Het wordt feitelijk niet plotseling gezonder, het oogt vaak wel iets gezonder. Laat je haar ook niet 'snijden' of uitdunnen bij de kapper als je het wil laten groeien. Want dan schraap je de punten er letterlijk vanaf, en maak je de puntjes nog dunner.
Wat is uitdunnen precies? Met een zogenaamde uitdunschaar, haal je bepaalde stukjes haar weg, zodat je haar als geheel lichter wordt. Je haar wordt dus niet in de lengte geknipt, maar eigenlijk in de 'diepte' (dikte). Dit uitdunnen wordt gedaan met een uitdunschaar, beter bekend als 'effileerschaar'.
Wat wel een nadeel is, is dat snijden niet voor elk haar geschikt is. Dit komt door dat sommige haar typen zoals krullend, droog of beschadigd haar snel gaan pluizen. Zelfs met stijl en glad haar kan het haar gaan pluizen. Het is dus ook belangrijk om aan te geven of je haar snel pluist of niet.
Het haar uitdunnen doe je met een uitdunschaar! Het haar uitdunnen doe je om het kapsel meer lucht te geven waardoor het kapsel beter valt. Dit doe je met een speciale uitdunschaar, ook wel de coupeschaar genoemd.
Bij het langdurig niet laten knippen van je haar, kan het zelfs tot halverwege je mooie lokken splijten. Dat is dan weer minder fraai. Je haar zal er dan namelijk droog en pluizig uit komen te zien. Je gezonde haar maakt dan plaats voor een ongezonde bos gespleten punten.
Ook belangrijk om te vermelden voor iedereen die thuis graag 'kappert', snijden is een no-go! Zelf knippen kan wel als je er ervaring mee hebt. Maar snijden kan verkeerd aflopen, waardoor je je haar behoorlijk kunt beschadigen. Laat dat dus liever aan de professional over.
Je kunt de drang om te snijden overwinnen door afleiding te zoeken. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen of bel een vriend of vriendin om over koetjes en kalfjes te kletsen. Schrijf je gevoelens op papier of spreek ze hardop uit. Dit zorgt ervoor dat jouw gevoelens niet opkroppen.
Feit: een kapper knipt altijd meer van je puntjes dat je zou willen. Dat doet ie niet om jou te irriteren, wel omdat zijn of haar getraind oog ziet hoeveel centimeters er op de grond moeten vallen voor je haar weer helemaal gezond is. Het is maar haar, het groeit terug, flip dus niet over die extra centimeter.
Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, een bevalling, een ziekte, operatie of medicijnen. De behandeling hangt af van de oorzaak van de haaruitval. Een dieet, vitaminepillen, crèmes en shampoos helpen niet. Bescherm de huid op je hoofd goed tegen de zon.
Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval groeit het haar na een bepaalde periode weer terug. De meeste vormen van haarverlies kunnen alleen niet zomaar worden genezen. Er zijn wel verschillende behandelingen die haaruitval in veel gevallen kunnen vertragen of mogelijk zelfs kunnen stoppen.
Omdat je haardikte genetisch bepaald is, is het natuurlijk niet echt mogelijk om je haren dikker te maken. Maar door goed voor ze te zorgen en je lokken gezond te houden verleng je wel de levensduur van je haren. Hierdoor heb je meer haar en dus een dikkere bos.
Een serum of olie kan wonderen doen om je haren weer te herstellen. Meestal bestaat zo'n product uit voedende ingrediënten. Als jouw serum of haarolie één van deze ingrediënten bevat zit je helemaal goed: Amandelolie - Amandelolie is rijk aan voedingsstoffen en bevat vitamines (A, B, D en E), vetzuren en mineralen.
Om ervoor te zorgen dat je haar voldoende gevoed wordt kies je voor voeding met gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Eet vette vis, noten en zaden voor omega-3 en bijvoorbeeld groene bladgroenten voor vitamine C en ijzer. Voor extra proteïne kun je het beste eieren en yoghurt eten!
Afhankelijk van hoeveel haar is verwijderd, duurt het tussen de één en zes maanden om je haar terug te laten groeien nadat het is uitgedund. Waar je op moet letten, is of je haar al dan niet beschadigd is door de haaruitdunnende schaar of texturerende schaar.
Mensen die zichzelf bijvoorbeeld snijden kunnen zich schuldig voelen en zich schamen voor hun gedrag. Ze proberen het geheim te houden en doen er vaak van alles aan om te zorgen dat bijvoorbeeld de littekens van het snijden niet zichtbaar zijn. Mensen kunnen zichzelf beschadigen omdat ze lijden.
Zelfverwonding of automutilatie is wanneer je jezelf opzettelijk pijn doet of letsels toebrengt, bijvoorbeeld door in je armen te krassen met een scherp voorwerp, met je vuist herhaaldelijk tegen de muur slaan, jezelf voor de kop slaan…
Vormen van zelfbeschadiging zijn snijden, krassen, krabben, branden, haren trekken, hoofdbonken, schadelijke stoffen innemen, of voorwerpen in het lichaam brengen. Andere termen die je kunt tegenkomen in plaats van de term zelfbeschadiging zijn 'zelfverwonding', 'zelfverminking', 'auto-agressie' en 'automutilatie'.
Je haar in laagjes ziet er vaak speelser uit, zorgt voor een stuk meer volume en het geeft een gestylde look. Lagen in het haar kunnen ook je gezichtsvorm heel mooi benadrukken én je creëert een heel nieuw kapsel zonder dat je het meteen super kort hoeft te knippen.
Heb je dik en veel haar, ga dan voor een lang of halflang kapsel op één lengte, of kies laagjes in een V-vorm of shaggy stijl. Om je haar beter te kunnen onderhouden, kan het bovendien een goed idee zijn om je haar wat uit te laten dunnen.
Dikker haar krijgen: borstelen, borstelen, borstelen
Je haar regelmatig borstelen is ook belangrijk voor lang en dikker haar krijgen, want borstelen helpt om de natuurlijke oliën van je hoofdhuid door je haar te verdelen, waardoor het gehydrateerd en gezond blijft.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.