Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam.
Op de Nederlandse Familienamenbank vind je de herkomst van een achternaam en ook waar die in Nederland het meeste voorkomt. Op Geneanet kan je je achternaam traceren in heel Europa. Hou bij Geneanet wel in gedachten dat de verspreiding van een naam uit de database komt van de stambomen in dat systeem.
Op de site forebears.io kun je checken of jij echt een speciale achternaam hebt of dat er nog duizenden mensen met jouw naam zijn. Hier kun je zien in welke landen jouw achternaam voorkomt en hoeveel mensen in totaal deze naam hebben.
Op de website Forebears kun je zo'n beetje alle denkbare informatie vinden over je achternaam. Van de betekenis tot in welk land je achternaam het meest voorkomt en met hoeveel mensen je die naam deelt, tot alle verbasteringen van de naam. Je ontdekt het allemaal in een paar milliseconden.
Zeldzame achternamen in Otterlo
De achternaam Ginkel komt maar minder dan 50 keer voor in Nederland. Ook de achternamen Blotenburg, Roekel en Santen zijn zeldzaam.
Volgens de Nederlandse Familienamenbank kwamen er in Nederland in 2007 vijf achternamen van maar één letter voor: I, O, U, X en Y.
De familienaam of achternaam geeft aan tot welke familie een persoon behoort. Doorgaans gaat het daarbij om de familie in de mannelijke lijn. Familienamen zijn in de middeleeuwen ontstaan. Pas in de Franse tijd (België 1795 en Nederland 1811) werd het verplicht om ze te registreren bij de burgerlijke stand.
PEKING - In Nederland is het De Vries, in Duitsland Müller, maar de meest voorkomende achternaam in de wereld is Chinees: Li. Dat blijkt uit een onderzoek van de Chinese Academie voor Wetenschap. In China hebben 96 miljoen mensen deze naam, dat is ongeveer 7,4 procent op een bevolking van 1,3 miljard mensen.
Waarom? Omdat twee procent van de bevolking zo heet. Blijkbaar dragen mensen graag een originele naam.'' ,,Het huidige naamgevingssysteem waarbij het kind automatisch de naam van de vader krijgt, bespoedigt het uitsterven van zeldzame familienamen.
Namen als Winklaar, Hooi, Daal, De Windt, Geerman, Koeiman, Windster, Vrutaal, Thielman, De Palm, Werleman, Schoop, Boekhoudt, Meulens, Eisden, Schotborg, Paesch, Rasmijn, Plantijn, Koeks, Scharbaai, Roosberg en Toppenberg waren vrijwel onbekend in Nederland.
Alle populaire namen bekijken
Ga naar www.meertens.knaw.nl/nvb/ Klik op Populariteitslijsten. Klik op Vul gemeente in of Kies provincie of regio en kies de gemeente of provincie waarvan u een lijst wilt maken met de meest populaire namen. Klik op het jaartal 2017 en kies uit welk jaar u de gegevens wilt verzamelen.
Moniek en Manouk (Manon+Anouk) zijn Nederlandse vondsten/spellingen. De inmiddels landelijk populaire Friese namen halen de top-50 zoals: Jelle, Sjoers, Jochem, Gerben, Jelmer, Jorrit, Hessel; Sanne, Femke, Nienke, Nynke. Ook Carlijn en Carolien zijn typisch Nederlands.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.
Veel mensen denken dat de naam 'Jansen' het meest voorkomt, maar dat klopt niet. De achternaam die het vaakst voorkomt is 'De Jong'. Meer dan 55.000 mensen hebben deze achternaam. Daarna volgt 'De Vries' met bijna 50.000 keer en pas op de derde plaats met bijna evenveel naamdragers staat Jansen.
Het is namelijk precies twee eeuwen geleden dat de Franse overheerser Napoleon Bonaparte alle inwoners van Nederland hun achternaam liet registreren.
In 2020 waren dit de populairste jongensnamen: Noah, Sem, Liam, Lucas, Daan, Finn, Levi, Luuk, Mees, James. De populairste meisjesnamen in 2020 waren Emma, Julia, Mila, Tess, Sophie, Zoë, Sara, Nora, Yara en Eva.
Aanvankelijk waren het vooral vorsten en adellijken die zichzelf een familienaam toedichtten. Voor deze “familienamen” lieten ze zich inspireren door afstamming ('afstammingsnamen'), herkomst ('geografische namen'), beroep ('beroepsnamen') of persoonlijke eigenschappen ('eigenschapsnamen').
Op de site forebears.io kun je checken of jij echt een speciale achternaam hebt of dat er nog duizenden mensen met jouw naam zijn. Hier kun je zien in welke landen jouw achternaam voorkomt en hoeveel mensen in totaal deze naam hebben.
Geneanet is een freemium website
In tegenstelling tot andere websites is er geen enkele verplichting tot het nemen van een betaald abonnement om de stambomen van andere leden in te zien, of om met andere leden in contact te kunnen treden. Het gratis aanbod biedt u dus toegang tot alle data ingebracht door onze leden.
Ga naar de website WieWasWie of één van de databases die het CBG heeft ontsloten. Hier kun je geboorteaktes, huwelijksaktes en overlijdensberichten vinden van personen met jouw familienaam.
De kortste (plaats)naam ter wereld. De kortste plaatsnamen ter wereld bestaan uit één letter. Zweden, Noorwegen en Denemarken hebben alle drie een dorpje dat Å heet, en in Frankrijk ligt het gehucht Y - wat ook de naam is van een stadje in de Amerikaanse staat Arkansas.
Het geven van een dubbele achternaam kan al in de meeste Europese landen en de VS, maar nog niet in Nederland, Duitsland, Zwitserland, Finland en de Baltische Staten. Historisch was het voeren van een dubbele (of meer algemeen: een meervoudige) achternaam vooral een statussymbool, met de adel als exponent.
U mag uw kind met de Nederlandse nationaliteit geen dubbele of gecombineerde achternaam geven. Het maakt niet uit of het kind nog een andere nationaliteit heeft. Let op: Kinderen kunnen vanaf 1 januari 2024 de achternamen van beide ouders krijgen.