Door uw tanden te lang of te vaak te poetsen kan er schade ontstaan aan het glazuur en het tandvlees. Dit komt doordat tandenpoetsen vaak met een schrobbende beweging wordt gedaan. Wanneer dit te hard of te lang op dezelfde plek wordt gedaan, bestaat de kans dat u uw glazuur of tandvlees wegpoetst.
Poets je tanden in ieder geval niet vaker dan 3 keer per dag. Wanneer je je tanden te vaak poetst kan je het glazuur of je tandvlees beschadigen. Dat komt omdat je met een schrobbende beweging poetst en wanneer dat te vaak gebeurt kan dat schadelijk zijn.
2. Hoe lang moet je je tanden poetsen? De aanbevolen poetsduur is 2 minuten. Te lang tandenpoetsen zou je glazuur en tandvlees kunnen beschadigen2.
Ragen doet u om bacteriën te verwijderen die op het tandoppervlak blijven zitten. Het is belangrijk om de bacteriën 1x in de 24 uur te verwijderen. Uitgebreid ragen hoeft maar 1x per dag.
Een goed gepoetst gebit ziet er niet noodzakelijk hagelwit uit. De tanden moeten wel glad zijn. Een plakverklikker helpt om te testen of je goed gepoetst hebt. Dat is een tablet of vloeistof met blauwe of rode kleurstof die de tandplak kleurt.
Poets je tanden twee keer per dag: slechts één keer per dag je tanden poetsen wordt niet aanbevolen door tandartsen omdat bacteriën zich gedurende de dag ophopen. 's Avonds voor het slapengaan je tanden niet poetsen is bijzonder slecht, omdat alle bacteriën en voedselresten die zich gedurende de dag hebben opgehoopt ...
De kans op gaatjes is groter als u uw mond met water spoelt na het tandenpoetsen. U spoelt namelijk de fluoride die in de tandpasta zit weg. Dit is juist het beschermlaagje dat over uw tanden heen zit na het tandenpoetsen dat tandbederf tegengaat.
Tandplaque is de grootste boosdoener bij het ontstaan van tandbederf of tandvleesontsteking. Flossen helpt, maar de meeste mensen doen het niet goed. Flossen van tanden en kiezen, zoals veel mensen dat doen, verwijdert de tandplaque niet goed.
Ragen, stoken of flossen zijn goede manieren om je gebit schoon te houden. Juist tussen je tanden en kiezen hopen zich de meeste tandplak en bacteriën op. Dat kan gebitsproblemen zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem tot gevolg hebben.
Gevolgen niet poetsen
Luke Bosker: "Als je je tanden niet poetst dan blijven de bacteriën op je tanden zitten. Die bacteriën zijn de grote boosdoeners. Zij zorgen ervoor dat je tandvlees ontsteekt en dat je gaatjes krijgt." Bij het niet poetsen zorgen suikers er ook voor dat gaatjes kunnen ontstaan.
Als je glazuur minder dik wordt, wordt het tandbeen eronder steeds zichtbaarder, waardoor je tanden geel lijken. Naarmate mensen ouder worden, wordt hun glazuur meestal dunner, maar de zuren uit voeding en drinken kunnen ervoor zorgen dat glazuur voortijdig veroudert en je tanden geel laten lijken.
Van tandplak naar tandsteen
Wanneer speeksel, voedsel en vloeistoffen samenkomen in de mond, kunnen er bacteriële ophopingen ontstaan die grenzen aan het tandvlees. Deze ophoping wordt tandplak genoemd. Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen.
Krachtig flossen: Flossen met te veel druk kan wat tandvleesbloedingen veroorzaken. Probeer voorzichtig tussen de tanden te flossen om het optreden van bloedend tandvlees te helpen beperken.
Tandartsen raden aan om na het eten minimaal een half uur te wachten met tandenpoetsen. Zo heeft je speeksel genoeg tijd om zich weer te vormen en de zuren te neutraliseren. Als je direct na het eten poetst, schrob je het verzwakte glazuur van je tanden.
Na het tandenpoetsen blijven er nog etensresten en tandplak tussen de tanden en kiezen zitten. Slechts ongeveer 40% van uw gebit wordt gereinigd bij het tandenpoetsen. Het is daarom verstandig om uw gebit te stoken, ragen of flossen na het tandenpoetsen, om resterende tandplak en bacteriën te verwijderen.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
Hoewel mondwater veel bacteriën in je mond kan doden, wordt het door veel tandartsen afgeraden. De voordelen wegen namelijk niet op tegen de nadelen. De meeste mondspoelmiddelen bevatten schadelijke stoffen, zoals: Alcohol.
Vaak raden leveranciers van mondspoelmiddelen aan om het middel twee keer per dag te gebruiken. Op de verpakking lees je hoe lang je moet spoelen. Vaak wordt aangeraden om ongeveer 30 seconden te spoelen.
Tandsteen kun je niet zelf weghalen en moet professioneel worden verwijderd door de tandarts, mondhygiënist of preventieassistente. Je tandarts, mondhygiënist of preventieassistente adviseert je op het gebied van preventie, welke gebitsreiniging het meest geschikt zijn voor je persoonlijke situatie.
Houd de rager vast tussen duim en wijsvinger. Breng de spiraalborstel loodrecht tussen de tanden in en duw deze zo ver mogelijk door. Beweeg de rager een aantal keer horizontaal heen en weer (van buiten naar binnen). Herhaal stap 1 t/m 3 voor alle andere tussenruimtes.
Wanneer moet mijn kind beginnen met flossen? Etensresten en plak die zich tussen de tanden en kiezen bevinden, kunnen niet worden verwijderd door alleen te poetsen. Daarom moet u bij uw kinderen vanaf vier jaar beginnen met flossen. Veel kinderen kunnen vanaf een jaar of acht zelf flossen.
Volgens tandartsen heeft fluoride daar ongeveer een uur de tijd voor nodig. Veel tandartsen adviseren daarom om na het tandenpoetsen niet te spoelen met veel water. Als je te goed spoelt, vergroot dit automatisch de kans op gaatjes.
We adviseren om na het poetsen niét na te spoelen met water. Gewoon de tandpasta uitspuwen is voldoende. Als je niet spoelt blijven de fluor, mineralen, fosfaten en calcium die in de tandpasta aanwezig zijn ter plaatse in de mond.
Water kan geen kwaad
En die zijn funest voor het tandglazuur. Na het tandenpoetsen moet je dus eigenlijk niks anders drinken dan water. Water kan nooit kwaad voor je gebit.