Boosheid, wrok en frustratie leveren negatieve energie en stress op. Door te vergeven verminder je stress. Hierdoor krijg je weer positieve energie, voel je je vrijer en gelukkiger en dat zie je ook terug in je gezondheid. Het is goed voor je hart en bloedvaten, verlaagt je cortisolniveau en verbetert je immuunsysteem.
Luskin: 'Vergeven betekent het gebeurde minder persoonlijk nemen, pijn en boosheid laten varen en iemand anders niet eindeloos verantwoordelijk stellen voor je welzijn. ' Besef dat vergeven om jou draait, en niet om de dader, zegt Luskin. 'Het doel is dat je je beter gaat voelen.
In de Bijbel is vergeving de hernieuwing van Gods gave. Wat de Bijbel 'zonde' noemt, is veeleer het ontrouw zijn aan de relatie dan wel het overtreden van regels. Zonde is synoniem voor relatiebreuk. Het heeft altijd te maken met af-zonde-ring.
Vergeving is volgens de algemene opvatting het iemand niet meer kwalijk nemen van een ernstige daad. Deze daad overtreft het gewone en is iets waarvoor sorry zeggen niet afdoende is. Vergeven wordt (doorgaans) gedaan door diegene die geestelijke of materiële schade heeft geleden.
Vergeven is niet alleen goed voor je ziel maar ook voor je fysieke gezondheid, blijkt uit allerlei onderzoek. Het vermindert stress en is daarmee gunstig voor hart en bloedvaten, het verlaagt je cortisolniveau en versterkt daardoor je immuunsysteem.
God heeft ons namelijk vergeven doordat Jezus voor onze zonden gestorven is. Alle fouten, ook degene waarvan je jezelf misschien nog niet hebt vergeven, wil Hij vergeven. Vergeven betekent in feite dat het je niet meer kwalijk wordt genomen. Naast dat God alles kan vergeven, kan Hij het ook vergeten.
'Daarom zeg ik je: haar zonden zijn haar vergeven, al waren het er vele, want ze heeft veel liefde betoond; maar wie weinig wordt vergeven, betoont ook weinig liefde. '
' 'Nee, niet zeven keer, maar zeventig maal zeven keer. ' (Matteüs 18:21-22). Het getal zeven wordt hier niet voor niets gebruikt. In de Bijbel staat zeven symbool voor voltooiing, of volheid.
Vergeven is het loslaten van de overtuiging dat het anders had gemoeten of dat iemand iets anders had moeten doen. Je accepteert dat het is zoals het is, en houdt niet meer vast aan het lijden. Vergeven is gericht op de veroorzaker van je lijden.
“Petrus vroeg aan Jezus: 'Hoe vaak moeten we vergeven? Moeten we zeven keer vergeven? ' Jezus zegt dan: 'Nee, zeventig maal zeven keer. ' Zeven is in Bijbelse begrippen het volledige getal.
Dit boek met aangrijpende levensverhalen kan je helpen om stap voor stap los te komen van wat je is aangedaan en het leven weer te omarmen. Jij hebt de vrijheid om te kiezen de ander te vergeven. Die vrijheid kan niemand je ontnemen. Die kun je hoogstens jezelf onthouden.
Wis het door Allah vergiffenis te vragen: “Wie het volgende zegt: Astaghfiroellaah, aladie laa ilaaha illa hoe, al-Hayy ul-Qayyoem, wa atoebo ilayh (Ik vraag Allah om vergiffenis, er is geen ware god dan Allah, de Levende de Onderhouder en ik keer me berouwvol tot hem).
Vergeving van zonden is mogelijk door het offer van Jezus. Als iemand niet gelooft dat Jezus dit heeft gedaan, kan hij niet vergeven worden. Iemand luistert dan niet naar de heilige Geest, die overtuigt van zonde. Iemand die doelbewust tegen de heilige Geest ingaat, en zich niet bekeert, beledigt God zelf.
Allah belooft vergeving aan de mensen: "God zegt jullie van Zijn kant vergeving toe en genade" (koran 2, 268). Zoals God zelf vrij beslist over al wat Hij doet, zo is hij ook volkomen vrij in het schenken van vergeving: "Hij vergeeft aan wie Hij wil en Hij bestraft wie Hij wil.
Wil je graag iemand vergeven, maar lukt het je niet? Probeer dan de confrontatie aan te gaan met die persoon. Kennelijk kun je nog niet closure vinden. Misschien moeten jullie nog iets uit praten voordat je de situatie kan accepteren.
"Als je vooruit wilt gaan zonder te vergeven, moet je doelen hebben. Of op zijn minst een visie voor waar je naartoe gaat", legt Daramus uit. Het is aan jou of je wel of niet iemand laat weten of je hem of haar vergeeft. Hierbij is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat voor jou het beste is.
vergeven (ww) : door de vingers zien, excuseren, genade schenken, kwijtschelden, pardonneren, vergiffenis schenken, verontschuldigen, verschonen.
Zelfvergeving is gedefinieerd als het proces waarbij je je bewust wordt van de schade die je hebt veroorzaakt, deze probeert te herstellen en je gevoelens van zelfveroordeling en schuldgevoelens wegneemt of vermindert. Jezelf vergeven houdt in dat je gevoelens van zelfveroordeling ervaart.
Probeer in het nu te leven
Dit is misschien een cliché tip, maar in het nu leven is heel belangrijk in deze situatie. Iemand moeten of willen vergeven betekent dat je in het verleden blijft hangen, terwijl je daar eigenlijk niets meer aan kunt doen.
Je kan iemand pas echt vergeven als je dit meent, dus neem er ook de tijd voor om alles te laten bezinken en te wachten tot wanneer jij er klaar voor bent. Als je je partner vergeeft, betekent dat niet meteen dat jullie bij elkaar blijven. En dat is soms ook goed.
Je kunt vergeven zonder de ander
Zolang de ander dat niet doet, ben jij niet in staat om te vergeven. Maar wat de ander moet doen, kun je waarschijnlijk niet heel exact aangeven. Daarmee houd je in principe alles in stand. Als het moet een leven lang, zelfs na de scheiding.
Iedere christen weet dat er voor hem vergeving van zonden bestaat. Dat weten we allemaal: God vergeeft iedereen en Hij vergeeft altijd. Als Jezus zijn leerlingen vertelt over het aangezicht van God, schetst Hij Hem met trekken van tedere barmhartigheid.
Geef in gebed aan God eerlijk toe dat u vergissingen hebt begaan. Hebt u eenmaal uw zonden beleden, vraag dan om hulp. 'Hierdoor zult u weten of iemand zich van zijn zonden bekeert – zie, hij zal ze belijden en ze verzaken' (Leer en Verbonden 58:43). Zo mogelijk moet u goedmaken wat u hebt gedaan.