Bovendien is de biologische landbouw arbeidsintensiever en maakt ze gebruik van gewassen en dieren die vaak minder snel groeien. Dieren leven langer en hebben dus langer onderdak en voer nodig. Het verdienvermogen van biologische boeren is tegenwoordig vaak beter dan van gangbaar werkende boeren.
Het voornaamste probleem is de opbrengst. Biologische boeren halen ongeveer een kwart minder opbrengst per hectare van het veld. Dat betekent dat er veel meer grond nodig is om net zoveel voedsel te produceren. Om precies te zijn: een oppervlak ter grootte van Rusland.
Uit onderzoek blijkt dat dankzij biologische landbouw het bodemleven veel gezonder is, de bodem als systeem veel veerkrachtiger is, het grondwater minder vervuild wordt door bestrijdingsmiddelen en biologische praktijken algemeen een mindere belasting veroorzaken op het milieu.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Al met al is dus te stellen dat biologisch vlees absoluut voordelen heeft ten opzichte van gewoon vlees. Niet alleen voor de dieren zelf en het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. Je lichaam haalt er meer voedingsstoffen uit en je loopt daarnaast niet het risico schadelijke substanties naar binnen te werken.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
Biologisch geproduceerd vlees krijgt daarom altijd het Beter Leven keurmerk met 3 sterren, mits er ook aan de criteria die het Beter Leven keurmerk aan het slachten stelt, is voldaan.
Biologische groenten worden wel bespoten
Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze 'natuurlijke' pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.
Biologisch scoort slechter
Voor biologische akkerbouw en veeteelt is meestal meer grond nodig. De opbrengst van teelten is soms wat lager, en dieren krijgen meer ruimte. Die grond kan dan niet meer gebruikt worden voor natuur of voor producten die het milieu minder belasten.
Het woord 'biologisch' is wettelijk beschermd. Als het Europese Bio-keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Het mag niet gebruikt worden zonder dat een officiële controle-organisatie heeft vastgesteld dat aan de Europese eisen is voldaan. De naleving van de regels wordt streng gecontroleerd.
Voordelen: Biologische landbouw leidt tot betere bodemkwaliteit omdat de bodem meer organische stof bevat en waarschijnlijk minder last heeft van erosie. Nadelen: We weten niet welke invloed tdt heeft op het totaal als je rekening houdt met de lagere opbrengst.
Waarom is de biologische kip in verhouding duurder? De biologische kippen worden 2 maal zo oud als de gewone kippen. Het voer is 2 maal zo duur en ze hebben heel veel ruimte om te leven.
Grotere biodiversiteit
Biologische boeren bewaken de biodiversiteit op en rond hun boerderij. Ze zorgen met name voor diversiteit in rassen en gewassen en kiezen voor robuuste dieren en plantensoorten. Door die grotere soortenrijkdom hoeden ze zich voor eventuele plagen of ziektes.
De voordelen: minder impact op milieu, meer aandacht voor dierenwelzijn. Veelgenoemde voordelen van biologische landbouw zijn vooral dat de biologische landbouw veel minder schade aanbrengt aan het milieu en dat er meer aandacht is voor het dierenwelzijn. Ook denken veel mensen dat biologische producten gezonder zijn.
Volgens nieuw GfK-onderzoek, in opdracht van Bionext blijkt dat bijna elke Nederlander in 2019 wel biologische producten heeft gekocht . 95,1 procent luidt het precieze cijfer in het rapport dat vandaag verschijnt. Met name de groep consumenten die af en toe voor biologisch kiezen, is gegroeid.
We spreken van biologisch voedsel wanneer de producenten van voedsel zoveel mogelijk rekening houden met het milieu en dierenwelzijn. Er worden geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt maar natuurlijke middelen.
De termen 'biologisch' en 'bio' zijn immers wettelijk beschermd. Bioproducten herken je aan het EU- biologo ('het groene blaadje') en de term 'biologisch' op het etiket of op de kistkaart. Bij de teelt van biologische groenten of fruit mogen in principe geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden gebruikt.
Een van de grootste nadelen van biologische landbouw zijn de hoge kosten. Er wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden, dus de gewassen zijn veel kwetsbaarder voor plagen en andere ziekten. De landbouw is arbeidsintensiever omdat er veel met de hand wordt gedaan.
Biologisch is milieuvriendelijker. Geen gebruik van pesticiden, het levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit, er worden minder broekasgassen uitgestoten en afval wordt vaak weer hergebruikt als bijvoorbeeld mest. Biologsche producten zijn eerlijk en vaak ook lekkerder.
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop uit 2020.
Ook biologisch gehouden dieren mogen met antibiotica behandeld worden. Net zoals in de gangbare veehouderij. Ook als biologisch gehouden dieren ziek worden, krijgen ze antibiotica toegediend.
Van alle vleessoorten veroorzaken kalfs- en rundvlees veruit de hoogste CO2 uitstoot. Met gemiddeld 6,4 kg CO2 per kilo vlees is kip van alle vleessoorten het minst belastend voor het klimaat.