Snijd de hele citrusvrucht in plakjes, leg ze in een bakje en stop die in de vriezer. Dat geldt ook voor andere citrusvruchten, zoals sinaasappel, limoen en grapefruit. Lekker om water, een koud drankje of een cocktail mee op te fleuren.
Citroen, limoen, grapefruit en sinaasappel kun in partjes of schijfjes middels de vriezer een langer leven geven. Wel eerst even in een bakje stoppen. Tip: gooi ze in je glas drinken. Smaakmaker en ijsklontje in een.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven.
Het vocht houdt het eten namelijk knapperig en intact, en zal zeker niet meer hetzelfde smaken als het ingevroren is geweest, Ook is er vitamineverlies na invriezen. Nee dat kan niet, je sinaasappel is dan niet meer geschikt om uit te persen.
Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Perssinaasappels zijn, mits gekoeld bewaard, 1 tot 2 weken houdbaar.
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Fruit ontdooien
Als je diepvriesfruit wilt ontdooien moet je het één dag in de koelkast leggen. Na het ontdooien bestaat de kans dat het fruit een beetje slap/waterig van structuur is. In veel gevallen is dit onvermijdelijk omdat sommige fruitsoorten nu eenmaal niet erg geschikt zijn om in te vriezen.
Uiteraard is dat geen probleem, maar als je dat niet zo lekker vindt heb je 2 opties: Eet het fruit (half) bevroren. Bevroren fruit is namelijk heerlijk in de yoghurt, havermout of als snack (mijn kinderen zijn er gek op). Als je het fruit eet wanneer het nog niet helemaal ontdooit is, heeft het nog een lekkere 'bite'.
IJsblokjes en bevroren producten
Met een krachtige blender kun je crushed ice of een smoothie met bevroren fruit maken, maar niet elke blender kan dat aan. Is jouw blender minder sterk, zorg er dan voor dat je bevroren producten eerst even laat ontdooien. En ijs crushen, dat kan ook op deze manier.
Het koken van diepvriesfruit gedurende een minuut doodt virussen en eventuele bacteriën. Toch adviseert het Voedingscentrum dat niet standaard, maar wil je zekerheid, dan kun je diepvriesfruit het best even verhitten. Bijvoorbeeld voor gebruik in een smoothie. Dit is met name voor kwetsbare groepen van belang.
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Pel de sinaasappels en doe de partjes (met velletje) ook in de blender. Vul aan met het wortelsap en blend tot een gladde smoothie. Schenk in hoge glazen en serveer.
Schil en snijd de appels in partjes en verwijder het klokhuis. Besprenkel de appelpartjes met citroensap en verspreid ze op een schaal. Plaats de schaal 2 tot 3 uur in de diepvries zodat ze los van elkaar invriezen. Doe de appelpartjes in luchtdichte ziplock zakjes of plastic bakjes.
Citrusfruit zoals sinaasappels
Ook citrusfruit kun je het beste op de fruitschaal bewaren: zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen (1-2 weken). Bij warm weer kun je het eventueel in de koelkast bewaren.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Was de aardbeien, haal de kroon eraf, dep ze droog en leg ze verspreid in een bak of plaat in de vriezer. Laat de aardbeien los van elkaar bevriezen zodat ze niet aan elkaar vast vriezen. Als de aardbeien bevroren zijn, kun je ze vervolgens allemaal bij elkaar in een vershoudbakje doen en in de vriezer laten staan.
Diepvriesfruit is een stuk goedkoper dan vers fruit. Hoe kan dat? Dit heeft te maken met het overschot. Als een aardbei-seizoen is aangebroken en de oogsten zijn groot, dan worden er meteen grote hoeveelheden aardbeien ingevroren, en opgeslagen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Evenveel voedingsstoffen
De voedingsstoffen in ingeblikt fruit zijn volgens het Voedingscentrum wel ongeveer gelijk aan die in vers fruit. Het gaat dan om stoffen als foliumzuur, kalium, ijzer, calcium, vitamine C en vitamine A.
Je kunt met sinaasappel fantastische cakes en taarten mee bakken, maar het geeft ook een fris accent aan dressings of gerechten die de neiging hebben om wat zwaar op de hand te liggen. Zoals bijvoorbeeld mijn ossobuco waar ik de citrusvrucht graag voor gebruik.
Een handsinaasappel heeft zacht vruchtvlees en bevat niet zo heel veel sap. Hierdoor dus perfect om uit de hand te eten. Een perssinaasappel is sappiger en heeft vezelig vruchtvlees. Dat maakt ze dus minder geschikt om zo te eten, maar beter om uit te persen.