Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Honing zit vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat honing vitamine B3, vitamine B2, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink. Kortom, de perfecte aanvulling op je dagelijkse voedingsinname! Let op!
Waar een lepel honing nemen voor het slapengaan goed voor is. Waarschijnlijk heb je een keer tijdens een verkoudheid als tip gekregen om een lepel honing te eten. Honing is antimicrobieel en ontstekingsremmend, en helpt daardoor slechte bacteriën te bestrijden.
Honing is een natuurlijke suiker en bestaat voornamelijk uit fructose, glucose en water. Het bevat ook kleine hoeveelheden eiwitten, vezels, vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, calcium en ijzer. Het is echter wel belangrijk om honing met mate te consumeren vanwege het hoge suikergehalte.
HoningEen product dat veel mensen kennen en in huis hebben, maar het is niet algemeen bekend dat het een rustgevende werking heeft. Honing bevat een hoge dosis tryptofaan, een aminozuur dat gevoelens van onrust tegengaat.
In verband met de hoeveelheid snelle suikers in honing kun je er beter niet te veel van eten. Wel is het prima om af en toe een beetje honing te gebruiken, zolang je dieet in grote lijnen op orde is. In dat geval moet je alleen wel even opletten welke honing je koopt.
Honing is rijk aan glucose, wat je lichaam helpt om de productie van het aminozuur orexine (een hormoon dat slaperigheid tegen gaat) te stagneren. Een theelepel honing voor het slapen zou genoeg moeten zijn om je te helpen makkelijker in slaap te vallen.
Tip. Het wordt daarentegen niet aanbevolen om de metalen lepel voor een langere tijd in de honing te bewaren. Dit kan metaalcorrosie veroorzaken en dat heeft wel invloed op de smaak. Daarnaast is het niet heel gezond om dit binnen te krijgen.
Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
De honing reinigt je huid en zal je huid zachter maken. Honing is ook geschikt voor gevoelige plekjes op de huid, als scrub, als bodylotion en als deodorant. Vanwege de antibacteriële werking vermindert het onaangename geurtjes die veroorzaakt worden door bacteriën.
Wakkere hersenen
Honing heeft meer waarde dan suiker, omdat het de hersenen al na enkele minuten een boost bezorgt. Slechts één lepeltje honing kan je hersenfunctie al aanwakkeren. De aanwezige fructose wordt opgeslagen als energiereserve in de lever, klaar om de hersenen 's nachts van brandstof te voorzien.
Honing bestaat voor een groot deel uit natuurlijke suikers en dat maakt het een goede energiebron. Daarnaast is het vanwege de ontstekingsremmende en antibacteriële werking een fijn middel tegen keelpijn.
In de winter zijn er geen bloemen waaruit ze nectar kunnen halen. Bijen werken daarom in de lente en zomer extra hard zodat ze het hele jaar kunnen eten, ook wanneer er geen bloemen zijn. Zonder honing zouden de bijen verhongeren. Bijen maken de honing dus niet voor ons mensen, maar om zelf te kunnen overleven.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen. Ook zijn boekweithoning of lindehoning een goede keuze wanneer u specifiek een gezonde honing zoekt.
Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken.
Met een honinglepel wordt het doseren van honing een stuk makkelijker. Dit komt doordat het uiteinde een bolletje met gleuven heeft. Door de honinglepel al draaiend uit de pot met honing te halen, kan de honing beter gedoseerd worden over jouw thee of maaltijd.
Er zijn lepels teruggevonden in de Oude Steentijd. De mensen uit de prehistorische tijd gebruikten waarschijnlijk schelpen of stukjes hout als lepels. In de eerste eeuw ontwierpen de Romeinen twee soorten lepels: de cochleari, speciaal voor soep en zacht eten en de ligula, voor schelpdieren en eieren.
Honing helpt huidproblemen verzachten, maar werkt ook geweldig als huidverzorging. Door de antibacteriële en desinfecterende werking wordt je huid grondig gereinigd. Onzuiverheden en vuil worden verwijdert met honing. Daarna voelt je huid heerlijk schoon, fris en zacht aan.
Warme drank
Een warme drank heeft een verzachtend effect. Daardoor heeft het een positief effect op je pijnlijke keel. Doe er een lepeltje honing bij, het sap van een citroen en voeg er nog wat kaneelpoeder aan toe voor de smaak en voor z'n ontstekingsremmende werking.
Dit is natuurlijk af te raden, omdat u dan te veel suikers zou binnenkrijgen. Daarnaast gaan de voedingsstoffen makkelijk verloren. Als u honing boven de 40 tot 45 graden verwarmt, worden de enzymen vernietigd. Laat uw thee daarom eerst afkoelen tot drinktemperatuur voor u honing toevoegt.
Tot je baby 1 jaar oud is, kan je honing beter niet op het menu zetten. In honing zitten soms sporen van de bacterie Clostridicum botulinum. Sporen zijn bacteriën in een soort slaapstand. Als die sporen in de darmen van je baby komen, gaan ze groeien.
Korianderhoning heeft een gunstige werking op de darmen: tegen gasvorming en maag- en darmklachten.