Volgens de website van Meld Misdaad Anoniem blijft de identiteit van bellers altijd geheim: 'Meld Misdaad Anoniem kan geen gegevens verstrekken over de beller. Het belang van de anonimiteit van de melder weegt altijd zwaarder dan de kwaliteit van de melding'.
Ja. Indien u uw telefoonnummer niet heeft afgeschermd, verschijnt dit automatisch bij de politiemedewerker in beeld.
Ga naar de telefoon-app en tik op de drie puntjes rechts bovenin; Tik op 'instellingen' en selecteer 'Beller-ID en spam'; Zet het schuifje bij 'Beller- en spam-ID bekijken'; Vink ook 'spamgesprekken filteren' aan als je wilt dat verdachte telefoonnummers geblokkeerd worden.
Maar er zit ook een nadeel aan. Als degene die u probeert te bereiken de oproep mist, kan deze niet terugbellen. De ontvanger weet namelijk niet wie gebeld heeft, en heeft geen nummer van de beller. Ook nemen veel mensen anonieme telefoontjes uit principe niet op.
Anonieme beller achterhalen
Wanneer je anoniem wordt gebeld is het helaas niet mogelijk om vooralsnog het nummer zichtbaar te maken, als iemand ervoor kiest anoniem te bellen kun je daar helaas niets tegen inbrengen.
Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer, dan is het eerste advies, niet opnemen. Zolang jij niet opneemt, maak je geen kosten. Als je zeker weet dat het een frauduleus nummer is, kan je naar je provider stappen om het nummer te laten blokkeren, zodat jij niet meer gebeld kan worden door dat nummer.
Als je anoniem belt, dan kan de persoon die jij belt niet zien wat je nummer is. Op zijn scherm staat dan 'privénummer' of 'onbekend nummer'. Er zijn verschillende manieren waarop je anoniem kunt bellen en er zijn verschillende situaties waarin het handig kan zijn om dit te doen.
U belt alleen 112 bij spoedeisende zaken. Bijvoorbeeld bij levensbedreigende situaties en/of als u een misdrijf ziet. Voor alles wat 'zonder zwaailicht' kan en voor informatie en advies kiest u 0900-8844.
U kunt uw wijkagent ook bellen via 0900-8844 of kunt hem op straat aanspreken.
Als de politie wil weten wie je bent (om wat voor reden dan ook), dan vragen ze om een legitimatiebewijs. Dit kan een paspoort, id-kaart of rijbewijs zijn. Daarop staat je burger service nummer. Dit is een persoonlijk nummer waar al je officiële persoonlijke gegevens aan gekoppeld zijn.
De politie belt je niet op voor iets banaals als een al dan niet bevestigde snelheidsovertreding. Anderzijds bellen ze je ook niet wanneer je gezocht wordt voor moord. Ze bellen enkel om informatieve redenen.
De politie kan met mobiele (onbekende) nummers bellen. Als je de beller niet vertrouwd (of twijfelt aan het feit dat deze een politie medewerk(st)er is) vraag dan de zijn of haar naam en zeg dat je terug belt naar het lokale politiebureau. Hiermee weet je zeker iemand van de politie te spreken.
Als je anoniem gebeld wordt, dan is er geen nummerherkenning. Je ziet vaak het woord 'anoniem' op het scherm van je smartphone staan. Overheidsinstanties en zorgverleners bellen regelmatig anoniem, omdat ze niet willen dat je dat nummer terugbelt.
Anoniem bellen is bellen zonder nummerherkenning. Degene die jij belt, ziet dan niet welk telefoonnummer belt. Op het scherm staat dan 'onbekend nummer' of 'privé-nummer'. Dit kan met zowel Sim Only als Prepaid.
Het is niet mogelijk om anoniem aangifte te doen. U kunt wel een misdaad anoniem melden bij de politie.
Via de 112NL app krijg je contact met een meldkamer in Nederland en start de centralist indien noodzakelijk een chatgesprek. Ook kun je aangeven in welke taal je wilt communiceren. De app kent een vertaalfunctie met 109 talen, die ook tijdens het chatten kan worden gebruikt.
Volgens het onderzoek kunnen de woorden “pannenkoek”, “wijsneus” of “koekenbakker” wel redelijk veilig tegen een agent gezegd worden.
Hoe werkt het? Bel 1919. Je hoort het telefoonnummer (behalve bij een geheim nummer), de datum en het tijdstip van de laatste oproep. Goed om te weten: De taal van de boodschap op 1919 is afhankelijk van de regio waar je woont.
Eerste hoofdcommissaris is sinds 2013 de hoogste rang bij de Nederlandse politie. De hoofdcommissaris is eindverantwoordelijk voor de politieregio waar hij of zij hoofdcommissaris van is en samen met de burgemeester en de hoofdofficier van justitie bepaalt de hoofdcommissaris het beleid van de politieregio.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Je kunt alleen inzage krijgen van je eigen gegevens bij de politie. Naast de gegevens die de politie over jou verzameld heeft en bewaart heb je ook het recht om te weten waar die gegevens vandaan komen en aan wie ze zijn verstrekt.
De politie mag de brieven niet lezen en ook niet meeluisteren als je met je ouders praat. Je mag niet samen met meerderjarige verdachten (dus ouder dan 18 jaar) naar de luchtplaats of vervoerd worden. Meisjes en jongens zijn ook altijd apart van elkaar.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Politiegegevens inzien
Wilt u de gegevens inzien die de politie over u heeft geregistreerd? Dan kunt u daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij de politie. U vindt een voorbeeldbrief voor inzage in uw gegevens op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.