De normale lichaamstemperatuur van een gezond mens varieert tussen de 35,5 en de 37,5 graden Celsius. Toch krijg je bij een lichaamstemperatuur van 36 °C al een rillerig gevoel. Bij onderkoeling is de lichaamstemperatuur te laag.
Baby's en kinderen: bij baby's en kinderen kan de gemiddelde lichaamstemperatuur variëren van 36°C tot 37,8°C. Volwassenen: bij volwassenen varieert de lichaamstemperatuur tussen 35,5°C en 37,2°C. 65+'ers: bij oudere volwassenen is de gemiddelde lichaamstemperatuur lager dan 37°C.
De lichaamstemperatuur varieert bij normale gezonde mensen tussen ongeveer 37,5 (soms hoger bij inspanning) en 35,5 (of nog wel eens wat lager, vroeg in de morgen tijdens de slaap) graden Celsius. De lichaamstemperatuur wordt vooral gereguleerd in de hypothalamus.
Vanaf 38 graden spreken we van lage koorts en vanaf 40 graden van hoge koorts. Beneden de 35,5 graden Celsius spreken we van ondertemperatuur. Je krijgt dan een bleke koude huid en kunt kippenvel krijgen of gaan rillen.
Wanneer je lichaamstemperatuur hoger is dan 38℃ is er sprake van koorts. De normale lichaamstemperatuur ligt namelijk tussen 35,5 en 37,5℃ ligt. Als de lichaamstemperatuur de 38℃ nog niet heeft bereikt maar je wel de symptomen van koorts hebt en een hogere temperatuur dan normaal, wordt er gesproken over een verhoging.
Medisch gezien wordt een hoge lichaamstemperatuur pas vanaf 38°C gedefinieerd als koorts. Tot 38°C is er eerder sprake van een temperatuursverhoging.
Ondertemperatuur wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur beneden de normale temperatuur van 36,5°C. Hypothermie wordt omschreven als het hebben van een te lage lichaamstemperatuur (1).
Je raakt onderkoeld als je lichaamstemperatuur daalt onder de 35°C. Dat kan zeer snel gaan wanneer je in koud water valt of schaars gekleed buiten loopt bij guur weer in combinatie met hevige wind. Wind zorgt ervoor dat je sneller afkoelt.
Denken veel mensen nog dat 37 graden Celsius normaal is, de Amerikaanse Stanford University berekende de huidige temperatuur en komt uit op 36,4 graden Celsius. En ook die temperatuur zal verder dalen.
Is de lichaamstemperatuur tussen de 35 en 32 graden Celsius, dan spreek je van lichte onderkoeling. Zakt de lichaamstemperatuur verder door tussen de 32 en 30 graden Celsius spreek je van matige onderkoeling. Zakt de lichaamstemperatuur verder door tot onder de 30 graden Celsius dan spreek je van ernstige onderkoeling.
De stevige wind maakt het een stuk aangenamer. Als we in Nederland 35 graden halen is het meestal bijna windstil. Anders komen de temperaturen in Nederland nooit tot zulke hoge waarden." Daarnaast komt de huidige hitte doordat de luchtvochtigheid relatief laag is.
Het belangrijkste is het materiaal wat je draagt: de kleding moet lucht doorlaten, soepel vallen, licht zijn en wapperen. Mensen vragen me wel eens hoe het kan dat bedoeïenen lange, zwarte kleding dragen. Maar het effect van de kleur verdwijnt als het genoeg wappert.” Zweten is oké!
Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op! Aanraders zijn: zomerjurkjes, mini rokjes, tuniekjes en shorts. Maak je outfit af met een trendy hoed om zo min mogelijk te verbranden.
Beginnende onderkoeling
Hevig rillen. Bleke en koude huid. Vesneld hartritme en versnelde ademhaling. Normaal bewustzijn met vermoeidheidsgevoel en koudeklachten.
Beweging zorgt bijvoorbeeld dat de temperatuur stijgt, net als warm eten of warme dranken. Ook het moment van de dag kan voor kleine verschillen zorgen, omdat het lichaam actiever wordt naarmate de dag vordert en begint op te warmen.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is.
Als de lichaamstemperatuur onder de 32 °C zakt, wordt de situatie kritiek. Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14 °C werd overleefd. Onderkoeling kan ook levensreddend zijn.
Wat te doen bij lichte onderkoeling? Iemand die een lichte onderkoeling heeft rilt of klappertand en kan een bleke huid hebben met soms blauwe vlekken. Het slachtoffer is goed bij bewustzijn.
In de 5 à 30 minuten na onderdompeling zal het lichaam in een toestand van 'diepweefsel onderkoeling' terechtkomen. De tijd die dit duurt heeft te maken met de watertemperatuur. Hoe kouder het water, hoe sneller het slachtoffer zijn bewustzijn zal verliezen.
Bij snel stijgende of hoge koorts kunt u het tijdelijk juist koud hebben en gaan rillen (koude rillingen). Uw temperatuur zal niet boven de 42 graden komen. Uw lichaam moet de warmte wel goed kwijt kunnen.
Dagen boven 35 graden in Nederland
Sinds het begin van de metingen van het KNMI, in 1901, kwam het in De Bilt maar negen keer voor dat het meer dan 35 graden werd. Vandaag was het met 35,5 graden de tiende keer.
Wanneer het 15 graden is, kun je bijna iedere top of T-shirt in je kast dragen. Zolang je ze maar combineert met de juiste buitenkleding. Op een bewolkte of regenachtige dag dat het 15 graden is, kies je een knusse top met lange mouwen voor onder een licht jack.
Wanneer je bloedsomloop niet optimaal is, kost het je lichaam meer moeite om het warme bloed tot in de uiteinden van je lichaam te pompen. Het gevolg: koude voeten en koude handen. Een slechte bloedcirculatie komt vaak, maar zeker niet altijd, door een ongezonde leefstijl.