een onrustig gevoel, u hebt zin in roken, u bent prikkelbaar. Niet iedereen die stopt, mist het roken.
Betere conditie. Door roken krijg je minder zuurstof in je bloed en ben je dus sneller moe. Als je stopt met roken, verbetert je conditie bijna meteen. Binnen 3 dagen merk je al dat je beter kunt ademen en dat je meer energie hebt.
Na 1 dag beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere resten van het roken. Na 2 dagen is er geen nicotine meer in het lichaam. Na 2 dagen is het smaak- en reukvermogen aanzienlijk verbeterd. Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie.
Het meest effectief is het om in één keer te stoppen met roken, en niet eerst te minderen. Rokers die (eerst) minderen stellen hun stoppoging mogelijk uit. Zelfs voor rokers met een voorkeur voor minderen suggereert de wetenschappelijke literatuur dat zij beter in één keer kunnen ophouden met roken.
Functie longen verbetert
Als je stopt met roken kan de longfunctie tot wel 30 procent verbeteren(1). Hoe langer je bent gestopt, hoe meer de kans op longkanker afneemt. De kans op longkanker is 10-15 jaar na het stoppen ongeveer 50 procent minder. De schade die er al is in je longen door het roken, is blijvend.
Na 1 maand: je conditie is duidelijker beter en je beweegt gemakkelijker. Je rokershoestje verdwijnt. Na 1 jaar: het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten is met de helft afgenomen. Ook de kans op het ontwikkelen van andere aandoeningen neemt langzaam af.
Hoe lang blijft de drang naar een sigaret als je gestopt bent met roken? Je ervaart waarschijnlijk ontwenningsverschijnselen als je stopt met roken. Je lichaam wil dan het liefste een sigaret. De ontwenningsverschijnselen zijn meestal na twee tot drie weken over.