Hoeveel drank voorzie je per persoon? Algemeen kunnen we stellen dat je voor het eerste uur best 3 drankjes per persoon voorziet. Daarna reken je 2 drankjes per gast per uur. Als je feestje bijvoorbeeld 4 uur duurt, voorzie je 9 drankjes per persoon.
1 Drinks. Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per deelnemer voor een receptie of drankfeest. Daarna is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
Als gemiddelde drankverbruik kan je uitgaan van circa 2,5 tot 3 drankjes per persoon per uur. Bij hele beschaafde drinkers ligt het gemiddelde op circa 1,5 drankje per uur.
Een feest van 50 personen van 3 uur met een consumptie prijs van €2,50 komt dus op €375,-.
U geeft een feestje voor 40 personen. Normaal is ongeveer de helft van de gasten bierdrinker, dus in dit voorbeeld 20 personen. Dit voorbeeld volstaat dus met 1 fust van 50 liter en eventueel 1 fust van 20 of 30 liter op reserve.
Borrel: 2,5 glazen per persoon per uur. Receptie: 2 glazen per persoon per uur. Diner/buffet: 2 glazen per persoon per uur. Feest: 2-5 glazen per persoon per uur (zie kopje hierboven).
Zorg dat er ook wat frisdranken zijn, koffie en eventueel ook thee. Als je zin hebt in een stevig feestje kan je ook sterke drank aanbieden. Aan jou de keuze. Wij opteerden bijvoorbeeld voor een wijn/bier-formule met enkele flessen sterke drank verstopt achter de bar voor de hele goede vrienden.
Zo reken je uit hoeveel je nodig hebt: - Ga ervan uit dat in het eerste uur iedere gast zo'n 3 drankjes drinkt. - Daarna houd je 2 drankjes per gast per uur aan. - Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld 1 glas wijn.
Bij een feest kun je ervan uitgaan dat mensen meestal zo'n 2 glazen wijn per uur zullen drinken. Let wel op: vaak nemen gasten in het eerste uur iets meer glazen dan later op de avond (of in de middag). Stel: je hebt een feest van 4 uur. Ga dan uit van 3 glazen in het eerste uur en 2 glazen in de uren erna.
Van 2014 tot en met 2018 is de hoeveelheid alcohol die wordt gedronken onder de algemene bevolking stabiel, namelijk 7,0 liter pure alcohol per persoon per jaar. Bijna de helft van dit totaalaantal alcohol werd gedronken in de vorm van bier (3,4 liter per persoon per jaar).
Makkelijke regel: reken 3/4 fles wijn per persoon
Zo zit je altijd goed.
Meestal zijn vijf medewerkers op honderd gasten voldoende. Bij een diner heb je één à twee obers/serveersters nodig die een meergangendiner uitserveren per tien tot twaalf gasten. Bij een buffet heb je één medewerker nodig op 25 gasten.
Drinken voor een feestje
Na het drinken van de koffie of thee, is het doorgaans gebruikelijk om een borrel te schenken. Daarmee wordt er geproost op de verjaardag! Bier, wijn, mixdrankjes of cocktails: je weet zelf het best wat je gasten graag drinken.
Na water is thee de meest populaire drank ter wereld. In 2021 werd wereldwijd 297 miljard liter thee gedronken. Thee is over de hele wereld geliefd een veelgebruikte drank. Het is een drank met een scala aan verschillende soorten en smaken.
Een baco
Dit is een erg bekende mixdrank, misschien wel de bekendste. Deze wordt vaak geschonken op festivals en feesten. bacardi is een redelijk sterke drank.
Als avondgast kun je uitgaan van het principe dat je betaalt wat jij als gast kost. Als avondgast zal dat ongeveer tussen de 20 en 40 euro zijn. Een trouwlocatie gaat er vanuit dat een gast 2,5 drankje per uur drinkt, als jij als avondgast 4 uur op een bruiloft bent, dan komt dat grofweg neer op 20 tot 40 euro.
Als vuistregel kun je aanhouden dat je close family en beste vrienden een bedrag tussen € 50 en € 150 geeft. Over het algemeen geef je wat je op een bruiloft kost. Overige vrienden en familie kun je tussen € 30 en € 60 geven. Voor collega's en kennissen kun je uitgaan van een bedrag tussen € 20 en € 40.
Voor familie die dichtbij staat en goede vrienden wordt aangeraden tussen de 50 en 150 euro als huwelijkscadeau te geven. Andere familieleden en vrienden komen er met een bedrag tussen de €30 en €60 vanaf. Ben je een collega van het stel? Dan hoef je 'slechts' 20 tot 40 euro neer te leggen voor de bruiloft.
De hoeveelheid bier die je nodig hebt is dus: 25 bierdrinkers x gemiddeld 8 glazen bier = 200 glazen bier. Je haalt 5 glazen uit 1 liter bier, dus voor 200 glazen heb je 200 : 5 = 40 liter bier nodig.
Een Nederlands kwaliteits biertje wat nooit verveelt en wereldwijd veel liefhebbers heeft. Een gemiddeld getapt glas is 0,2 liter waardoor je uit deze Heineken fust 50 liter ongeveer 250 glazen heerlijk, helder Heineken bier kunt tappen. Proost!
Voor bieraanbiedingen geldt: maximaal 6 kratten of trays per klant.