Het antwoord op de vraag “hoe onthoud je dingen beter” is: “Door het hardop tegen jezelf te zeggen.” Gebruik je alleen je interne stem, dus door wat stilletjes in je hoofd te zeggen wat je leest of wil onthouden, dan komt er weinig van dat onthouden terecht.
Het antwoord was overduidelijk: je onthoudt 77% van de informatie wanneer je deze hardop voorleest. Wat je vooral niet moet doen? Nieuwe informatie in stilletjes in je hoofd lezen. Je onthoudt dan slechts 65%.
Weetjes: Veel onderzoek toont aan dat het effectief is om leerlingen hardop te laten lezen. Het effect van stillezen is veel minder duidelijk aangetoond! Het is belangrijk dat kinderen tijdens het hardop lezen positieve feedback krijgen.
Gemiddeld lees je 140 woorden per minuut, maar je brein kan 1.400 woorden per minuut aan. De ruimte daartussen is overcapaciteit. Als je deze overcapaciteit niet gebruikt, vervelen je hersenen zich en ga je aan andere zaken denken dan de leesstof. Wanneer je gaat snellezen benut deze overcapaciteit.
In stilte studeren met behulp van visueel geheugen
Na de eerste keer doorlezen is het nodig om de belangrijke ideeën te benadrukken, te stoppen om na te denken over de verwarrende delen en informatie te vinden die eventuele vragen kan ophelderen. Het is belangrijk om te markeren en aantekeningen te maken.
Stilte kalmeert juist het brein en het lichaam. Een onderzoek wat in 2006 is gepubliceerd in Heart suggereert dat 2 minuten stilte meer ontspannen is dan 2 minuten luisteren naar ontspannende muziek. In ons dagelijks leven krijgen we van alle kanten input.
Je leest vanuit het midden van de tekst en gaat met een vloeiende, ritmische beweging van boven naar onder over de tekst. Sneller lezen kan door het trainen van je oogspieren zodat je beide ogen sneller over een tekst laat gaan. Iedereen kan het leren en met een paar simpele oefeningen kom je al een heel eind.
Het hardop uitspreken van bepaalde dingen is een handig trucje van de hersenen om iets beter te onthouden. Wanneer iets bewust wordt uitgesproken, wordt er als het ware een notitie in het geheugen gemaakt. Hierdoor wordt de kans dat u iets vergeet kleiner. Dit werkt bijvoorbeeld ook goed tijdens het studeren.
Hogere concentratie, rijkere taal
Naast een goede leesvaardigheid helpt lezen ook om ons concentratievermogen te trainen. Neurologische studies van o.a. Stanford University concluderen dat lezen een cognitief proces is waarbij hersenen de gelezen tekst omzetten in betekenis en informatie, wat concentratie vereist.
Het menselijk brein heeft een een ongelimiteerde capaciteit. Het is niet zo als een harde schijf die op een gegeven moment vol is. Het is wel mogelijk dat je door bijvoorbeeld stress nieuwe dingen minder goed oppikt of onthoud.
Schreeuw het van de daken. Oké, schreeuwen hoeft nu ook weer niet, maar je leerstof luidop overlopen en herhalen kan wel helpen om die beter te onthouden. Bovendien is het ook de ultieme test om te zien of je echt goed begrijpt wat je net hebt gestudeerd.
Speed is tot 3 dagen na gebruik aantoonbaar. De aantoonbaarheid van een middel in bloed en urine hangt af van een aantal factoren, waaronder de tijd sinds laatste gebruik, frequentie en gebruikte hoeveelheid van het middel, het metabolisme (stofwisseling in het lichaam) van de persoon in kwestie.
Speed stimuleert de aanmaak van bepaalde stoffen in je hersenen en is een oppeppend middel. Je concentratie wordt sterker en je vermoeidheid wordt onderdrukt. Speed wordt daarom veel als 'partydrug' op feesten gebruikt. Ook verdrijft het je dorst en honger.
Mensen lezen gemiddeld 250 woorden per minuut. De Amerikaanse bioloog-psycholoog Howard Stephen Berg leest 25.000 woorden per minuut en is daarmee de snelste lezer ter wereld.
Hoeveel woorden kun je überhaupt op een dag leren? Het antwoord is maximaal 40 woorden (volgens gedane onderzoeken). Alleen is het wel zo dat als je 10 woorden leert, je ze 8x moet herhalen. Leer je 20 woordjes, dan moet je ze 30x herhalen.
Maak ezelsbruggetjes
Misschien moet je dan proberen om verbanden te leggen tussen een woordje dat je al kent en een nieuw woord. Zo kan je bijvoorbeeld het Latijnse woordje magnum, wat 'groot' betekent associëren met een groot ijsje. Wat ook kan helpen is om woorden te ontleden.
Probeer ook in een gesprek eens een stilte te laten vallen en kijk eens hoe de ander daarop reageert. Het kan helpen om te zien dat de meeste mensen dat ook lastig vinden. Ga eens vaker alleen wandelen bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving en luister dan alleen eens naar de geluiden van de natuur.
Het equivalent van stilte van buitenaf is de innerlijke stilte in jezelf. Telkens als het stil is om je heen, moet je naar die stilte luisteren. Dat betekent gewoon dat je de stilte opmerkt.
Tips voor het langer onthouden van kennis
Herhaal de leerstof regelmatig. Je verplaatst kennis van het korte-termijn-geheugen dan naar het lange-termijn geheugen. Probeer niet te lang aan één stuk door te leren. Deel de stof op in kleinere stukjes en verspreid de leerstof over meerdere leersessies.