Gelukkig is er een oplossing voor gevonden: stop je spijkerbroek in de vriezer. Op deze manier bevriezen namelijk alle bacteriën en huidschilfers en verdwijnen bovendien alle vieze geurtjes als sneeuw voor de zon! Het is een vrij eenvoudig klusje.
De vriezer werkt niet alleen doeltreffend tegen een kriebelende trui, kleding verliest er ook elektrische lading door. Door kleding een half uurtje in de vriezer te leggen gaat het statische effect verloren.
Krijg je de muffe lucht niet uit je kleding? Of ben je vergeten om je favoriete shirtje te wassen en wil je die perse de volgende dag aan? Doe je kledingstuk dan in een plastic tasje en vervolgens in de vriezer. Dankzij de kou wordt de stank vernietigd!
En voor wie dit nieuw is, het is heel simpel: gooi je jeans in de wasmachine op een heet programma en daarna in de wasdroger totdat ze helemaal droog zijn. Door de warmte van de wasdroger krimpen ze namelijk behoorlijk.
Je hebt misschien wel eens gehoord dat je je jeans het beste helemaal niet kunt wassen. Dit is een fabeltje. Het ophopen van vuil in een spijkerbroek kan de levensduur namelijk evengoed verkorten. Dode huidcellen en andere viezigheid zorgen ervoor dat de vezels van je broek sneller slijten.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Was je spijkerbroek binnenstebuiten op 40 graden
Probeer je spijkerbroek zo min mogelijk te wassen, en als het dan toch tijd is voor een wasbeurt draai je jeans dan binnenstebuiten en was hem op het fijnwasprogramma. Zo weet je zeker dat je jeans op een lage temperatuur gewassen wordt.
Je kunt eenvoudig je broek innemen bij de taille door de tailleband aan de achterkant iets in te knippen en er een stukje elastiek doorheen te halen. Maak het elastiek vast om de broek strakker te maken en dus ook de tailleband. Je kunt je nieuwe spijkerbroek innemen door hem op een hete stand te wassen en te drogen.
Natuurlijk is het lekker verleidelijk om jouw te lange spijkerbroek te laten krimpen in de was of in de droger. Maar zal je daardoor het gewenste resultaat behalen, in 999% van de gevallen zal dit helaas niet gaan lukken. De spijkerbroek zal wel krimpen maar hij zal helaas maar een percentage gaan krimpen.
Was en droog
Draai de broek ook binnenstebuiten in verband met de verf van de broek en gebruik geen wasverzachter. Wanneer je klaar bent met wassen gooi je de jeans in de droger. Hierdoor krimpt je jeans.
Stop je broek in een diepvrieszak of kussensloop (sluit deze wel goed af), stop hem in de vriezer en haal hem er na 24 uur uit. Laat hem even goed ontdooien en je spijkerbroek is weer helemaal fris!
Zuiveringszout – dit is geweldig om een muffe geur of zweetlucht uit kleding te krijgen en laat je kleren er bovendien helder uitzien. Als de was echt onplezierig ruikt, kun je ongeveer 90g zuiveringszout samen met je kleren in de trommel van de wasmachine doen. Gebruik je wasmiddel op dezelfde manier als gewoonlijk.
Invriezen doodt de bedwantsen en de eitjes. Bedwantsen gaan dood na minimaal 48 uur (maar liever een week) bij temperaturen onder -14 in de vriezer.
Was gevoelige kleding niet met harde voorwerpen
Ook door het wassen van de kleding kan het materiaal gaan pillen. Want ook in de wasmachine wrijft de stof met de machine of andere kledingstukken. Wat al helpt is om te voorkomen dat het kledingstuk gewassen wordt met harde voorwerpen zoals een gesp of rits.
Als je nieuwe kledij voor de eerste keer wil wassen, laat het dan eerst een nacht in koud water weken. Zo geeft het geen kleur af en krimpt het niet. Voor blauwe kleren, bv. jeansbroeken, doe je best een scheutje azijn bij je water, zo wordt de kleur gefixeerd.
De oorzaak van een afzakkende broek
Door de zwaartekracht zal je broek altijd naar die plaats van je lichaam zakken waar er minder weerstand is en dat is meestal naar onder toe. Hoe meer de omtrek van je lichaam van plaats tot plaats verschillend is, des te meer kans heb je dat een broek niet op zijn plaats blijft.
Een Levi's spijkerbroek van een (in mijn ogen) erg hoge prijs van 100 euro gaat tegenwoordig maar twee à drie jaar mee.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Mocht ze te groot zijn, dan bestaat er alsnog een heel handig trucje. Op Twitter toont een vrouw hoe je een veel te grote broek toch nog kan dragen zonder daarbij een riem te gebruiken. Je steekt de broeksknoop simpelweg door het eerste lusje en vervolgens maak je de broek vast zoals gewoonlijk.
Doe wat lauw water in een sprayflacon en spuit je volledige jeans ermee in. Leg de broek nadien op de grond, ga met je voeten onderaan op de zoom staan en trek in alle richtingen aan de broek om 'm uit te rekken. Niet meteen het gewenste resultaat? Herhaal dit even.
Deze hebben vaak te maken met hygiëne of veiligheid. Het is om die reden dan niet toegestaan om andere kleding aan te trekken. In de grondwet staat dat een werknemer de grondrechten van iedere werknemer moet respecteren (zoals persoonlijke levenssfeer en vrijheid van meningsuiting), dat geldt ook voor kleding.
Om ervoor te zorgen dat je kleren langer mooi blijven, draai je ze binnenstebuiten voor het wassen. Dit is essentieel voor spijkerbroeken en donkere broeken om te voorkomen dat ze vervagen. Ook kledingstukken met een print of borduursel kun je het beste binnenstebuiten wassen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.