Bij speelse en ondernemende katten is het aan te raden om ze pas naar buiten te doen wanneer ze al wat moe en uitgespeeld zijn. Wanneer je ze met frisse energie naar buiten laat zullen ze eerder op avontuur willen gaan. Loop de eerste keren even met je kat mee naar buiten.
Daarnaast moet de omgeving voldoende prikkels bieden: de kat wil graag regelmatig nieuwe, spannende geuren ruiken, geluidjes horen, bewegingen vanuit haar ooghoek kunnen waarnemen. Struinen door tuin of weiland komt het dichtst in de buurt komt van het natuurlijke gedrag van een kat.
Er is geen minimale leeftijd voor het naar buiten laten van uw kitten, maar houd er rekening mee dat een jonge kitten nog veel moet leren en ontdekken. Een goede leeftijd om aan te houden is zes maanden, omdat uw kitten op deze leeftijd vaccinaties heeft gehad en gecastreerd is.
Stress: je kat kan ook erg gestrest raken door de buitenwereld omdat hier natuurlijk veel verschillende prikkels invloed hebben op je kat. Vermist raken: je kat kan ook verdwijnen. Zo kan hij vast komen te zitten met zijn halsband of per ongeluk opgesloten worden in een garage.
U kunt uw kat leren met u in de buurt te gaan wandelen, maar u kunt de looplijn (er zijn diverse looplijn lengtes beschikbaar) ook bevestigen aan een vast punt in de tuin of met een beweegbaar oog of lus aan een (was)lijn die over de lengte of breedte van de tuin is gespannen.
Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren. Bijvoorbeeld van de planten in de tuin.
Buitenkatten die actief zijn in de avond, leggen vaak flinke afstanden af. Zij volgen het landschap en komen soms op plekken die je niet direct verwacht. Een gps-tracker geeft je meer inzicht in de route die je kat aflegt. Houd daarbij wel in gedachten dat een halsbandje andere gevaren kan opleveren, zoals beknelling.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
Katten hebben het, net als wij, ook koud in de winter. Met hun vacht hebben de viervoeters er wel minder last van, maar ze merken het goed als het buiten kouder wordt. Met de verandering van de temperatuur begint de ruiperiode en ontwikkelen ze een nieuwe wintervacht.
Conclusie. Katten mogen vrij buiten rondlopen. Wie de EU-regels uit de Vogel- en Habitatrichtlijn zeer letterlijk neemt, zou kunnen concluderen dat dit niet mag, omdat katten een gevaar vormen voor meer dan 300 bedreigde diersoorten door heel Europa.
Houdt de kat minstens de eerste twee maanden binnen om hem aan zijn nieuwe huis te laten wennen. Katten hebben een aangeboren navigatiesysteem in hun hoofdje. Zorg dat de ramen en deuren in de eerste periode dicht zijn, want als de kat naar buiten vlucht, heb je kans dat hij linea recta weer naar zijn oude huis loopt.
Katten kunnen snel ergens van schrikken en dan kunnen ze zich heel goed verstoppen. Ze komen echt niet tevoorschijn als ze zich niet veilig voelen. Pas als het rustig wordt op straat, zullen ze uit hun schuilplaats willen komen. Zorg daarom dat de kat altijd weer terug naar binnen kan, ook als je geen kattenluik hebt.
Schaduw is belangrijk bij warm weer. Katten die buiten vrij rondlopen kunnen altijd wel een koel plekje vinden: onder een afdakje, tussen de planten op de koele aarde of onder een auto. Maar wanneer de buitenruimte beperkt is tot een terras of tuin, kun je je huisdier helpen door een koel plekje voor hem te creëren.
Daalt de temperatuur naar 15 graden in huis? Houd dan vooral rekening met zieke en zeer oude honden en katten. Voor hen is een minimumtemperatuur van 18 graden vaak beter. Overleg bij twijfel altijd met je dierenarts.
Katten vinden een temperatuur van 21-22 graden vaak aangenaam en onder de 10 graden wordt het echt te koud voor ze.
Katten die in de winter buiten verblijven gaan bij vrieskou vaak op zoek naar warme plekken om te slapen of te schuilen. Eén van de meest favoriete slaapplaatsen voor buitenkatten is onder de warme motorkap of bovenop de autobanden in de wielkasten van geparkeerde auto's.
De kans is groot dat hij waarschijnlijk zijn territorium wil afbakenen. Hij houdt alles goed in de gaten en wanneer er vreemde geuren van gasten in de lucht hangen, reageert de kat door ook zijn geur af te stoten. Iedereen moet natuurlijk weten wie de baas in huis is!
Zorg dat de kat hongerig is, dus plan de eerste keer vlak voor etenstijd of haal de brokken een tijdje weg. Kies een rustig moment. Laat de kat niet 's avonds voor het eerst naar buiten. Katten zijn schemerjagers en de kans dat ze er dan meteen op uit trekken is groot.
Niks is fijner dan een warme en zachte knuffel bij het in slaap vallen en wakker worden. Daarnaast heeft het slapen met je kat nog een aantal andere voordelen: Slapen met je kat zorgt voor de aanmaak van oxytocine en voorkomt angst of slapeloosheid. Je kat in de buurt geeft een veilig gevoel en zorgt voor warmte.
Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Ze maken gebruik van zicht en geuren om te kijken waar ze zijn. Het is niet verstandig om een kat meteen naar buiten te laten als je net verhuisd ben. Katten staan er om bekend dat ze altijd de weg terug naar huis kunnen vinden.
Het geheugen
De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
Katers ruiken de geur wel tot twee kilometer ver. Het reukvermogen is hierdoor een heel belangrijk zintuig voor katten, belangrijker dan het zicht. Al vanaf dat ze net geboren zijn en de oogjes nog dichtzitten, wordt het reukorgaan in werking gezet.
Het overkomt jaarlijks tienduizenden katten die de benen nemen. Vooral in de zomer met warm weer kan het gebeuren. Soms zijn ze van het balkon gevallen, of weggelopen tijdens een inbraak, maar vaker hebben ze gewoon zin om lekker aan de wandel te gaan. Zeker op warme avonden gaan ze op onderzoek uit.